HAL FİYATLARINI ‘SOĞUK’ VURDU

Hız kesmeden devam eden soğuk hava dalgası nedeniyle Antalya Toptancı Hali’nde bulunan sebze ve meyveler haftaya yüksek fiyatlarla başladı.

Zehra TEKECİ/İrem GÜNEYBAZ

Antalya’da geçtiğimiz haftalarda başlayan Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş nedeniyle düşen sebze ve meyve fiyatları soğuk hava dalgasının kentteki etkisi nedeniyle yeniden yükselişe geçti.

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, son günlerde düşük seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının bu haftaya yüksek başladığını bildirdi. İç pazarda geçtiğimiz haftalarda başlayan Ukrayna ve Rusya savaşı nedeniyle fiyat düşüşü yaşandığını hatırlatan Yılmaz, “Bu hafta fiyatlarımızda düşüş bekliyorduk ancak havaların soğuk olması nedeniyle üreticilerimiz seralarda nöbet tuttu. Sobalarda kömür ve odun yaktılar. Isıtma maliyetleri nedeniyle bu hafta fiyatlarımızın yüksek seyredeceğini ön görüyoruz” diye konuştu.

DOMATES HAFTAYA 15 LİRADAN BAŞLADI

Yılmaz, geçen haftayı 10 lira ile kapatan domatesin bu haftaya 15 lira ile başladığını aktararak, salatalık fiyatlarının düştüğünü,  geçtiğimiz hafta yükselen yeşillik fiyatlarının da yükselmeye devam edeceğini bildirdi. Kış aylarında bu seviyedeki fiyatların oldukça normal olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bu fiyatların yüksekliği elimizde olan bir durum değil. Bu durum ilk kez bu yıl yaşanmıyor. Kış aylarında hava şartları yüksek fiyat olarak etkisini gösterir. Havaların ısınması ile fiyatlarımızda düşüş bekliyoruz. Yaz aylarının başında Mayıs ayında her sene olduğunu gibi fiyatlar düşecektir” dedi.

“İHRACATÇILARA DESTEK VERİLMELİ”

Öte yandan Yılmaz, Ukrayna ve Rusya savaşı nedeniyle birçok ihracatçının ürünlerini satamadığını hatırlattı. Savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya’da ürün ihracatlarının gerçekleştirilememesinin sektöre yansıyabileceğini dile getiren Yılmaz, “Bu dönem üreticiler açısında bir sorun yaratmadı. Ancak satmış olduğumuz ürünler ihracat edilemedi. Kimi ürünler yağmalandı, kimi ise çürüdü. İhracatçılar 16 milyon dolarlık zarara uğradı. Bu sektörde hepimiz birbirimize katkı sağlıyoruz. Bu nedenle devletimizden ihracatçılarımıza destek bekliyoruz. Sektörde sorun yaşanmaması için bu desteğe ihtiyaç var çünkü ihracatçılarımız varsa biz varız” ifadelerini kullandı.

ALANYA HALİ YÜZDE 80 TAMAM

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Alanya'da yapımı devam eden Toptancı Hal Projesi'nin yüzde 80'i tamamlandı. 26 bloktan oluşan Toptancı Hali'nde 159 işyeri ve 78 ardiye yer alacak. Türkler Mahallesi'nde yapımı devam eden Toptancı Hali'nde 19 hal bloğu, 4 ardiye bloğu, 1 idari, 1 ticari ve 26 blok yer alıyor. Bugüne kadar 16 hal, 2 ardiye, 1 idari ve 1 ticari bloğu olmak üzere 20 blok tamamlandı. 3 hal ve 2 ardiye bloğun inşaatı ise sürüyor.

HABER MERKEZİ