HASATI YAPILAN TONLARCA PATATES BURAYA GETİRİLİYOR
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde mağaralar soğuk hava deposu olarak kullanılıyor. Hava sıcaklığının 12 aynı olduğu mağaralarda tonlarca patates yaklaşık 8 ay muhafaza ediliyor.
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde mağaralar soğuk hava deposu olarak kullanılıyor. Hava sıcaklığının 12 aynı olduğu mağaralarda tonlarca patates yaklaşık 8 ay muhafaza ediliyor.
Türkiye'nin patates üretim merkezlerinden Sandıklı'ya bağlı Akin köyündeki 5 mağara, patates saklamak amacıyla doğal soğuk hava deposu olarak kullanılıyor. Her biri 2 ila 3 bin ton kapasiteli mağaralara ekim ayı başında konulan patatesler, mayıs sonuna kadar kalıyor. İçerisindeki sıcaklığın yaz kış sıfır ile 4 derecede sabit kaldığı mağaralarda depolanan patatesler, İstanbul, Ankara ve Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin birçok kentine gönderiliyor. Mağaralarda patateslerin depolanması ve nakliyesi sırasında günde 100'e yakın işçi çalışıyor.
Patates depolanan mağaralara son dönemde limon v cennet elması da koyulmaya başlandı.
'TÜM ÜRÜNLER DEPOLANABİLİR'
Mağaralarda çalışan işçileri ziyaret eden Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, "Akin köyümüzde bulunan bu doğal mağaralar köyümüzün kalkınma kooperatifi tarafından işletilen ve doğal iklim ile ürünleri saklayan ve her mevsim sıfır ila 4 derece sıcaklıkta patates, cennet elması, limon ve elma gibi depo gerektiren ürünlerin depolanabileceği çok güzel bir proje ve çalışma olmuş" dedi.
'KADINLARIMIZ BURADA ÇALIŞARAK EVLERİNE KATKI SUNUYORLAR'
Kadınların da burada evlerine katkı sunmak amacı ile günlük yevmiye usulü ile çalıştığını aktaran Fatma Toptaş, "Çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanması yanı sıra eşlerinin günlük ihtiyaçlarına burada çalışarak destek olabiliyorlar. Yalnız tarımda çalışan bu tip yerlerde çalışan kadın işçilerimizin çalışma şartları iyileştirilerek, sigortalandırılması gerekiyor" diye konuştu.
'TÜRKİYE'NİN ÖRNEK DEPOSU'
Akin köyü sakinlerinden patates üreticisi Ali Günışık da "Köyümüz kalkınma kooperatifi tarafından işletilen bu doğal depolar patates olsun, cennet elması olsun, limon olsun üreticilerimizin depolama ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. 5 mağara bulunuyor. 10 bin ton ürün koyulabiliyor. Bu depolarımız aynı zamanda burada çalışan işçilerimize ekmek verir. Burada depolama işlemleri 9'uncu ayda başlar, 2'nci aya kadar sürer. Türkiye'nin örnek bir deposu. Daha da açılacak yerlerimiz var. İnşallah önümüzdeki yılda oraları da bitirmek istiyoruz" dedi.
'DEPOLAR ÇOĞALTILMALI'
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde sebze halinde dükkanı olduğunu, patates ve soğan alım-satımı yaptığını söyleyen Kudret Kurban, "Çiftçimizden malımızı temin ediyoruz, Bandırma'da satıyoruz. Ama bu depolar yeterli değil çoğaltılması gerekir. Depolarımız biraz daha fazla olsa üreticimiz yarısını satar yarısını depolara koyar, değerli ürünlerini satar" diye konuştu.
'EVE KATKI SAĞLAMAK AMACI İLE ÇALIŞIYORUM'
Depolarda patates işinde çalışan Zübeyde Doğan da "Eşim serada çalışıyor. 3 tane çocuğum var. Evim kira evimin ekonomisine katkı için buraya gelip çalışıyorum. Günlük burada 80 liraya çalışıyorum. Biraz daha ücretler artsa ve sigorta yapılsa iyi olacak. Hayat pahalı" dedi.
REKOLTE 250 BİN TON
Öte yandan, Sandıklı bölgesinde bu yıl 30 bin dekar üzerinde ekim yapılırken, rekolte ise 250 bin ton civarında gerçekleşti. Patates üreticileri rekoltenin bu yıl iyi olduğunu belirterek, kış sezonunda patateste sıkıntı yaşanmayacağını aktardı.
DHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz