Halka hizmet mi ranta hizmet mi?

CHP’li Ümit Uysal’ın başkanlığındaki Muratpaşa Belediyesi’nin kamusal hizmet alanını ticarete açan plan değişikliği, bölgede büyük tartışmalara yol açtı. AK Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Veliddin Güner, projeye sert eleştirilerde bulunarak belediyenin bu adımını ticari rant beklentisiyle hareket etmek olarak değerlendirdi.

CHP’li Muratpaşa Belediyesi’nin kamusal hizmete konu belediye hizmet alanını ticarete açarak mülkiyet değişikliğinin önünü açan plan değişikliği askıya çıktı. Ümit Uysal’ın belediye başkanlığının 3’üncü döneminde Muratpaşa Belediyesi’nin hizmet binasının olduğu karma alanı, yap-işlet-devret modeliyle hizmet binası karşılığı 10 bin metrekarelik alanı ticaret alanına dönüştürülecek. Plan değişikliği, Muratpaşa Belediyesi’nin rant değeri yüksek bir alanı karma kullanıma açma çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projeye çok sayıda itiraz bekleniyor. Başkanı Uysal ise projeyi savunarak, belediye binasının ekonomik ömrünü tamamladığını ileri sürdü. Ancak şehir plancıları ve imar hukukçuları, plan değişikliğinin mevzuata aykırı olduğunu belirtiyor. Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi ise plan değişikliğine 8 başlıkta itiraz etti.


“ŞEFFAF BİR SÜREÇ TALEP EDİYORUZ”

Aynı zamanda inşaat mühendisi olan AK Parti Muratpaşa İlçe Başkanı Veliddin Güner ise Muratpaşa hizmet binasının ekonomik ömrünü tamamlamadığına dikkat çekerek, “Bina hakkında herhangi bir çürük raporu bulunmuyor. Yine de yenilenmesini gündeme getirdiler. Eğer gerçekten binanın sağlam olmadığı iddia ediliyorsa, bununla ilgili resmi bir rapor sunulması gerekiyor. Biz şeffaf bir süreç talep ediyoruz” dedi.


“HİZMET BİNASININ RAPOR YOK!”

Muratpaşa Belediyesi hizmet binası ekonomik ömrünü tamamlamadığını, yanında sunulan plan tadilatıyla ilgili binanın çürüklüğü ile ilgili bir raporun da olmadığını belirten Güner, “Ekonomik olarak yapısal ömrünü tamamlamamış olsa bile binanın inşaat halinde uzunca bir süre beklemesini bahane ettiler. Bu böyle ise en azından bir binanın sağlamlığı ya da çürük olmasına ilişkin bir rapor sunulsun istedik. Muratpaşa’nın hizmet binasının kaliteli olması kullanıma elverişli olması Muratpaşalı vatandaşlara hizmet eder. Biz hizmet noktasında sunulan bir şeye karşı çıkmayacağımızı söyledik ama hiçbir veri yok hiçbir altlığı yok. O zaman burada ticari rant beklentisi var” diye konuştu.


“HİZMET BİNASI ÖNCELİK DEĞİL”

Hizmet binasının yenilenmesi ve ticari alan oluşturulması süreci ile ilgili şeffaf olunmadığı yönünde eleştiri yönelten Güner, “Biz bu konudan rahatsızız ve bu konuyla ilgili değerlendirmemizin mecliste belirttik. Muratpaşa’nın Kızılarık, Kızıltoprak gibi mahalleleri hizmete açken Muratpaşa Belediyesi’nin hizmet binasının ömrünü tamamlamadıysa aciliyetinin olmadığını mecliste ifade ettik ve bu konuda çekimser oy kullanmıştık” diye konuştu. Belediyeye kat karşılığında daha çok metrekare karşılığı olan hizmet binası yapılacağı ve ön tarafta yapılacak alanın da 30 yıllık kullanım hakkı karşılığında hizmet binasını yaptıracaklarını belirtildiğini kaydeden Veliddin Güner “Bu söyledikleri şey bile ekonomik açıdan uygun değil. Farklı pazarlıklar olmazsa hiçbir müteahhitlerin ekonomik olarak kabul edeceği bir şey değil” dedi.


“BAKIM YAPILMASI LAZIM”

Açıkta ve kullanımda olan betonarme yapıların bakım onarım istediğini ifade eden Güner, “Gerekli bakımlar yapılmaz ise bina ömrüne zarar verir. Cephesinden çatısından su alan bir belediye hizmet binasını Muratpaşalı olarak kabul edemiyorum. Bunların bakımlarını onarımlarını yapmak mülkün sahibinin sorumluluğunda. Gerekli bakımlar yapılmazsa bizim hesapladıklarımızdan çok daha çabuk kullanılmaz hale gelebilirler. Bu sorumluluğu da onlarda. Çatısı su alıyor cephesi su alıyor uzun zamandır sorunlar var. Burası Antalya’nın en büyük belediyesi bunları yaptıramayacak duruma geliyorsa bu apayrı bir konu. Biraz burada kolaycılığa kaçma kısa yoldan çözümler üretme yöntemi” diye açıkladı.