HAYIRLI İŞLERDE VAKİT ARANMAZ

Genç Osman Lehistan seferinde başarılı olamamış, tarihteki şanlı dedeleri gibi zaferle dönmek istemişti ama başaramamıştı. İşte o zaman ileride başına gelecek olan felaketin çekirdeği olacak o meşhur tarihi cümleyi söyler “bu ordudan hayır gelmez!”

Akıllı kimse odur ki, onun birinci vazifesi Allah ve Resulüne teslim olur. Sevgili Peygamber Efendimizin (sav) Ehl-i Sünnet yolundan yürür. Mübarek Ashab-ı Kerim’in hepsini sever, salih kimselerle dost olur. Hem ferdi olarak hem de toplu olarak devletine ve Rabbine isyan etmez.

Işıksız, karanlık tünelde yaya yürümek mümkün olmadığı gibi şu dünyada her ne kadar iman ehli olsak bile ‘Kitap’sız, kılavuzsuz, Mürşid-i Kamil’siz yaşanmaz. Kur-an’ı Kerim’in her harfinde bin derde bin bir türlü deva vardır. Hastaya hem Kur-an okumalı, hem de ilaç vermelidir.

Kur-an’ı Kerim’den şifa beklemeyen şifa bulamaz. Kur-an’ı Kerim’e abdestsiz dokunulmaz. Kur-an’ı Kerim okumak birçok insana nasip olur da O’nun hükümleri ile amel etmek her faniye nasip olmaz. Mukaddes Kitabımız Kur-an’ı Kerim ballar balıdır. O’nu tadana diğer tatlar yavan gelir, O’nu tadan O’nu bırakamaz.

Küçük bir bal kabağı bitkisinin büyük bir meyvesi var, kocaman bir ceviz ağacının küçük küçük meyvesi var diyerek ezbere konuşulmaz. Zira Cenab-ı Hakk’ın hikmetinden sual olunmaz.

Üzerinde din adamı sıfatı olanların bile bile hata işlemesini hiçbir kimse hoş karşılamaz. Hayırlı işlerde sınır da olmaz, vakit şartı da aranmaz. Vatan bedelsiz korunmaz. Çürüksüz ceviz olmadığı gibi her insana da güvenilmez. Bir kavanoza hem bal hem gübre konulmaz.

Bazı insanlar vardır herhangi bir derdi olduğu zaman yemez, içmez, konuşmaz. Sanki bitkisel hayata girmiş gibi olur da uykusunu bile düzgün uyuyamaz. Dibi görünmeyen suya dalınmaz. Karanlık ruhlu insanlarla dostluk kurulmaz. Aşık insana cimrilik yakışmaz.

Öfke ruhlarda yangın çıkarır da dostluğu geliştirmez. Başkaları konuşurken müsaade almadan araya girilmez. Para ilaç alır da sıhhat alamaz. Bahçe yeşilliksiz Müslüman namazsız olmaz. Rahatına düşkün adamla bir yere varılmaz. Kötü kimselerden kimse hoşlanmaz.

SON SÖZ

O dünya çok beyleri yaşlandırdı, çok beyleri götürdü. Hiç susmak bilmez (404). Eğer biri düşünde ağlar ve keder görürse, kişi rahatlık içinde avunur ve bin türlü sevinç bulur. Bir de öyle düş vardır ki, bunun yorumu başkasını ilgilendirir. Sana bir faydası olmaz (6026-6027). Yusuf Has Hacib