21 HAZİRAN NEDEN EN UZUN GÜN? GÜNLER UZAR MI KISALIR MI?

2021 Yaz mevsimi doodle olarak kullanıcıları karşılıyor. 21 Haziran ekinoksu ile Güney Yarım Küre ile Kuzey Yarı Küre'de gündüz sürelerinde değişiklik olur. Kuzey Yarım Küre'de gündüzler kısalmaya başladığından buna yaz gündönümü adı verilir. Yazın gelişini ifade eden 21 Haziran '2021 Yaz' olarak Google'da doodle oldu. Peki, 21 Haziran ekonoksunda neler olur, nerede en uzun gündüz ve en uzun gece yaşanır?

Yaz gün dönümünün özellikleri, Google'ın hazırladığı doodle tasarımı ile gündeme geldi. Google, yaz sezonu ile ilgili doodle hazırladı. Arama motorunun sayfasındaki yaz 2021'e tıklandığı zaman yaz gün dönümü ile ilgili yer alan haberlere ve görsellere de erişim imkanı sunuldu. "Gün dönümü” kelimesi, temelde “Güneş (sol) duruşu (stitium)” anlamına gelen Latince solstitium kelimesinden gelirken, 21 Haziran’da kuzey yarım kürede yaz mevsimi başlıyor. Bu tarihte en uzun gündüz, en kısa gece yaşanıyor.

21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR? 

Bu tarihte Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar. Bu tarih, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.

21 HAZİRAN'DA YENGEÇ DÖNENCESİ 

* Kuzey yarımkürede yaz mevsimi, güney yarımkürede ise kış mevsimi başlamaktadır.
* Yengeç dönencesinden kuzeye gidildikçe gündüz süreleri daha fazla uzar. Güneye gidildikçe gece süreleri uzar.
* Dünya üzerinde herhangi bir noktadan, kuzeye doğru gidildikçe gündüzler uzamaya, güneye doğru gidildikçe geceler uzun olmaya başlar.
* Kuzey yarımkürede en uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Bu duruma yaz gündönümü adı verilir. Güney yarımkürede ise bunun tam tersidir.
* Yengeç dönencesine güneş ışınları dik açıyla geldiği için gölge boyu sıfırdır.
* Bu tarihten sonra güneşin dik açı ile geldiği yerler güneye doğru kaymaya başlar.
* Bu tarihten sonra kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, geceler ise uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzun olmaya * devam eder. 23 Eylül'de gece-gündüz eşitliği (12 saat gündüz-12 saat gece) yaşanır.
* 23 Eylül günü ise güneş ışınlarının dik açı ile geldiği yer 0° enlemi olan Ekvatordur.

DİĞER GÜN DÖNÜMLERİ NE ZAMAN

21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.

21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)

23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)

21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)

HABER MERKEZİ