HAYAT YOLCULUĞU

Kedinin kanadı olsaydı kuşların cinsini keserdi. ‘Şeyh Sadî-i Şîrâzî Hazretleri’. Şu garip dünyada yaradılışımızdaki hikmet ve gayeyi bilemediğimiz için olaylara sadece dış görünüşüne bakarak karar veririz.

***

Bu nedenle ‘gece gündüz çalıştığım halde ben niye zengin olamıyorum’ diye kahırlanır dururuz. Her insanın bir kapasitesi olduğu gibi diğer canlıların da bir kapasitesi vardır.

***

Merkep yük çekmekte sabırlı, tavuk her gün yumurta yapmakta sabırlıdır. Nasıl ki tırın taşıdığını binek araç taşıyamayacağı gibi bazı insanların da zengin olması onun için iyi olmayabilir.

***

Bir arkadaşım anlatmıştı; define avcıları aralarında konuşuyorlarmış. Birbirlerine sormuşlar: ‘Defineyi bulsak ve bölüşsek ilk ne yaparsın?’ diye. Birisi ‘araç alırım’, diğeri ‘ev alır kiradan kurtulurum’, diğeri de ‘hanımı değiştiririm’ demiş.

***

Demek ki fakirlikte de bizim bilmediğimiz hikmetler var. Bu hayatta en güzeli imkanlar dahilinde çalışmak ve her günümüze şükrederek başlamak. Zira mevcuda şükretmez isek yüce Rabbimiz elimizdekini de alıverir.

***

Çiftçilerin güzel bir adeti vardır, verimsiz toprağı ekmezler. ‘Şeyh Sadî-i Şîrâzî Hazretleri’. Bizde bir adet vardır; ben ne söylersem evladım onu yapmalı, benim istediğim mesleği seçmeli, benim istediğim evde oturmalı gibi.

***

Yanlış zaten burada başlıyor. İnsanlar dökme kalıp heykel gibi bir varlık değil ki. Tek yumurta ikizleri bile iki farklı insan, karakter oluyor. Her insan farklı olduğu gibi düşünceleri, kabiliyetleri ve duruşları da farklı oluyor.

***

Çukurova’ya pamuk, karpuz, bamya gibi ne ekersen iyi kazanç elde edersin. Eğer sen evladının kabiliyet ve becerisine göre onu yönlendirirsen iyi netice alırsın. Bunu söyleyebilmek için elimizdeki cevheri iyi tanımamız lazım.

***

Biz ebeveynler yetenek avcısı olmadığımız için işin uzmanı profesyonellerden yardım alabiliriz. Günümüzde artık spor, müzik, genel yetenek vb. birçok alanda uzmanlardan yardım almak mümkün.

***

Genelde ebeveynler kendi yapamadıkları, içlerinde uhde kalan meslekleri çocuklarının yapmalarını istiyor. Senin karakterin, yeteneklerin ve ilgi duyduğun alanlar farklı iken evladından o mesleği yapmasını istemek mantıksız.

***

Ebeveynler çocuklarının önünde yolunu açan kişiler olmamalı, yanında durup hayat yolculuğunda yürümesini öğretmelidirler. Çünkü tüm yolculuk boyunca yanında olamayacakları için onlara bu yolu açıp onları desteklemelidirler.

***

ALTIN BİLEZİK

Ben şahsım adına her iki çocuğuma da maddi ve manevi eğitimlerini aldırdım. İkisi de lisans mezunu ve ben yönlendirmedim, mesleklerini kendileri seçtiler. Oğlum beni şöyle takdir etti: ‘Babamız bizim elimize altın bilezik taktı, ben de o bileziğin ekmeğini yiyorum!’