Hakemler itiraf etti: Penaltı değildi!

Süper Lig’in 27’nci haftasında oynanan ve hakem kararları spor kamuoyu tarafından büyük tepkisini çeken Galatasaray – Antalyaspor maçıyla ilgili olarak şok görüntüler ortaya çıktı. Mücadelenin hakemi Abdülkadir Bitigen ve VAR’da görevli Özgür Yankaya, Galatasaraylı futbolcuların tepkilerine bakarak lehine verilen penaltı kararı verdiklerini itiraf etti.

Süper Lig’in 27’nci haftasında İstanbul’da oynanan Galatasaray – Antalyaspor maçında yaşananların yankıları bitmek bilmiyor. Mücadelenin hakemi Abdülkadir Bitigen ve VAR’da görevli Özgür Yankaya’nın verdiği kararlar sebebiyle büyük eleştiri aldığı karşılaşmayla ilgili olarak şok görüntüler ortaya çıktı.

SİNAN BOZTEPE UYARMIŞTI

Antalyaspor Başkanı Sinan Boztepe’nin Galatasaray’ın 2 penaltı kazandığı ve mücadeleyi 2-1 kazandığı karşılaşma öncesinde, “Önemli olan bizim bu akşam katledilmememiz. Çok ciddi istihbaratlar var bazı konularda üzerinize gelinecek diye” ifadeler kullanmış ve maçta yaşananlar, spor kamuoyunu uzunca süre meşgul etmişti. Henüz mücadelenin yankıları sona ermeden UEFA Hakem Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Futbol Federasyonu Hakem Eğitimi Danışmanı Hugh Dallas, mücadelenin hakemi Abdülkadir Bitigen ve VAR’da görevli Özgür Yankaya’nın arasında geçen zoom toplantısının görüntüleri, gündeme bomba gibi düştü.

DALLAS’TAN SERT SÖZLER

Karşılaşmada Galatasaray lehine verilen bir penaltı kararıyla birlikte Sarı-Kırmızılılar aleyhine çıkmayan 3 kırmızı kart büyük eleştiri alırken, özellikle ev sahibi ekibi öne geçiren penaltı kararıyla ilgili olarak yapılan itiraf gündeme bomba gibi düştü. Hugh Dallas’ın verilen penaltıyla ilgili olarak hakem Abdülkadir Bitigen ve VAR’da görevli Özgür Yankaya’yı eleştirirken, her iki isim de hatalı karar verdiklerini itiraf etti. Özgür Yankaya’nın, Galatasaraylı futbolcuların itirazlarına bakarak Bitigen’i VAR’a davet ettiğini söylemesi de en dikkat çeken detay oldu.

İŞTE TOPLANTIDA GEÇEN O DİYALOG

Hugh Dallas: Elimizde 4 tane görüntü var ve hiçbiri defans futbolcusu tarafından faul yapıldığını net bir şekilde göstermiyor. VAR çağırıyor ve sadece teması gösteriyor. Defalarca kez söyledik ki sadece temas, tek başına faul değildir. Temasa ve sonuca bakmalıyız. Bu kadar temastan sonra bu oyuncunun bu kadar yoğun kendisini yere atması da yaşamın olağan akışına uygun değil. VAR yanlış bir şekilde müdahale ediyor ve hakemi çağırıyor.

Hakemler çoğu zaman hata yaptıklarında pozisyonlarının yanlış olduğunu söylüyor. Ancak Abdülkadir Bitigen, elit hakemliğine yakışır şekilde çok iyi bir noktadan pozisyonu görüyor. Sahada ne gördüğünü ve VAR’da ne gördüğünü ve nasıl bir hata gördüğünü bana söyler misin?

Abdülkadir Bitigen: Burada yerim çok iyiydi. Top defanstan döndü. 11 numaralı futbolcu önümü kapattığı için ben kontak noktasını göremedim. Göremediğimi VAR hakemine söyledim. Kendisi incelemeye başladı. Ardından temas gördüğünü söyledi ve beni davet etti. Orada bana temas noktası gösterildi. Önce hücum oyuncusunun topla oynadığını ve sonrasında defans oyuncusunun temas ettiğini gösterdi. Sonrasında kararımı penaltı olarak verdim.

Hugh Dallas: Bir hafta sonra tekrar baktığında bunun penaltı olduğunu düşünüyor musun?

Abdülkadir Bitigen: Basit bir temas olduğunu düşünüyorum. Penaltı olduğunu düşünmüyorum.

Hugh Dallas: Özgür harika bir sezon geçirdin, niye bu kadar basit bir kontakta hakemi çağırdın ve hakemi inanılmaz bir baskı altında bıraktın?

Özgür Yankaya: Açıkçası hata yaptım. Hakem orada görmediğini söyleyince inceledim. Beklentilere baktım, itiraz eden oyuncular vardı. Teması gördüm. O anda penaltı olacağını düşündüm.

Hugh Dallas: Oyuncuların temasına bakınca… Oyuncuların işi abartmak ve penaltı almaktır. Defalarca hücumcuların değil, savunma oyuncularının hareketine bakın demiştik. Zaten hücumcular penaltı almak için abartarak hafif teması büyük göstererek beklenti oluşturuyor.

Özgür Yankaya: O anki ruh halimi düşünüyorum. Neden yaptığımı sorguluyorum.

Abdülkadir Bitigen: Teması göremediğimi söyledim. Ceza alanında bir temas var ve sahada bir beklenti var. Özgür abi beni davet etti. Hücum oyuncusunun abartmasına mı bakacağız, savunma oyuncusunun müdahalesine mi bakacağız?

Hugh Dallas: Basit penaltı vermiyoruz. Ufak bir temas dahi olsa basit penaltı vermiyoruz.