HALİN KABLO HIRSIZLARI

Antalya’nın Kepez ilçesinde Güneş Mahallesi’nde hizmet veren Toptancı Sebze ve Meyve Hali’ndeki elektrik ve internet kabloları yeraltı tüneline giren hırsızlar tarafından kesilerek sık sık çalınıyordu. Hal esnafını canından bezdiren kablo hırsızlığı nedeniyle halde işlem de yapılamaz hale gelmişti.

***

Yeraltındaki kabloları çalarken akıma kapılan hırsızlardan birkaçının ölmesi üzerine bu olaylar da son buldu. Hal esnafı bu sıkıntıdan kurtuldu. Artık halde kablo hırsızlığı yaşanmıyormuş. Hırsızlar elektrik akımına kapılıp ölmemek için artık yeraltına girmiyorlarmış.

***

Ama hırsızlar rotasını bu kez bölgedeki konutlara çevirmişler. Daha önce de dile getirdim. Bu bölgede her biri 10 ila 15 bin metrekare büyüklüğünde parseller var. Bu parsellerin her birinde de yüzlerce gecekondu bulunuyor. Bu gecekonducuların çoğunun elinde tapusu var. Ama hissedarlar kendi aralarında anlaşamadıkları, bir araya gelemedikleri için buradaki gecekondular yıkılıp kentsel dönüşüm yapılamıyor.

***

Oysaki çok değerli bir bölge. Kentsel dönüşüm gerçekleştirilemediği için mahalle sakinlerinden bazıları çeşitli nedenlerle evlerini bırakıp başka yerlere taşınmış. Bazıları da yatırımlık olarak aldığı bu yerdeki evlerini kullanmıyor. Bu bölgedeki evlerin bazılarına Suriyeliler yerleşmiş.  Boş kalan bazı evlere ise hırsızlar dadanmış. Evlerin, depoların kapılarını ya da pencerelerini kırıp içeride buldukları ne varsa çalmaya başlamışlar. 


***

Hatta evlerdeki yastıkları, yatakları, koltukları bıçaklayıp içlerinde altın ya da para arıyorlarmış. Daha da olmadı evlerin musluklarını ve elektrik tesisatının içindeki kabloları bile çalmaya başlamışlar.

***

Soyulan evlerin arasında elektrik saatindeki kablolar kesilen de var. Çünkü kablo hırsızları evlerin içindeki tesisatı sökerken haldeki gibi elektrik akımına kapılıp ölmek istemiyorlar. Çalınan kablolar muhtemelen hurdacılara satılıyor. Zaten bölgede yığınla hurdacı var.

***

Bitpazarı da yine bu mahallede. Bölgede polis çok iyi çalışıyor. Karakol, halin köşesinde. Olay yeri inceleme ekipleri de yapılan ihbarları değerlendirip olayın faillerini bulmaya çalışıyor ama çarpık yapılaşma onların da elini kolunu bağlıyor.

***

Mahallede yaşananlara bakınca buradaki olaylar yıllarca mülkiyet ve imar sorunları çözülemediği için Antalya’da uyuşturucu ticaretinin merkezi haline gelen Zeytinköy’ü hatırlatıyor.  Zaten Zeytinköy’le bu bölgeyi Gazi Bulvarı ayırıyor. Şayet Antalya’da ikinci bir Zeytinköy daha yaratmak istemiyorsak, 31 Mart seçimlerinden sonra bu bölgedeki ada bazlı parsellere Kepez Belediyesi’nin acilen bir el atması gerekiyor.


***

Antalya’da uyuşturucu başta olmak üzere hırsızlık gibi suçlarla daha etkin mücadele edilebilmesi için Valiliğin de konunun takipçisi olması büyük önem taşıyor.