HAVA KİRLİLİĞİ UYARISI VERİLDİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının oluşturduğu Antalya İl Koordinasyon Kurulu, kış aylarının başlamasıyla, hava kalitesi standartlarına uygun kömür tüketimi uyarısında bulundu.

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Antalya'da kış aylarında, ısınma ihtiyacıyla yakılan fosil yakıtların, motorlu taşıt emisyonlarıyla birlikte bölgedeki hava kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Kentte düşük rakımlı yerleşim yerlerinde temel ısınma kaynağı elektrik, doğalgaz, kömür ve odunken, yüksek rakımlı ve henüz doğalgaz altyapısı olmayan bölgelerde elektrik, kömür ve odun kullanıldığı kaydedildi. 

STANDARDI TKİ VE TTK BELİRLEYECEK

Antalya genelinde satışa sunulan kömür kalitesinin Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) kararına göre Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlendiği hatırlatıldı. Ancak valiliklere, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü tarafından, 'Dağıtılacak kömürün niteliği ilgili mevzuat ve/veya TKİ ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından üretilen kömürün özellikleri esas alınarak belirlenir' şeklinde bir karar gönderildiğine dikkat çekildi. Bu karar kapsamında dağıtımı yapılacak kömürlerde MÇK kararlarıyla değiştirilen standartların uygulanmayacağı açıklandı. Yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken hangi kalitedeki kömürün hangi ilçeye dağıtıldığının takip edilemediği de belirtildi.

KÜL ATIK POLİTİKASI                                

Antalya'nın seracılık bakımından ülkemizin en değerli bölgesi olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, seracılıkta kullanılan kömür, odun, fueloil ve benzeri fosil yakıt miktarına ve kalitesine ilişkin bir kayıta tüm araştırmalara rağmen ulaşılamadığı kaydedildi. Kurul, fosil yakıtlar sonucu oluşan emisyonların tahmin edilmesi için ve yanma sonucu oluşan katı atığın (külün) nasıl ele alınması gerektiğine yönelik politika oluşturulması için gerekli olan bu bilgiyi elinde bulunduran kurumları da paylaşmaya davet etti.

KOVİD-19 RİSKİ

Sosyal devlet anlayışıyla muhtaç ailelerin ihtiyaçlarının karşılanmasını elbette istendiği de belirtilen açıklamada, şu çağrıda bulunuldu:

“Fakat, karşılanan bu ihtiyaç, artan hava kirliliğine bağlı olarak Kovid-19 virüsü bulaş riskini artırmakta ve çeşitli sağlık problemlerinin oluşumunu tetiklemektedir. İl ve ilçe SYDV'nı MÇK kararlarını esas almaya ve kaliteli kömürü ihtiyaç sahiplerine dağıtmaya davet ediyoruz. Yine eksiklik varsa, bunun ihtiyaç sahibi ailelere nakdi destek olarak sağlanmasını talep ediyoruz. Gerek evsel, gerek tarımsal ısınma amacıyla, her ne kadar fosil yakıtların kullanımının bölgemizde azaltılmasını istiyor olsak da ülkemiz gerçeklerine uygun politika üretmemiz gerektiğinin farkındayız. Bölgemizde ısınma amaçlı yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojilerin toplum ile bütünleştirilmesi adına yapılacak faaliyetleri desteklediğimizi ve halkımızla daha etkin buluşturulması adına tüm kurumlarla işbirliği içerisinde çalışma arzusunda olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız."

DHA