HAYAT İŞTE

Hayat işte. Bazısı vatanı uğruna canını feda edip şehit olurken bazıları da vatanına hainlik yapıyor. Ey insan! Minare gibi dik dur fakat içi boş değil. Dal gibi eğil fakat insanlara değil, Rabbin için eğil!

***

Yerlere kadar kapan fakat menfaat için kulların ayaklarına değil. Rabbine yakın olmak için secdeye kapan! Yaradılışımızdaki esas gaye hayır, güzellik ve mükemmelliktir.

***

Ciddi bir meseleyi sadece dinlemek değil aynı zamanda anlamaya çalışmalı insan. Sadece kitabı okumak değil ayrıca geçmiş ümmetlerin başından geçen olayların ibretlik taraflarından kendimize ders çıkarmalıyız. Ayrıca hikmetli taraflarına imrenip o faziletli halleri ile hallenmek lazım.

***

Eskiden şöyle düşünülürdü: Evlenelim çok çocuğumuz olsun. Yarısı bize hizmet etmese bile diğer yarısını çalıştırırız bize yeter. Şimdi ise öyle değil: Evlenelim iki çocuğumuz olsun, onlara iyi bir eğitim ve tahsil aldıralım.

***

Hem bize karşı saygıları fazla olsun hem de maddi anlamda kendi ayakları üzerinde duracak bir işe girsinler veya bir iş kurarak bize göre çok daha rahat bir hayat yaşasınlar.

***

Zaman geçtikçe ailelerin de çocuklardan beklentileri değişiyor, aileler de değişiyor. Zira Hz Ali Efendimiz ‘çocuklarınızı zamanın şartlarına göre yetiştirin’ buyurmuşlardır.

***

Bazı evlilikler define bulmak gibidir. Adam define bulmuştur, devlet görevlilerine haber vereceği yerde yanlış birisine haber verir. Defineyi satamadığı gibi elinde patlamış bir de hapse düşmüştür. Hayaller ve hayatlar çok farklı değil mi?

***

Evlilikler de böyledir. Altın eş belki defineden de kıymetlidir. Sen daha eşini tam anlayamadan bazı anne babaların yanlış düşünce ve yaklaşımları yüzünden araya fitne girince ayrılmak zorunda kalacaklardır.

***

Eşler nerede hata ettiklerini anlayacaklardır ama iş işten geçmiş olacaktır. Ömür boyu vicdan azabı çekeceklerdir. Sonrası zaten yaşanmamış hayatlara dönecektir. Yapılan tercihler o kadar önemli ki.

***

SÖNMEZ TAKVİMİ

Önün ardın gözet, fikri dakik et, onda bir söyle! Öğütme kalbine her ne gelirse âsiyâbâsâ. Toplum içinde yaşayan bir insan sıfatı ile biraz önünü arkanı gözet. Fikirlerinin zarif, manalı ve hoşa giden şekilde olmasına çalış. Değirmen gibi her aklına geleni öğütmeye yani söyleyivermeye kalkışma!