HAYAT KIRKINDA BAŞLAR

Çocuğunu çok seven anneye sordum: ‘Şimdi çok seviyorsunuz ama büyüdüğü zaman sözünüzü tutmazsa ne yaparsınız?’ dedim. ‘Sevdiğim yanıma kâr kalır’ dedi.

***

Akşamları beyi geç gelse bile akşam yemeğine oturmayan bir hanıma ‘Adetiniz her gün mü böyle?’ dedim. ‘Onsuz boğazımdan geçmiyor’ dedi. Bir adam etraftan bira kutusu topluyordu. ‘Ekmek parası çıkarabiliyor musun?’ dedim. ‘İçtiğim sigaranın parasını çıkarıyorum’ dedi.

***

50 yaşlarındaki bir adamın hanımını bırakıp gece aleminde takılmaya başlaması dillere düşünce hanımına ‘Beyiniz gece 3’te geldiği zaman nasıl bir tepki gösterirsiniz?’ dedim. ‘Bu yaştan sonra yuvamı yıkmak istemiyorum’ dedi.

***

60 yaşındaki bir amcaya ‘Amca su dağın dibinden çıkar fakat bazı dağların tepesinden su çıkıyor. Bu nasıl oluyor?’ dedim. ‘Senin alnına bir taş vursam kan çıkmaz mı?’ dedi.

***

8 yaşındaki çocuğa sordum ‘Müezzinlik yapmasını bilir misin?’ diye. ‘Ömrüm müezzinlik yapmakla geçti’ dedi. Nasreddin hocamıza ‘Bağlama nasıl çalınır?’ demişler, o da ‘Kulaklarını burun, karnını gıdıklayıverin’ demiş.

***

Meşakkat çekmeden hacı olunmaz, eşine naz etmeyen insan olmaz. Dönmeden öğüten değirmen olmaz. Havlamayan köpeğe ekmek verilmez. Oynak arazide su olmaz. Öfkeli adama ters konuşursan anlaşma olmaz.

***

Ümitsiz yaşayan insan özü çürümüş kavak ağacı gibidir. Ümitli olmalıyız. Örneğin hacca yazıldıktan sonra ‘inşallah Rabbim bana o mübarek ve mukaddes topraklara gidip Kabe’nin örtüsüne yüz sürmeyi ve hac niyeti olan her Müslümana da nasip et’ diye hem ümit hem de dua etmeli.,

***

Hayat kırkında başlar. Bu sözü herkes farklı yorumlar. Mesela sevgili Peygamber efendimiz kırk yaşına kadar toplum içerisinde dürüstlükte örnek bir hayat yaşamıştır ve ‘Muhammed-ül Emin’ ismini almıştır.

***

Hayat kırkında başlar derken insan kırk yaşına kadar doğal olarak bazı hatalar bazı iyi şeyler yapmış demektir. Bazısı da gelin geldiği eve huzur getirmiş, küsleri barıştırmış eve bir huzur ortamı getirmiştir.

***

Bu gelin meyvelerini kırkından sonra toplamaya başlar. İşler iyi gider, evlatlar itaatli olur, sıhhat durumları iyi olur. Çünkü bu gelinin hareketlerinden Hz Allah memnun olmuştur, ev halkı zaten memnun.

***

NE EKERSEK ONU BİÇECEĞİZ

Bir de gelin geldiği eve bomba gibi düşenler var. Bu gelin ailede huzursuzluk çıkarıp, ‘hep ben haklıyım’ deyip ortalığı karıştırıyorsa bu gelinde kırkından sonra yaptıklarının karşılığını ömür boyu fazlasıyla görecektir. Ne ekersek onu biçeceğiz.