HAYATI OKUYABİLMEK

Kedilerin başını elle okşarız onlar da sevildiğini anladıkça dizimizin dibinden gitmezler. Kafalarını da sağa sola hareket ettirerek sizin sevginize ritmik bir şekilde karşılık vererek memnuniyetlerini ifade ederler.

***

Küçük yavrularımızın da başını şefkat ve merhametle hem elle hem de ‘yavrum, kuzum, aslanım, tatlım’ gibi sevgi sözcükleri söyleyerek okşarız. Fakat sadece sevgi ile okşamakla ömür geçmez.

***

Küçüklüklerinden itibaren onlara “Allah birdir, Peygamberimiz Hz Muhammed’dir” diye Müslümanlığın alt yapısını oluşturmalıyız. Onlara ‘iyi insan’ olmayı küçük yaştan itibaren örnek olarak anlatmalıyız.

***

Çocuklarımızın yaşı küçük olduğu için daha bir şey anlamazlar, anlatsak da bir kulağından girer diğerinden çıkar gibi düşünmeyelim. Yeni nesil çocuklar her bilgiyi, her duyduğunu beyinlerine çok hızlı not ediyorlar.

***

Sizin yaşam eğiliminize göre doğru/yanlış kavramları da onların kafasında şekilleniyor. Kendi dünya görüşlerine göre de tercihleri şekillenmeye başlıyor. Bizim yaşantımız onların önündeki en büyük örnek oluyor.

***

Ne anlattığımızdan önce ne yaptığımızı izliyorlar ve bunları hafızaya kaydediyor. Sonrasında anlattıklarımız ile yaşadıklarımızı karşılaştırıyorlar. Buradan çıkan sonuca göre de onlar da kendi doğru/yanlışlarını şekillendirmeye başlıyorlar.

***

Çocuklarımızı belli bir yaşa kadar kendi mentalimize, inancımıza göre yönlendirebilmenin en önemli formülü kitap okutabilmektir. Ama bunu yapabilmek için sizin de okuyor olmanız gerekiyor.

***

Okuyormuş gibi yapmaktan bahsetmiyorum kesinlikle. Yaşamınızda, evinizde gerçekten okuma kültürü varsa çocuklarınız da bunu zaten görecekler. Sonrası çok daha kolay olacaktır.

***

Çocuk daha okumaya başlamadan kendi aile kültürü, yaşam şekli ve değerlerinize göre çocuk kitapları seçip onlara okuyabilirsiniz. Okumaya başladıktan sonra da aynı tarz kitaplar alıp onları okumasını sağlayabilirsiniz.

***

Kendi kitap tercihini kendi yapmaya başlayana kadar bu metot fazlasıyla işe yarayacaktır. Zaten alt yapıyı oluşturduktan sonra üstüne ne eklese de zemin her zaman doğru olmalıdır.

***

Tablet ve telefonla geçireceği süre artana kadar olabildiğince kitap okumalı ve okutturmalıyız. Yeni nesil dediğimiz paragraf sorularında evlatlarımızın bu kadar zorlanmasının altında yatan sebep de bu.

***

KUTU

KENDİMİZDEN BAŞLAYALIM

Ülkemizden, insanımızdan, yanlışlardan şikayet etmekten önce kendi evimizin önünü süpürelim. Okuyan, araştıran, bilgiye ulaşan toplum olabilmek için kendi evimizden, sorumlu olduğumuz ailemizden başlarsak zaten ülke güzel bir yer olur.