GÜVENLİ LİMAN: ALTIN

Normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte, düğün sezonları açıldı. Düğün sezonlarıyla artışa geçen altına ilgi arttı. “En güvenli yatırımın altın” olduğunu söyleyen kuyumcu Yasin Adalı, “Eskisi gibi pahalı, ağır ürünler tercih edilmiyor. Onun yerine daha uygun fiyata ve zarif ürünler tercih ediliyor” dedi.

Rabia DEMİROK

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeyle birlikte 1 Temmuz’dan itibaren düğün, nişan, kına ve sünnet gibi merasimlerin kısıtlaması kaldırıldı. Özellikle düğün kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte altın alım oranları arttı. Düğünlerin açılmasıyla ve yaz döneminde Avrupalıların gelmesinden dolayı, artışların başladığını söyleyen kuyumcu Yasin Adalı, eskisi gibi pahalı, ağır ürünlerin tercih edilmediğini belirtti. Adalı, “Eskisi gibi pahalı, ağır ürünler tercih edilmiyor. Onun yerine daha uygun fiyata ve zarif ürünler tercih ediliyor. Altının inip çıkması normal olaylarla değil, dolar ve Türk lirasıyla alakalı. Genel olarak Bu inme çıkmalar hep olacak. Altın piyasası hareketli bir piyasa. Düğün sezonlarına bağlı, altın artışı genellikle mayıs sonundan eylül ortalarına kadar 4 ay sürüyor” diye konuştu.

“ALTIN BİRİKİM ARACIYDI”

Eskiden altının birikim aracı olarak kullanıldığını ifade eden Adalı, “Bundan 5 yıl öncesine kadar, insanlar altını birikim ve tasarruf aracı olarak kullanırdı. İnsanlar, ‘Cebimdeki fazla paraya altın alayım, birikim olsun’ diyorlardı. Artık altın yatırım aracı oldu. Piyasadaki en güvenli liman altın oldu. Yüzyıllardır hiç değişmeyen ve sürekli yükselen bir grafiği var. Hala da tavsiyemiz altın yönünde. Yatırım yapılacaksa altına yapmaya devam edebilirler” ifadelerine yer verdi.

“KRİPTO RİSKLİ BİR YATIRIM”

Son yıllarda ciddi bir şekilde ilgi gören kripto para piyasası hakkında da konuşan Yasin Adalı, altın kadar güvenli olmadığını belirtti. Adalı, “Riskli bir yatırım aracı. Para ödüyorsunuz ama elle tutulur bir şey yok. Son iki aydır da kripto paradan altına ciddi bir dönüş var. İnsanlarda bu hatanın farkında zaten. Yatırımcıların ellerindeki altınları bozdurup kripto piyasasına geçtiğini gördüm. İnsanlar çoğunlukla çok büyük paralar kaybetti. İnsanların bu konuda kayıpları çok büyük. Kripto para elle tutulur bir şey değil. O yüzden önermiyoruz. Ama altın öyle değil. Dokunabiliyorsunuz ve değer kaybetmiyor. İstediğiniz zaman satabilir ve yatırım olarak kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu.

SAHTE ALTIN VURGUSU

Ayrıca sahte altınlara çok sık rastlandığını vurgulayan Kuyumcu Adalı, “Antalya piyasasında hiçbir kuyumcunun müşteriye, sahte altın sattığını görmedim. Ama birçok kuyumcuya sahte altınlar üretilip satılıyor. Tabi bunu satan kuyumcular değil, üçkâğıtçı ve dolandırıcılar.  Merdivenaltı, altına benzetilmiş madenlerden üretim yapıyorlar” dedi.