Halkın dilinden Instagram

Son günlerin en çok konuşulan konusu BTK tarafından erişim engeli getirilen Instagram. Sosyal medya erişiminin engellenmesi çeşitli siyasal, güvenlik, yasa dışı işlerin engellenmesi, pornografik özendirme gibi gerekçelerle elbette hükümet ya da hukuksal boyutlarda uygulanabilir. Burada nasıl yapıldığı, nasıl açıklandığı, halkı isyan ettirmeden, mağdur etmeden bir geçiş, iletişim ve adil çözümlerin uygulanması çok önemli. Tatmin edici açıklamalar insanların tepkisini engeller. 

***

Öncelikle bu tür ani kararların toplumsal ve bireysel etkilerini göz önünde bulundurulmasını belirtmek isterim. Her ne kadar zararları olsa da öncelikle kapanma kararı ile ilgili kendimce bir şey ifade etmemekte birlikte, hatta TikTok ve Instagram’ın temelli kapanmasını içten arzulasam da bilgiye erişim hakkı ve özgürlüğün kısıtlanması adına tepki veren cenahı da anlıyor ve saygı duyuyorum. 

***

Dünyaya Instagram üzerinden duruş sergilemek, tepki vermek adına alınan bu karara da saygı duyuyorum ama çok gerekli miydi? Yahut bu mu tüm elimizden gelen duruş? İç dinamikleri bilmeden yorum yapmak doğru olmaz bu yüzden saygı ile sakince beklemekte fayda var. Nihayetinde Instagramla doğmadık olmasa da olur hatta çok da güzel olur. Ancak toplumun tepki verdiği kısımda da hak, hukuk, özgürlük arayışına da sonuna kadar katılıyorum. 

***

Erişim engeli kararı sonrası halk ne yorumlar yapmış gelin bir bakalım;

Kimi diyor ki “insanların ekmek kapısıydı, e-ticaret yapıyorlardı.” Kimi “Farz etki çalıştığın şirket battı işsiz kaldın bunun için ayaklanır mısın? Gidip  başka yerde mi ekmeğini kazanırsın? Ortalığı karıştırmayın” diyor. Kimine göre haksız rekabet ortamıydı (buna katılıyorum) çünkü Instagram’da niceliklerle ilgileniyor insanlar, niteliklerle değil. Ambalajına bakılıyor, minimum olanı makro düzeylerde sunabiliyor kullanıcılar. Kimi de, “Instagram’da fotoğraf koymak için kıyafet alıp, makyaj yapıyordum” diyor. Kimileri “Instagram’da koymadıktan sonra neden tatile gideyim ?” diyerek rezervasyonlarını erteliyor.

***

Kimi ,”Türk milletinin tek kendini iyi hissettiği ve iyi gösterdiği platform elimizden alındı” diyor. Kimi, “Istagram Filistin’de açıkken, neden Türkiye’de kapalı?” diye soruyor. Kimi, bu kapanmaya “sosyal izolasyon” dedi. Kimi, ‘sosyal medya detoksu’ olarak görüp gerçek hayata karıştı. Kimi ,”ticaret yapanlardan ek ücret alınsın biz dükkan kirası, vergı veriyoruz” diyor.

“Birinci Dünya Savaşında 2 milyon Türk’ün Filistin ve civarında şehit edilmesinden bu yana her meselemizde karşımızda olmuş Filistinliler için camilerde sela okutulması, üç gün yas tutulması Türk Milletine karşı yapılmış büyük bir kötülüktür” diyen de oldu. Kimi, Filistin’de bile Haniye için yas tutulmazken gençlerimize rol model gösterilmesine tepkili. “Türk milletinin rol modeli Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Kuvayımilliyedir” der. 

***

Kimi, Araplar Türk düşmanı derken kimi de, Araplar din kardeşimizdir der. (Bir Instagram kapanması tarihi, tozlu raflardan indirip nasıl da konuşturuyor bunu gördük). Kimi fırsat bilip, kitap okumaya, üretkenliğe verdi kendini. Tıpkı covid dönemi eve kapanma sürecinde olduğu gibi. Instagram, simülasyon  bir dünyadır. Gerçeklik algısını yitirmeden ve ilkeli kullanımında bir sakınca yoktur. 

***

Bana kalırsa engellenecekse Instagram değil başıboş, ağzı bozuk kullanıcılar engellenmeli . Açık kimlikle üyelik ödemesi şart. Böylece fake /bot hesaplar, klavye delikanlıları, troller, örgütler, birbirine spam atmalar vs. minimuma düşecektir. Instagram eğer ayıklanırsa bu kirlilikten gayet keyifli bir ortam. Dozunda ve etik kullanıldığında gerçek hayatın zorluklarına gözümüzü kapatıp eğlendiğimiz bir ortama dönüşüyor.

SON SÖZ

İnsanımızın kendini tek oyalandığı, tatmin ettiği bir yer Instagram sanal veya değil ama orada herkes zengin, güzel, mutlu, yatlarda katlarda, tatillerde…