HAYAT DEDİKLERİ…

İmbikten çıkan gül esansı kıymetli olduğu gibi şairlerin, alimlerin, yazarların kalplerinden, beyinlerinden kalem ile kağıda aktarılan bilgilerin değerine paha biçilemez. Bilgi, birikim, tecrübe ve Allah vergisi yetenekleri ile bize ulaştırılan bu eserlerin kıymetini bilmemiz lazım.

Günümüzün koşuşturmalı, stresli, hızlı akan bu yoğun hayat telaşesi içerisinde kitap okumak için kendine vakit ayıramayanlar için teknolojinin nimetlerinden bir tanesi de sesli kitaplardır. Tablet, telefon gibi teknolojik cihazlardan bu eserlere erişmek artık mümkün.

Kitapların en güzel özelliklerinden bir tanesi de yazarla arkadaş gibi olur insan. Sevdiğiniz bir yazarı düşünün, yanı başınızda arkadaş gibi sizinle sohbet ediyor. O anlatıyor siz de dinliyorsunuz. Müthiş bir deneyim aslında kitaplar. Karşılığı ise öğrendiklerimize bakarak çok uygun.

Bir sinemaya gitseniz yanında mısır, su, içecek vb bir şeyler almak zorundasınız. Toplamda ödediğinize baktığınız zaman bayağı bir meblağ tutuyor. Bilet parasından çok daha fazlası. Fayda maliyet olarak baktığımız zaman kitaplardan aldıklarımızın, edindiğimiz tecrübelerin karşılığı neredeyse yok gibi.

Biyografi/otobiyografiler hele daha ilgi çekici. Başarılı bir iş adamını düşünün mesela. Hayatı boyunca yaşadıklarını, hissettiklerini anlatıyor. Başarılarını, başarısızlıklarını anlatıyor. Bizlere yapmamız ve yapmamamız gerekenleri kendi bakış açısı ile yazıya döküyor. Bu paha biçilmez tecrübeleri bir kitap fiyatına satın alıyorsunuz, harika değil mi.

Hayatımız boyunca belki yan yana gelme şansımız olmayan kişilerin hayat öyküsünü dinlemek, tecrübelerinden kendimize ışık tutmak çok kıymetli. Yaşamadan başka insanların yaşanmışlıklarını öğrenmek, kendi hayatında doğru yapılanları rol model almak çok büyük bir avantaj.

Siz hayattan ne almak isterseniz hayat size onu veriyor. Buna ister evrene mesaj vermek deyin, isterseniz “gayret kadere aşıktır” deyin.

Siz gündeminize, hedefinize neyi alırsanız günlük hayatta bir anda bu yönde gelişmeler görürsünüz. Sosyal medyada, televizyonda, sokakta hep onlar karşınıza çıkmaya başlar.

Kendimizi geliştirmeye, dağarcığımızı genişletmeye niyetli olursak hayat da bize bunları verir. Önümüze farklı yollar açılır, hiç beklemediğimiz fırsatlar sunar. Hayat bizle ilgilidir aslında, bizim ne istediğimizle ilgili. Yaşanmamış hayatları tercih etmek de bizim elimizde, bilgece bir hayat yaşamak da.

SON SÖZ

Çocuğunuza “oku evladım!” demeyin! Her akşam belli bir süre onunla okuyun. Çünkü okumak ‘BULAŞICI’ bir alışkanlıktır. “Prof. Dr. Selçuk Şirin” 

Bir işten emekli olabilirsiniz, ancak hayata son derece anlamlı katkılar yapmaktan asla emekli olmayın. “Stephen Covey”