GÜVEN DUYGUSU

Çocuğun ihtiyacı olduğunda bakım verenin yanında olması, çocuğun hem fiziksel hem de sevgi, güven, sıcaklık ve şefkat gibi duygusal ihtiyaçlarının karşılanması durumunda güvenli bağlanmanın gerçekleştiği görülmüştür.

***

Bakım verenin, çocuğun hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamaması, bazen sevgi ve şefkat göstermesi, bazen de gösterememesi sonucunda da kaygılı bağlanma gerçekleştiği gözlenmiştir. Bu durumda çocuk ihtiyacı olduğunda anne babasının yanında olacağına dair bir güven duygusu geliştirememiştir.

***

Bakım verenin çocuğuna karşı tamamen ilgisiz ve duyarsız olduğu, çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanmadığı durumlarda da kaçıngan bağlanma gerçekleştiği görülmüştür.

***

Bu bağlanma türünde çocuğun çok büyük oranda ihtiyaçları karşılanmadığı için, çocuğun pek çok yönden yoksunluk içinde büyümesinin onu kendi kabuğuna çekilerek, kendi kendine hayatta kalma becerilerini geliştirmeye iterken, aynı zamanda dış dünyaya ve diğerlerine, diğerleri ile kurduğu ilişkilerde onu kayıtsızlığa ittiği görülmüştür.

***

Anne ya da bebeğe bakım veren kişi, insan yavrusu için temel bir sığınak, güvenli bir üs işlevi görmektedir. Anne ile erken bebeklik döneminde kurulan ilişki, bireyin yetişkin hayatındaki sosyal ilişkilerinin de temelini oluşturmaktadır. Anne-çocuk arasındaki bağlanma, yetişkin ilişkileri için bir köprü, yetişkin ruh sağlığı açısından çok önemli bir kaynak oluşturmaktadır.

***

Yapılan çalışmalar ve klinik gözlemler, erken çocukluk dönemi bakım veren ile güvenli bağlanmanın yetişkin ruh sağlığı ve yetişkinlik dönemi kişiler arası ilişkilerde duygusal doyumu yüksek ilişkilerin temelini atarken, güvensiz bağlanmanın yetişkinlik dönemi olumsuz ilişkilere, dış dünyaya dair olumsuz düşüncelere, güvensizlik duygularına, önemli bazı ruhsal sorunlara neden olan, önemli faktörler arasında yer aldığını göstermektedir.

***

Bu nedenle, insan hayatının anavatanı diyebileceğimiz çocukluk dönemi, yetişkinlik hayatına uzanan köklerinin sevgi, şefkat ve güven duygusundan beslenmesi, yaşam doyumu, olumlu sosyal ilişkilere sahip olmak ve mutlu bir hayata sahip olmak için önemli bir yere sahiptir…

SON SÖZ

Güven duygusunun kapladığı, şefkatli ve sevgi dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

E-mail: psikologsaadet@gmail.com