HAKEM TARTIŞMASI İLE BAŞLAYAN DERBİ HAFTASI

Antalya’nın iki Süper Lig ekibi Antalyaspor ile Alanyaspor önce cumartesi günü ligde, daha sonra ise Çarşamba günü kupada karşı karşıya gelecek. 5 gün içerisinde iki derbi birden izleyeceğiz. Maçı ve tartışmalı hakem atamasını dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Son maçta Trabzonspor’u 3 golle yenerek sükse yapan Alanyaspor ile son 13 maçında yenilgi yüzü görmeyen Antalyaspor ilk olarak ligde kozlarını paylaşacaklar. Şöyle bir tabloya baktığımız zaman Antalyaspor için kupa maçı daha önemli gibi duruyor. Ligde düşme tehlikesi yok denecek kadar az olan Antalyaspor kupaya uzanarak, hem sezonu başarılı kapatmak hem de Avrupa Kupalarına katılmak isteyecektir. Alanyaspor’un da hedeflerinden birisi elbette kupa ama Alanyaspor’un bir hedefi de ligde beşinci olmak. Alanyaspor kupayı kazanamasa bile ligde beşinci olursa kupayı Beşiktaş’ın kazanması durumunda yine Avrupa Kupasına katılabilecek. Bu noktada Antalyaspor’un lig maçına daha rahat çıkacağını, ancak Alanyaspor’un iki maça da oldukça önem vereceğini söyleyebiliriz.

İki takımda fazlaca gol sıkıntısı çektiği bir yıl yaşıyor. Alanyaspor forvetlerden istediği verimi bir türlü alamadı ve gole en yakın ismi Bakasetas’ı devre arası sattı. Antalyaspor’da Ersun Yanal’la birlikte defansif bir futbol anlayışı belirledi ve son 11 maçında 2’den fazla gol olmadı. Alanyaspor’da Trabzon maçından önceki 4 maçında 3 gollü bir maç oynamadı. Bu veriler ışığında az gollü iki derbi izleyeceğiz gibi duruyor. Zaten iki takımın oynadığı son 7 maçın 5 tanesinde 1’den fazla gol olmadı. 

HAKEM TARTIŞMASI

Ligdeki maça Antalyalı olan Sarper Barış Saka atandı. Genç hakem Antalya bölgesinden olduğu için daha önce iki takımın maçını da hiç yönetmemişti. Bu atama resmiyette doğru bir atama çünkü MHK o bölgenin hakemini eğer aynı bölgeden iki takım oynamasa maçlara atamıyor ama iki takımda bu bölgeden olduğu için atanmış. Alanyasporlu taraftarlar bu atamaya büyük tepki gösterdiler ve hakemin Antalyalı olduğunu söylediler. Daha önce maçlarını izlediğim Saka’nın iyi bir hakem olabileceğini gözlemlemiştim. Hayatında belki de bir veya iki defa Antalyaspor maçını yönetecek bir ismin tarafsız olmak için elinden geleni yapacağını düşünüyorum. Antalyaspor için çokta önemli olmayan bir maçta kendi kariyerini neden riske atsın? 

Bu noktada Alanyaspor taraftarlarına katılmıyorum. Antalyaspor’a karşı yapılan tavrı doğru da bulmuyorum. MHK’ya tepki gösterebiliriz ama bu arada Antalyaspor’a kızmak haksızlık. Ligin 5. haftasında Galatasaray’la olan maçı İstanbul bölgesi hakemi Tugay Kaan Numanoğlu yönetmişti, yine bir hafta sonra bir başka İstanbul takımı Karagümrük maçını da İstanbul bölgesi hakemi Mete Kalkavan yönetti.  Aynı Mete Kalkavan daha sonra Başakşehir maçımızı yönetti.

2-0 yenildiğimiz ve hakem hatalarından muzdarip olduğumuz Karagümrük’le olan ikinci maçımızı da yine İstanbul hakemi Volkan Bayarslan yönetti. İstanbul takımlarına tepki göstermezken, komşu takımımıza tepki göstermek neden? Anadolu takımlarının en büyük sorunu bu işte. Yıllarca İstanbul takımları kayrılır, İstanbul takımları her maçta hakem kararları ile maç alır, biz yine gider birbirimize gireriz. Birlik olsak birliklerini bozacağız aslında. Bırakın bölgemizden çıkmış genç bir hakem işini yapsın. Antalya’da futbolun ilerlemesini istiyorsak sadece takımlarla değil hakemlerle de yükselmeliyiz. Bir Kuddusi Müftüoğlu bir Kamil Abitoğlu daha çıksa kötü mü olur?