Havalimanında RÖTAR tartışması

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çatısı altında istihdam edilen hava trafik çalışanlarının zam talebi nedeniyle iş yavaşlatma kararı Antalya Havalimanı’nda yoğunluk oluşturmaya devam ederken yolcular ve çalışanlar arasında tartışmalar yaşandığı görülüyor.

Turizmin parlayan yıldızı Antalya’da yüksek sezon rekorlarla devam ederken Antalya Havalimanı’nda yaşanan yoğunluk gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çatısı altında istihdam edilen hava trafik kontrolörlerinin zam talebi nedeniyle iş yavaşlatma kararı alması Antalya Havalimanı’nda karmaşaya sebep olurken yaşanan yoğunluk nedeniyle yolcular ve çalışanlar arasında gerginlik çıktığı görülüyor.

Antalya Havalimanı’nda kaydedilen bir görüntüde rötar yapan bir uçağın yolcularının terminal kapısında beklediği görüldü. Yoğunluktan ve rötardan dolayı sinirlerin gerilmesi sebebiyle bir yolcu ve yolcu hizmetleri görevlisinin tartıştığı anlar cep telefonu kamerasıyla kayda alınırken görevlinin yolcuyu sakinleştirmeye çalıştığı ve durumu izah etmeye çalıştığı gözlemlendi. 



KRİZİN BİTİŞ TARİHİ 30 HAZİRAN

Türkiye turizminin gözbebeği Antalya’da uzun süredir uçakların geç inip kalkmasının perde arkası aralanmıştı. DHMİ Genel Müdürlüğü hava trafik kontrolörleri istedikleri zam talebi ve isteklerinin kabul edilmemesi üzerine inisiyatif almadan çalışma kararı alması üzerine havalimanında işleyişin yüzde 50 yavaşladığı öğrenilmişti. DHMİ hava trafik kontrolörlerinin aldığı karar sonrası Antalya Havalimanı uçuşlarında yaşanan aksaklıklara ilişkin Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası (HTK-SEN) Yönetim Kurulu açıklık getirerek krizin uzadığını şu şekilde ifade etmişti: 

“Bu çerçevede, haklı taleplerimiz hususunda farkındalık oluşturmak, ülkemizin çıkar ve menfaatleri doğrultusunda adımlar atılmasını sağlamak adına Sendika Yönetim Kurulumuzca 20-30 Haziran 2024 tarihleri arasında inisiyatif almadan çalışma faaliyetinin (İAÇ) icra edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu doğrultuda, meşru taleplerimizin karşılanması adına tüm sektör paydaşlarını ivedilikle gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.”


HAVALİMANINDA KRİTİK TOPLANTI 

Yoğunluk ve rötar durumu devam ederken Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında Antalya Havalimanı’nda turizme ilişkin hedef ve beklentilerinin görüşüldüğü, "havalimanı değerlendirme toplantısı" yapıldı. Toplantıya Antalya Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, DHMİ ve havalimanı yönetiminin yanı sıra yetkili personel katılım gösterdi.