HATALARDAN DERS ÇIKARTMAK ÖNEMLİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimleri için heyecan giderek artıyor. Seçim tarihinin 1 Ekim olarak belirlenmesi ile ikinci resmi aday açıklaması da dün yapıldı.  Antalya Organize Sanayi Başkanı (AOSB) Ali Bahar, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) başkanlığı için adaylığını açıkladı. Toplantıyı kalabalık bir medya ve destekçisi takip etti.

Bahar öyle çok uzun uzadıya bir konuşma yapmadı. Kısa ve net cümleler kurarak açık mesajlar verdi. Şehrin tüm dinamikleriyle çalışacaklarını anlattı. Barışçıl bir yönetim anlayışında olacaklarını, küsleri barıştıracaklarını ve birlikte entegre proje üreteceklerini ifade etti. Benim bundan anladığım ATSO’da epey küskününün olduğu.

AOSB’de ve ATSO’da bir dönem önce yaşadığı seçim süreçlerine değinen Bahar, OSB’de yapılan başarılı çalışmaları tek tek sıraladı. Teknik Kolej, Teknoloji Geliştirme Bölgesi gibi. Yani, “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı” demeye getirdi. Bunların yanında yapılan bir çok iş ve projenin hayata geçirilmesi de ne kadar başarılı olduklarının kanıtıydı.

Ali Bahar’ın konuşması sırasında geçmişteki hatalarından biraz ders aldığını görür gibi oldum. Hiçbir kez “Ben” dememeye özen gösterdi. Hep “Birlikte yapacağız” dedi. Bahar öylesine heyecanlı öylesine bu işe inanmış. Çünkü ATSO’yu çok değişik şekilde yöneteceklerinin gece ile gündüz, siyah ile beyaz arasındaki fark gibi görüleceğini kaydetti.

Bahar’ın en dikkat çeken cümlelerinden biride “ATSO kentin en büyük STK’sıdır. Ama orada bir kelimeyi değiştirmek istiyoruz. En büyüğün yerine ‘LOBİ’ kuruluşudur demek istiyoruz.”

Gerçekten iddialı bir cümle ve değişimin habercisi. Ve aynı Ali Bahar, “Lobi demek ben bu koltuktan kalkıp şehir için koşacağım demektir” diyerek paydaşlara, “Sen bana değil ben sana geleceğim” mesajı vermesi çok önemliydi.

ATSO’dan önce kendinde büyük bir değişimi gördüğüm Bahar’ın “Başkancılık oynamayacağız. Fotoğraf çektirme projeleri yapmayacağız” demesi de anlamlı geldi bana. Yerel basın için söylediği, “ATSO’da en önemli paydaş yerel basın olacak” ifadesi sanırım yerel medya açından önemli bir gelişme. Çünkü, yaygın basının sonu çoktan geldi ve geçiyor.

Unutmadan Bahar’ın kullandığı “ATSO’da göreve gelirsek biz şehrin REDÜKSİYONU olacağız” cümlesindeki REDÜKSİYON kelimesi dikkatimi çeken başka bir nokta oldu. Bu kelime, küçük boru ile büyük boruyu birleştiren bir parçanın adıymış. Bunu da bu sayede öğrenmiş oldum. Lakin Ali Bahar ve ekibi seçimi kazanırsa kutupları nasıl birleştirecek merak ettim doğrusu.

Uzun lafın kısası; benim gördüğüm darıyla her cümlesinde uzlaşı, birlikte çalışma, şehrin yararına ele ele vermekten bahsetmesi geçmişten alınmış bir ders alındığını gösterdi bana.

Son cümlede benden olsun; “Eğer KIRIMIZI vatanının rengi olarak gösteriliyorsa MAVİ’de son dönemin revaçta deyimi ile “MAVİ VATANDIR o zaman.” Yolları açık, pruvaları neta olsun.

RAKİPSİZ TEK ADAY

ATSO’daki seçim atmosferi heyecanı artırırken Antalya Ticaret Borsası'nda (ATB) ise mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır yeniden aday gibi görüyor. Çandır dışında adaylığı konuşulan başka bir isim henüz ortada yok. Bu da Çandır’ın rakipsiz olduğunun açık ve net göstergesi. Zaten bu işe şu an yapabilecek ikinci isim de yok.

YÖREX gibi önemli bir organizasyonu imza atan Ali Çandır ve ekibinin bu sıralar seçimden çok tarihi yaklaşan YÖREX’si düşünüyor. Kumluca Ticaret Borsası'nda da mevcut başkan Fatih Durdaş’ın da tek aday olarak tıpkı Çandır gibi seçime hazırlandığı gelen bilgiler arasında.

İLÇELERDE DURUM FARKLI

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO) mevcut başkan Mehmet Şahin'in yeni döneme aday olmayacak. Malum kendisi belediye başkanlığı için aday olacağını açıklamıştı. ALTSO başkanlığı için şuana kadar 3 isim ortaya çıktı. 5 Kasım’daki seçime Eray Erdem, Tunahan Toksöz ve Bilal Gömeç'in adaylığı ön planda. Başka aday çıkması da muhtemel.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MATSO), Seydi Tahsin Güngör ile Turgay Akar kıran kırana bir yarışa girecek gibi. Çünkü orada da tansiyon hayli yüksek. Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nda, mevcut başkan Murat Hüdavendigar Güney aday değil. Fahri Özen, Hüseyin Darıyemez, Turgut Acar ve Hüseyin Aykurt aday olacak gibi.

Yani 2023 seçimleri öncesi oda ve borsa seçimleri hayli ilginç geçmeye namzet. Umarım hak edenler, üyelerinin derdine derman olanlar kazanır. Çünkü pandemide çok yara aldılar.

YURTTAN ÇOK OTEL

Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kaldı. Dün Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yerleştirme sonuçları açıklandı. Yurtta kalacak öğrencilerin isimleri belli oldu. Bu yıl yaşanan enflasyon ve buna bağlı kira artışları (astronomik artışlar var) öğrenciyi hayli zorlayacak gibi. Bunun için devlet yurtlarının önemi çok ama çok arttı.

Antalya’da 14 yurtta 21 bin 84 öğrenciye hizmet verilecek bu dönemde. 2 bin 658 öğrenci kapasiteli Akdeniz Üniversitesi içindeki Bezmi Alem Valide Sultan Öğrenci Yurdu bu rakama dahil olacak. Çünkü yeni açılacak bu yurt, öyle böyle değil. Resmen bir 4 yıldızlı otel görünümünde. 2’şer kişilik odalardan tutunda, konferans ve eğitim salonlarına kadar ne ararsan var.

Keşke devletimiz kadar ev sahipleri de gençlerimizi azıcık düşünebilse!