GÜZEL İŞLER YAPIN

Ümit insanı yaşatır, ümit ilkbahar gibidir. Yazın bunaltıcı sıcağına, kışın dondurucu soğuğuna katlanmadan bahara kavuşamazsın. O zaman sabır altın olsun.

***

Genç kardeşim, mutlu bir hayat geçirmek ancak gülen bir yüz, tatlı, yumuşak söz ve Allah’tan korkan birisi ile evlendiğin zaman geçen bir hayattır. Bir insan sivri dilli, sert yüzlü, asık suratlı bir eş ile ömrü bitirir ise çabuk yıpranır.

***

Bazı eşler güneş gibidir, gösterdiği sevgi ile kalbini ısıtır. Yaptığın hayırlı işleri desteklemekte sana hız ve cesaret verir. Sabah seni duayla uğurlayıp akşam güler yüzle karşılaması ile ‘Rabbim bana böyle beni candan seven bir hatun nasip etti’ diye şükredip kalbinden iftihar edersin.

***

Bazı eşler ise karanlık bir gece gibidir, her sözü acıdır. İstikbalde devamlı işlerin ters gideceğini söyler, söylediği acı kelamlarla ruhunu karartır. Hedefinizi kapatır ve kaba davranışıyla size hayatı zehir eder. Böyle bir hayat çekilmesi zor bir çiledir.

***

Televizyonda seyrettim, bir kadın kabre elinde bir demet çiçekle geldi. Şöyle geçti aklımdan ‘yarın ölüp kabre giderken imanımızı götürebilsek, amellerimiz şekersiz bal gibi tatlı, gül gibi sevimli makbul olsa’ diye. Kabrin korkunç karanlığında imanımız ışık, amellerimiz yoldaş olur inşallah.

***

Bugün birisi ‘Rabbime isyan etmeden bir gün geçirebilir miyim acep, bugün kimsenin kalbini kırmadan akşamı edebilir miyim? Bugün kaç kişiye selam verip, hal hatır sorabilirim ve kaç kişiye karınca kudretince yardımcı olup sevindirebilirim’ diye düşünür.

***

Diğeri ise herkese nefretle bakan, gördüğüne sitem eden, başkalarına kin besleyip kötülük yapmak için fırsat arayan bir karakterdir. Şu fani hayatta şerefli bir insan mı olmak istiyorsun? O halde insanca, İslam’ca yaşa. Kalp kırma, kalp kazan.

***

İnsanlara yardımcı olmak için fırsat kolla, kimseyi kırma. Yoksa fazla alkol alıp bir de altına salıp, heladan fazla kokan sarhoş olup başkasının malına göz dikip, hırsızlık yaparken yakalanıp, kapana sıkışmış fare gibi pişman olursun.

***

Kardeşim bu vakit ne vakit, zamanlama müthiştir. Zaman mekanda billurlaşır. Adam buraya zaman zaman uğrar, o işin zamanı vardır. Varlı vakitsiz anne ve babanın yanına uğra, ihtiyaçlarına yardımcı ol. Vaktini aldım helal et, karşılıksız aşkın sonu pişmanlıktır.

***

Evlenmek isteyen kimseler şu dört çeşit kadınla evlenir; zengin, güzel, asil ve takva sahibi. Evleneceğin kadın takva sahibi ise her dört şeyi birlikte elde etmiş olursun. Yusuf Has Hacib