HAFTAYA SPORLA BAŞLAMAK GÜZEL

Herkes spor yapabilir. Bu kimi zaman ferdi, kimi zaman takım halinde. Ancak tesisiniz yoksa spor yapmak biraz zorlaşır. Ama tesis olmadan da spor yapma imkanları vardır.

Ben çoğu zaman güne sporla başlarım. Bu kimi zaman sahilde koşu kimi zamanda bu mekandan sporla alakalı konuları yazarak. Hafta sonu tamamen sporla geçti ve haftaya da bunları yazmak hasıl oldu.

Günün ilk sevindirici haberi AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’tan geldi. Antalya’nın sporunda merkezi olması için 400 milyon liralık bir yatırım açıklaması.

Pazar günü Elmalı Güreşleri için şehre gelen Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bünyamin Bozgeyik, Vali Ersin Yazıcı, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik, İbrahim Aydın, İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan’ın katılımıyla yatırımlarının protokolünü imzalandı.

Gençlik Merkezi olmayan ilçe kalmayacak. Bu yatırımlar içerisinde olimpik havuz, semt sahaları, spor sahaları gibi birçok tesis yapılacak. Örneğin Serik ilçesine 1800 seyirci kapasiteli spor salonu, ilçelere ve köylere okul tipi spor salonlara, halı sahalar, öğrenci yurtları bu yapılacak tesislerin arasında bir kaçı.

Bu tesisler gençliğe verilen önemi bir kez daha ortaya koyuyor. Tabi tesisler sadece gençlere değil 7’den 70’e herkesin spor yapmasına fırsat tanıyacak. Hele hele köylere kadar yayılması çok önemli. Yapılacak tesis yatırımı ile Antalya’nın sporunda başkenti olması için sağlam temeller atılmış, arım ve turizm bu tür aksiyonlar ile desteklenmiş olacak.

ELMALI’NIN KAZANANLARI

Hepinizin malumu Elmalı’da 670’nce Yağlı Pehlivan Güreşleri yapıldı. Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş’in el koyması ile bu yıl şaibesiz bir gerçekleşti. Bir hafta önce Korkuteli Belediyespor ile ilişiğini kesen ve Pazar günü işadamı Antalyaspor eski Başkanı Mustafa Yımaz’ın desteklediği Ali Gürbüz, 4’ncü kez Elmalı Başpehlivanı oldu.

Gürbüz ile birlikte Mustafa Yılmaz’da Elmalıların takdirinin yanısıra günün kazanan isimlerinden biri oldu. Tarihi Kırkpınar’dan bile eski olan Elmalı güreşlerinde magazin dünyasının medyatik isimleri ünlü pehlivanlar Recep Gürbüz Stadı’nda çayıra gömüldü. Öyle veya böyle kaybettiler.

Elmalı’nın kaybedeni sadece pehlivanlar değil Güreş Ağası Mehmet Gök gibi isimlerde vardı. Kazanan diğer ismi ise 11 milyon 777 bin lira ile 671. Elmalı Güreşleri’nin yeni ağası işadamı Hakan Çetin. Elmalı Belediye Başkanı kinayeli bir biçimde, “Kimse merak temesin bu para zamanında yatırılacak” diye anons etti. Bakalım bu para zamanında yatırılabilecek mi?

Yalnız benim güreşlerde dikkatimi çeken bir başka hususta güreşçilerin birbirlerini yaralamaları. Yahu arkadaş bu ne şiddet bu ne celallenme? Pehlivanlara hiç yakışmadı bu. Bana göre kazanan ve kaybeden bazı isimlerde var ama onları burada yazmayı gereksiz buluyorum. Günü gelince belki yazarız. Çünkü yazılmayı bile hak etmiyorlar.

SİHİRLİ BİR EL GİBİ

Antalyalı İbrahim Türkiş’in Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanlığı’na atanması ile dualı çayıra bir düzen gelmeye başladı. Sanki sihirli bir el çayıra uzandı! Bunun en canlı örneğini 670. Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri’nde gördük. Hem hakemlere, hem güreşçilere, hem de saha için gözle görülür bir düzen geldi.

Güreşler öncesi Türkiş’i Lider Haber’de canlı olarak yayınlanan bir programda takip ettim. Öyle şeyler söyledi ki, güreşlerinin gecekondu görüntüden kurtarılacağını anladım. Sadece bu mu? Hayır. Çiçeği burnundaki Başkan Türkiş, 3 nokta kuralının değişeceğini, güreşlerin temmuz ayında bitmeyeceğini, organizasyon başvurularının yılbaşında başlayacağını söyledi.

Önemli bir konuda 7 gün peş peşe güreş olmayacak. Güreşçiler oradan oraya koşuşturmayacak. Sadece bir birini çok yakın yerlerde güreşe için verilecek olması. Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin uluslararası arenaya taşınması için çalışmalara başlandığını vurguladı Türkiş. Güreşçilere bu sayede ‘Milli olma’ hakkı verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılacak ve spor liselerinde yağlı güreş eğitimi verilebilmesi için protokoller imzalanacak.

Anladığım kadarıyla yağlı güreşler artık bir kurumsal yapıya oturtulacak. Güreşçilerin yolluk ve ödülleri komik olmaktan çıkarılacak. Genç güreşçiler ezdirilmeyecek, küstürülmeyecek. Ana unsur yolluk değil ödül olacak. Kulüpleşme sağlanacak, cazgırlara düzen getirilip sahadaki anonslar ile ortam tavernaya çevrilmeyecek.

Kırkpınar, Elmalı ve Kurtdereli güreşlerinde ana sponsor dışında isim anons edilmeyecek. Gürültü kirliliğine son verilecek. Futboldaki VAR sistemine geçilecek. Yaş sınırlaması ele alınacak. Ağalık sistemi ile ilgili yeni düzenleme yapılacak. El yordamıyla yürütülen güreşlere son verilecek. Bunların hepsi yeni yönetmelikte yer alacak.

Kısacası güreşe değen İbrahim Türkiş’in sihirli eli ile el yordamıyla yürütülen yapı son bulacak. Sanırım üç konu ile haftaya sporla başladık. Sporla kalın, sağlıklı ve zinde kalın.