HAYDİ HEP BERABER YÖREX’TE BULUŞALIM

Antalya ticaret borsası (ATB) öncülüğünde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) destekleriyle YÖREX bu yıl 11. kez kapılarını araladı. 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' sloganıyla görücüye çıkan YÖREX yoğun ilgi gördü. ATB Başkanı Çandır, tüm Antalyalıları fuara davet etti.

Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 11. kez kapılarını açtı. YÖREX, ATB öncülüğünde TOBB’un destekleriyle, 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' sloganıyla ziyaretçilerini ağırladı. Türkiye’nin 81 ilinin katıldığı fuarda, çeşitli ve yöresel ürünler yoğun ilgi gördü. Fuarın açılışında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Cemil Çiçek, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, ATSO Başkanı Davut Çetin ve ATB Başkanı Ali Çandır açılış konuşması yaptı.

10 BİNE YAKIN ÜRÜN SUNULDU

Fuarda yaklaşık 10 bine yakın ürün sunuldu. Fuara, 76 il ve KKTC'den 113 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 83'ü kadın olmak üzere 150 kooperatif ve 650'nin üzerinde firma katıldı. Antalya Valisi Ersin Yazıcı, "Bu eşsiz coğrafyanın güzelliklerini, Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi Antalya'dan tüm dünyaya göstereceğiz ve tanıtımını hep birlikte yapacağız" diye konuştu.

TARIM POLİTİKALARI ELE ALINDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, doğru tarım politikalarına değindi. Başkanı Böcek, "Üreticilerimizin alın terinin kıymetini çok iyi biliyoruz. Pandemi, küresel ısınma gibi sorunlar tarım gıda sektörünü derinden etkiledi. Sağlıklı ve güvenli gıdaya ucuz erişim, doğru tarım politikalarına bağlı" ifadelerini kullandı.

COĞRAFİ İŞARETTE BİLİNÇ ARTTI

YÖREX’in coğrafi işaretli ürünlerde tanıtımının önemine dikkat Çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “10 yılda tescilli coğrafi işaret sayısı 110'dan 921'e, başvuru sayısı ise 160'tan 721'e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladı. Ayrıca YÖREX, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Özel Ödülü'ne ve Oda-Borsa Proje Yarışması Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.  Burada ülkemizin tüm renkleri bir araya gelmiştir” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİLERE SESLENDİ

Başkan Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilere seslendi. Hisarcıklıoğlu, “Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, tüm Türkiye burada birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yan yana durmaktadır. Eğer coğrafi işaretler bugün bu kadar biliniyor ve önemseniyorsa, oda ve borsalarımızın ve en başta da kadın girişimcilerimizin payı çok büyük. Bu işe sahip çıktılar. Son 10 yılda coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 40'ını, oda ve borsalarımız tescil ettirdi ve ürün sayısı 642 oldu” şeklinde konuştu.

12 BİN YILLIK KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ

Fuara ev sahipliği yapan ATB Başkanı Ali Çandır, fuarın her köşesinde Türkiye’nin esintilerinin görülebileceğini kaydetti. Çandır, “Kimimiz memleket hasretini giderecek. Kimimiz gidip görmek istediği yörelerimizi ziyaret edip insanlarıyla sohbet edecek. Kimimiz de hiç bilmediği yöreleri ve ürünlerini görüp, bir kez daha memleketimize hayran kalacak. Yöresel ürünlerimizin tanınırlığı, üretimi ve istihdamını artırmak, kalitesini standartlaştırmak, hukukunu garanti altına almak ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçladık. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan, 12 bin yıllık kültür ve medeniyetler zenginliği ve derinliğine sahibiz” ifadelerini kullandı.

ATSO’DAN COĞRAFİ İŞARET İVMESİ

ATSO Başkanı Davut Çetin, fuarda e- ticarete ağırlık verildiğini belirtti. Çetin, “YÖREX bir fuar olarak ticari iş birliklerine imkan veriyor, kent ekonomisine katkı sağlıyor ve sektörel bilinci artırıyor. Bu yıl programda, e-ticaret konusu da ağırlık kazanmıştır. Bu katkıların her biri çok değerli. YÖREX'in itici gücü ile hem ulusalda hem yerelde tarım ve gıdada markalaşma konusunda güzel bir ilerleme kaydettik. ATSO olarak son 4 yılda 4 ürünümüze coğrafi işaret aldık" dedi.