HAVADA RUS KOKUSU VAR

Türkiye'nin turizmde ana pazarı olan Rusya tarafından, charter uçuşlara yönelik getirilen kısıtlamanın 1 Haziran'da kaldırılıp kaldırılmayacağı ile ilgili endişeli bekleyiş sürerken, her iki ülkenin turizm sektör temsilcilerinin de, belirsizlikten dolayı üzgün ve rahatsız olduğu öğrenildi.

Faruk ÇELİK, Mustafa KOZAK

Rusya’nın nisan ayında aldığı kararla 15 Nisan- 1 Haziran arası Türkiye’ye charter uçuşlarını kaldırmasının ardından, bu yasağın 1 Haziran’da sona ermesi için Türkiye’nin diplomatik çabaları sürüyor.

TÜRKİYE’NİN RUS-ALMAN UMUDU

Rusya’dan Türkiye’ye charter uçuşlarına ve tur satışlarına 1 Haziran’dan itibaren izin verilip verilmeyeceği beklenirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ilgili diğer bakanlıklar, Türkiye’nin turizm pazarını oluşturan ülkeler ile yoğun diplomasi trafiği yürütüyor. Rusya ve Almanya’ya ziyaretlerde bulunan Ersoy, Türkiye’nin turizm hizmetlerini anlattı. Görüşmelerde, Türkiye’nin vaka sayılarında önemli bir düşüş kaydettiğine dikkat çekildi.

TATİL PLANINDAN VAZGEÇİLMİYOR

Rusya Turizmciler Birliği (RST) Sözcüsü İrina Tyurina, nisan ve mayıs aylarında Türkiye’de tatil yapmayı planlayanların yaklaşık yüzde 60’ının başka ülkeye gitmek istemediklerini ve uçuş yasağının kalkmasını beklediklerini vurgulamıştı.  Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Dmitri Gorin'e göre ise, daha önce Türkiye'ye tur satın alan turistlerin yüzde 60'ı seyahatlerinden vazgeçmedi, ancak geziyi ileri bir tarihe erteleyerek ülkenin açılışını bekliyor.

Bununla birlikte, Rus turistleri yaz sezonundan alternatif destinasyonlara taşıyacak charterlar için 500 kadar sefer için uçuş izni çıktığı ortaya çıktı. Uçuş izni verilen yerler arasında Antalya ve İstanbul’un da olduğu öğrenildi.

RUS KONSOLOS ‘BİRAZ SABIR’ DEDİ

Rusya’nın Antalya Konsolosu Oleg Rogoza yaptığı açıklamada, Türkiye’nin pandemi ile çok iyi mücadele ettiğini ve vaka sayılarının düşüşe geçmesinde önemli çalışmalar yaptığını bildirdi. Türkiye-Rusya arasındaki uçuşlara değinen Rogoza, “Bence biraz sabırlı olmak gerekiyor. Şu anda pandemi dolayısıyla Ruslar herhangi bir ülkeye tatile çıkamıyor. Şu anda sadece Türkiye değil diğer destinasyonlara da çıkış yok. Moskova’dan bir heyet gelecek ve incelemelerde bulunacak. Pandemi ile ilgili gerekli denetimlerden sonra rapor hazırlanacak ve rapora göre hareket edilecek” diye konuştu.

“KİMSE NET BİR TARİH VEREMİYOR”

KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz ise, turizm konusunda iki ülke arasındaki görüşmelerin pozitif yönde ilerlediğini belirterek, “Buna paralel olarak aşılamanın hızlanmasıyla charter uçuşların tekrar başlaması konusunda olumlu görüşmeler oldu. Ama net bir tarih kimse veremiyor. Türkiye’ye bir heyetin geleceğini biliyoruz. Rus heyetinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda charter uçuşların başlayacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.