HAKİKATE GÖZ KAPATILMAZ

Bir hocamız vardı, öğrenci iken zamanın kıymetini bilmemiz için bize şöyle nasihat etmişti. Derslerinize iyi çalışın, bu fırsat her zaman ele geçmez. Bir gün gelir, günlük Yasin-i Şerif okuyacak zaman bulunmaz. Zaman sel gibidir, rüzgar gibidir. Bir an bile durmaz.

***

Ne güzel anlatmış rahmetli Hekimoğlu İsmail. ‘Zamanın kıymetini bilmeyen kıymetsiz olur. Kıymetsiz insanlar, kıymetli olan İslam’ı temsil edemez’. Yaşadığımız süre boyunca en büyük sermayemizdir zaman. Sınırlı süreli hayatımızda zamanın kıymetini bilip iyi değerlendirmeliyiz.

***

Hastanelerin iniltisinin, hapishanelerin gürültüsünün bitmesini istiyorsak Hz Muhammed Aleyhisselam’ın önünde iki damla göz yaşı ile yapılan naz işe yarar. Peygamber Efendimizin hayatını bilmeyen, okumayan şu dünyada huzur bulamaz.

***

Peygamberimizin örnek hayatını okuyup bizler de yaşantımızla örnek olmalıyız.  Çocuklarımızı iki kanatlı olarak yetiştirmemiz lazım. Okul eğitimlerinin yanında ‘iyi insan’ olmalarını da öğretmemiz lazım. Gençlerimizi, çocuklarımızı doğru ve vicdanlı yetiştirebilirsek dünyamız daha yaşanılabilir bir yer olur.

***

Mısır’ı Yusuf Aleyhisselam’ın süslediği gibi eşsiz ve güzel İstanbul’umuzu da Eyüp Sultan Hazretleri süslemiştir. Zira çiçeksiz bahçe olmaz. Dostluklarda bir şey ikram ederken veya ona bir fedakarlık yaparken matematik hesabı yapılmaz.

***

Fatih Hazretlerinin oğlu Cem Sultan, abisi padişah 2. Bayezid’e İtalya’dan mektup yazar. Osmanlının Anadolu yakasını birimiz idare edelim, Trakya tarafını diğerimiz idare etsin der. 2. Bayezid’in cevabı nettir; bir kadının iki kocası olmaz.

***

Solucanın iki tarafı yürürse bu normaldir. Kurşun kalemin iki tarafı yazarsa o da normaldir. Fakat bir insanın senin yanında bir çeşit konuşması, benim yanımda daha farklı konuşması çok tehlikeli ve normal değildir. Bu tür iki yüzlülük aklı başında normal bir insana yakışmaz.

***

Bir pire için yorgan yakılmaz. Eski dost bir hata işlemekle hemen silinmez. Ancak bile bile yapılan, kötü niyetli hatanın mazereti olmaz. Hakikate göz kapatılmaz. Doyumsuzluk asla doyuma ulaşacak düzeye gelemez. Aslan, kaplan, sırtlan okşanmaz. Hatıralar kolay kolay unutulmaz.

***

SON SÖZ

Devletin başına geçen kimse halkı yönetmeli iyi töreyle (545). Kimin eli halkı yönetmekte ise O yumuşak huylu ve düzgün tavırlı olmalıdır (546). Yusuf Has Hacib