GÜZELİM ŞEHİR ANTALYA

Turizm şehirlerinde yaşamanın avantajları olduğu kadar düz dezavantajları da var. Özellikle sahil kenarlarına değinmek istiyorum. Yerli ve yabacı sayısız turistin akın akın geldiği sahil kenarları pislikten geçilmiyor.

***

Herkes temizliği bir başkasından ya da kurumlardan bekliyor. Elbette belediyeler üzerine düşeni yapacaklar ona sözüm yok ama kimse kusura bakmasın ama bir zahmet herkes kendi çöpünü toplasın ve bulunduğu yeri öyle terk etsin. 

Konyaaltı sahilleri çöpten geçilmiyor. Akşamları serinlemek için evlerinden çıkıp gelen aileler sahil kenarlarını bildiğiniz mini mutfağa çevirmiş durumdalar.

***

Karpuz kabukları taşların üstüne atılmış vaziyette, çekirdek kabukları denizin içinde, her yerde su şişeleri, soda şişeleri, alkol şişeleri, sigara izmaritleri...

Ben kalem kalem yazarken inanın utanıyorum. İnsanoğlu, nasıl olur da yediğini içtiğini toplayıp çöpe atmaz ki? Bu büyük bir toplumsal sorunumuz ve kimse ne yazık ki bu sorunun farkında bile değil.

***

Benden önce gelen zaten burayı pisletmiş, ben niye temizleyim ki diyerek pislik üstüne pislik bırakıyorlar. Sonra da belediyelerden sorumluluk bekliyorlar.

Pardon da belediyeler sahillere, sokaklara, parklara tüm personellerini getirse yine de böylesine sığ düşünen kişilerin pisliğini temizlemeye yetişemez. Ayrıca kimse kimsenin özellikle bırakıp gittiği çöpü toplamak zorunda değil. Kavurucu sıcaklar altında çalışan emekçi insanlara da büyük saygısızlık bu!

***

Antalya’da yaşayan halkın da bu konuya dikkatlerini çekmek istiyorum. Lütfen evimize, yurdumuza, mahallemize, kapımızın önüne sahip çıkalım. Mesela bulunduğunuz yerden kalkarken çöplerinizi toplayıp çöpe atabilirsiniz.

***

Çocuklarınızı bu bilinçle yetiştirmeye özen gösteriniz. Yediği bir gıdanın ambalajını sokağa atıp, ayağıyla da köşeye ittiren çocukları, gençleri görüyorum. Çok üzücü...

Yazıma başlarken  “Güzelim şehir Antalya” diyerek başladım.

Çevrenize dikkatli bir şekilde bakarsanız eğer güzelim şehirden eser kalmadığını sizler de göreceksiniz.

Bir şehri güzel kılan şey sadece manzarası, doğası, coğrafi özellikleri değildir. Şehri güzel kılan insanlarıdır. 

SON SÖZ

Güzel ve temiz bir şehir de yaşamak dileğiyle sevgiyle kalın...