HALDE FİYATLARA ‘SOĞUK’ VURDU

Kış aylarında yurdu etkisi altına alan soğuk hava ve sağanak yağış, meyve ve sebze fiyatlarında da etkisini göstermeye başladı. Antalya merkez ve ilçelerinde bulunan Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hallerinde soğuk hava dalgası fiyatlarda artışa neden oldu.

Mustafa Kozak/Fatma Arslan

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde etkisini gösteren soğuk havanın yanı sıra fırtına, sağanak yağışlar ve zirai don Antalya’daki yaş sebze ve meyve fiyatlarına yansıdı. Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, sebze ve meyve fiyatlarıyla ilgili Lider Medya’ya yaptığı açıklamada, “Sebze ve meyvelerimizde domates 4 ila 6 lira, salatalık 10 lira ve patlıcan 16 liraya yükseldi. Bu yükselişi bizler zaten bekliyorduk” dedi.

“DOMATES 4, SALATALIK 10, PATLICAN 16 LİRA”

Antalya’da son günlerde çok ciddi bir soğuk yaşandığını söyleyen Yılmaz, yaşanan her hava olayının ürünlerin fiyatlarına etkisini gösterdiğini dile getirdi. Antalyalı üreticilerin hava şartları nedeniyle günlerdir zirai don nöbeti tuttuğunu vurgulayan Yılmaz,” Yaş sebze ve meyve fiyatlarında son günlerde yükseliş yaşandı. Hava şartları nedeniyle çiftçilerimizin her gece seralarda soba yakıyor, mesai harcıyor. Bu durum elbette fiyatlara yansıdı” dedi.

“ÇİFTÇİLER DON NÖBETİNDE”

Yılmaz, çiftçilerin ürünlerin donmaması adına ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını belirterek, “Sebze ve meyvelerimizde domates 4 ila 6 lira, salatalık 10 lira ve patlıcan 16 liraya yükseldi. Bu yükselişi bizler zaten bekliyorduk. Çiftçilerimiz ürünleri korumak adına bu nöbetleri tutuyor, emeklerinin karşılığını şu anki fiyatlarla az da olsa almaya çalışıyorlar. Çiftçilerimiz açısından şu an fiyatlardan memnunuz” diye konuştu.

“ÜRÜNLERE HASTA GİBİ BAKIYORUZ”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde Antalya’da kar yağışı beklendiğine ilişkin açıklamasını hatırlatan Yılmaz, çiftçilerin ürünlerin zarar görmemesi adına hazırlıklarını sürdürdüğünü dile getirdi. Yılmaz, çiftçilerin kömür ve odun takviyesi yaptığını belirterek, şunları kaydetti:  

“Yapılan uyarı nedeniyle şu an önlem alıyoruz. Her gece nöbet tutan çiftçilerimiz kömür ve odun hazırlığı yapıyor. Bizler ürünlerimizi sıcak tutmaya çalışıyor, yoğun bakımdaki bir hasta gibi bakıyoruz.  Sobalar bir gün yakılmasa ürünler donar, tüketilemez hale gelir ve emeğimiz mahvolur.”

Toptancı halindeki komisyoncular ise don nedeniyle ürünlerin kızarmamasına bağlı verim düşüklüğünün fiyatlara yansıdığını ifade etti. Kimi komisyoncu kaliteli ürün azlığı yaşanıyor derken kimi komisyoncu da hava şartlarına göre fiyatların yüksek olmadığını söyledi.