HANGİ DÖNÜŞÜMÜ BEKLİYORSUNUZ?

Daha aradan çok geçmedi. 23 Şubat’ta ‘ÖNCE ZİHNİNİ SONRADA BİNA STOĞUNU DEĞİŞTİR’ başlıklı bir yazıyı kaleme almıştım. Sanki yazımdakiler PATAGONYA’yı yönetenler içindi.

Yine çok geçmeden bu kez ‘ŞİLİ MODELİ AKLINIZA YENİ Mİ GELDİ BEYİM?’ diye başka bir yazıyı kaleme alıp ASRIN FELAKETİNİ anlatmaya, Antalya’ya DİKKAT çekmeye gayret ettim.

Ama nafile. Varsa yoksa hepsi ŞOV peşinde. İlk yazımda KENTSEL DÖNÜŞÜM’den bahseden Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı eleştirdim. Çünkü 8.5 yıldır bu konuda kılını bile kıpırdatmadı.



Sonra kalkıp, “Yeter ki bize başladığımız işi bitirecek kadar bir YETKİ versinler. Muratpaşa’da, 2 SENE İÇİNDE çok büyük oranda yol alabiliriz diye düşünüyorum. Buna gücümüz var” dedi.

Yani KENSEL DÖNÜŞÜM için yetki istedi. ASRIN FELAKETİ Kahramanmaraş merkezli ikiz deprem sanırım RANT FAYLARINI da uyandır bunların.

Adama sorarlar, “AKLIN 8.5 YILDIR NEREDEYDİ” diye. Ama sizin derdiniz başka. Nasıl mı? KENTSEL DÖNÜŞÜM işini unutan Başkan UYSAL kısa bir süre sonra başka bir konuyu gündeme getirdi.

Muratpaşa Belediye Meclisi Başkan Uysal’ın talebi doğrultusunda Meclisten ŞİLİ MODELİ bir sistemi zorunlu hale getiren kararı çıkarttı. Bunun adı PERDE BETON.

Oysaki bu model Şili’de 1960’lı yıllardan beri, Türkiye’de ise 1999 Marmara Depremi’nden sonra bir çok binada kullanılmış. Başka ülkelerde de var bu sistem.

Nasıl bir anlayış içindeler anlamak mümkün değil. Binaların çoğunluğu 3-50 yaş aralığında,  çoğunluğu 1998 öncesi yapılmış ve RİSKLİ konumda.

Böylesi bir fotoğrafı olan Muratpaşa’da KENTSEL DÖNÜŞÜM bir anda rafa kaldırılıp ŞİLİ MODELİ PERDE BETON’a nasıl geçildi acaba? Bunda da bir FIRILDAK var ama yakında kokusu çıkar.

Bunların hepsini geçtim. Bende dahil yıllardır Cumhuriyet Caddesi’nde üzerine BARLAR SOKAĞI ve yanındaki binaların denize doğru kaydığını gündeme getirdik. TINNN.

Burası Muratpaşa Belediyesi sınırları içinde ama herkes KULAĞININ ÜZERİNE YATTI. Kapıya dayanan TEHLİKEYİ herkes görmezden geldi. Taki ASRIN FELAKETİNE kadar!

Geçtiğimiz haftalarda LİDER GAZETESİ ve LİDER HABER bu binaları gündeme getirdi. Geçen Cuma günüde DHA haberi servis edince milletin GÖZÜ açıldı. “EYVAH” denildi.

Herkesin gözünün önünde. Vatandaş görüyor, gazeteci ve mühendisler görüyor. Ama BAŞKAN UYSAL ve ekibi GÖRMÜYOR. Tehlikeyi herkes biliyor ama SESİNİ çıkarmıyor.

Yok yok. İllaki o binalar ya DENİZE DEVRİLECEK veya Falezin altındaki MAĞARAYA çökecek ondan sonra gerekeni yapacaklar, ENKAZ kaldıracaklar.

Şimdi    KÖR GÖZÜN bile gördüğü bu TEHLİKEYİ görür gözleri ile GÖRMEZDEN gelenlerin kalkıp “KENTSEL DÖNÜŞÜM” veya “BİZE 2 YIL DAHA SÜRE VERİN” demesi ne kadar İNANDIRICI acaba?

Ya siz önce HANGİ DÖNÜŞÜMDEN bahsettiğinizi açık açık söyleyin bizde bilelim. Yoksa, ÖNCE ZİHNİNİZİ DÖNÜŞTÜRÜN sonra KENTSEL DÖNÜŞÜM lafını kullanın.

ÖNCE CAN GÜVENLİĞİ

Antalya’da bir çok binanın ESKİ olduğunu yani 1999 yılı öncesi yapıldığını bilmeyenimiz yoktur. Hele hele 4. Dereceden 1-2. Derece Deprem Bölgesi’ne geçtiğimizden beri.

Bu nedenle hatırlayanlarınız olacaktır eski ÖZEL İDARE BİNASI’nın kolanları patlamış binanın yıkılmasına karar verilip yıllar sonra YIKILABİLMİŞTİ!

O yıllardan beri birçok kamu binası ya güçlendirildi, ya yıkıldı, ya da tahliye edildi. Bazı okullarda YIKILIP YENİDEN YAPILDI. Ancak bazıları yine görmezden gelindi.

Depreme DAYANIKSIZ olduğu raporlarla belirlenen yapılardan biri de Kepez’deki Özel AKEV OKULLARI’nın bulunduğu yerleşkeydi. GÜÇLENDİRME istendi ama yapılmadı!



Valiliğin açıklamasına göre, inceleme isteyen KURUCU YÖNETİM. Gereğini yerine getirmeyen yine aynı isimler. Hal böyle olunca ŞİKAYETLER artmış.

Çünkü GÜÇLENDİRME yapılmadığı için hem öğrencilerin hem de çalışanların CAN GÜVENLİĞİ tehlikeli hale gelmiş. Üç kez uyarılan okul yönetimi KALE almamış bunu.

Sonra da Valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı gereğini yapmış. Okul KAPATILMIŞ, öğrenciler başka okullara NAKLEDİLMİŞ. Aksi halde ÜZÜCÜ olaylar yaşanabilirdi.

İşte bu olayda gösteriyor ki Antalya’da illaki DEPREM olması beklenmeden DÖNÜŞÜME gidilmeli. Yoksa? Söylemek ve aklıma bile getirmek istemiyorum.