HAYAT OKULUNDAN 'OKUL' SIRALARINA

Maddi imkansızlıklar nedeniyle yarım bıraktığı eğitim hayatını 22 yıl sonra tamamlayan ve bitirdiği 2 üniversitenin ardından hayalini kurduğu öğretmenlik için üçüncü üniversitesinde eğitimine başlayan 63 yaşındaki Mehmet Ali Vuranoğlu, azmi ve eğitim aşkıyla 7’den 70’e herkese örnek oluyor.

Faruk ÇELİK, Zehra TEKECİ

İşçi bir ailenin 8 çocuğundan biri olarak Kilis’te dünyaya gözlerini açan Mehmet Ali Vuranoğlu, hayatın önüne getirdiği tüm engelleri yaşama olan inancıyla aşıyor. Daha çocuk yaşta öğretmen olmak isteyen ve eğitim aşkıyla yanıp tutuşan Vuranoğlu, 22 yıl sonra yeniden başladığı eğitim hayatında, öğretmenlik hayalini gerçekleştirmek için başladığı üçüncü üniversitesini başarıyla sürdürmenin gururunu yaşıyor.

“HEM OKUR HEM ÇALIŞIRIM DEDİM”

Mehmet Ali Vuranoğlu, Lider Medya’ya özel yaptığı açıklamalarda, çok küçük yaşta hayatın zorluklarıyla yüz yüze geldiğini anlattı. Vuranoğlu, ilkokul eğitimini tamamladıktan sonra çalışmak zorunda kaldığını söyleyerek, “İlkokul eğitimimi tamamladıktan sonra maddi zorluklar nedeniyle babam beni okula gönderemeyeceğini söyledi. Yokluktan başka çaremiz yoktu. Babam okulda temizlik işçisiydi. Kardeşlerimin hiçbiri okuyamadı. Hepsi eğitimlerini yarıda bırakıp çalışmak zorunda kaldı. Bizim ayağımıza bir lastik ayakkabı vardı yaz, kış onu giyerdik. Yoksulluk çektik. Ama ben okumak istiyordum, babama okumak için yalvarmıştım. Hem okur hem çalışırım dedim. Eğitimimi tamamlamak için ortaokulda ve lise de simit, meşrubat sattım. İnşaatlarda bile çalıştım. Lise eğitimim bittikten sonra 1982’de Almanya’ya gittim. Orada çalışmaya başladım” diye konuştu.

“İÇİMDE UKDE KALMIŞTI”

Almanya’da bir Çin lokantasında çalışarak yeni bir hayata başladığını anlatan Vuranoğlu, “O dönemlerde okumak istediğim için açık öğretimden Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdim. Ancak sonra iş hayatına dönmek zorunda kaldım. İçimde hep bir ukde kalmıştı. Okumak istiyordum. Okumayı, eğitim almayı çok istiyordum. Yıllarca Almanya’da çalıştım. Hiç dil bilmezken kendi çabalarımla önce alfabeden başlayarak Almanca öğrendim. Bulaşıkçılık yaptım, fabrikada çalıştım. En son ise sendika temsilcisi olup işçileri patronlara karşı savundum” ifadelerini kullandı.

HAYALİ İÇİN BİR KEZ DAHA SINAVA GİRDİ

Vuranoğlu 2014’te Türkiye’ye dönüş yaptığını ve emekli olduğunu belirterek, “Türkiye’ye döndükten sonra burada boş gezmek istemedim. İçimde okuyamamak, eğitimimi yarıda bırakmak kalmıştı. Sınavlara girdim ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi’ni kazandım. 2021’de Turizm ve Otelcilik bölümünden mezun oldum. Küçük yaşlardan beri kurduğum öğretmenlik hayalini gerçekleştirebileceğime olan inancımla bir kez daha sınava girdim. 2021-2022 eğitim öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Almanca öğretmenliği bölümünü kazandım. İkinci sınıfa başlayacağım” şeklinde konuştu.

GÖRENLER ONA ÖZENİYOR

Eğitim sürecine başladığında çevresinden oldukça güzel geri dönüşler aldığını aktaran Vuranoğlu, “Aklımız 60 yaşından sonra başımıza geldi. Şimdi gençlerle, torunum yaşındaki çocuklarla aynı sıralardayım. Hepsi bana gıpta ile bakıyor, özeniyorlar. Okuldaki öğretmenlerim bile bana “hocam” diye sesleniyor. Beni çok mutlu ediyorlar. Okumayı ve öğretmeyi çok seviyorum. Yaşımdan dolayı işimi yapamasam bile özel eğitim vermek istiyorum” dedi.

“UMUDUN BİTTİĞİ YERDE HAYATTA BİTER”

Vuranoğlu, hayata hep umutla baktığını ve hayallerini yaşıyor olmanın mutluluğunu yaşadığını vurgulayarak, “Ben hayatım boyunca hiçbir zaman pes etmedim. Umudun bittiği yerde hayatta biter. 63 yaşında okuyorum. Yakın zamanda İngilizce ve Arapça öğrenmek istiyorum. 6 yaşında kurduğum hayal için çabalıyorum. Okumanın yaşı yoktur. İnsan her zaman hayatta öğrencidir. Bence hayatta herkesin bir hedefi olmalı. Hayalinin peşinden koşmalı ve ona ulaşmak için elinden gelenin en iyisini yapmalıdır. Ben Almanya’ya gitmesem sokakta kalmasan belki bu kadar mücadeleci ve direnen biri olmayacaktım Hayat acısıyla tatlısıyla yürüyor. Gülerken de ağlarken de hayattan kopmamak gerek” ifadelerini kullandı.