GURUR

Evet, insan gurur hastalığına yakalanırsa maddi ve manevi yükselişlerden mahrum kalır öyle bir hale düşer ki bu düşüşün çıkışı ancak bu hastalığını tedavi etmesi ile mümkün olabilir. Kendi yaptığını beğenip başkalarının hizmetlerini küçümsese kabul etmese takdir etmese gurur hastalığına yakalanmaya başlamıştır. Bir adım ötede benden iyisi yok diyerek bütün nimetlerden mahrum kalır.

***

Yıldız böceği gibi gecenin karanlığında kafa fenerine mahkum olur güneşin doğuşu ile maskara olur. Bu hastalığından kurtulmanın çaresi ise kolay değildir bazı zaman ise hiç yoktur. Zira kütükleşmiş bir enaniyeti anca cehennem adam eder. Hangi ilacı gurur hastasına verseniz gururu sebebi ile 0 ilacı kullanmayacaktır.

***

Gurur hastalarının tedavi ve terbiyesini Cenabı Allah onları musibete uğratarak haklarında hayırlı eyler. Yatağa düşünce amansız bir hastalığa kapılınca çaresiz kalınca güvendiği şeyler elinden bir bir alınınca artık gururlanacağı bir şeyi kalmaz. O duruma düşmekten kork ve titre.

***

Çünkü böyle bir tedavi ile reçete sana geldiğinde acizliğini fakirliğini anlamaz isen eğer isyana başvurur inat ile secdeden kaçar tövbe ile pişman olmak yerine en büyük bir firavun olur çıkarsın yapacağın son secdede ise artık senin için geç kalmış olabilirsin.

 Dördüncü hastalığın ise kötü düşünce ve şüphelere sahip olmandır.

***

Sen yaratılış olarak cennete aday bir donanıma sahip cennete uygun özellik ve duygularla var edildin. Adem babamızın asıl vatanı olan cennette yolcusun. O yüzden aklını yine başına al sen güzel düşünce ile görevlisin yapıcı olmakla görevlisin faydalı olmakla görevlisin. Efendim bana kötülük yaptılar bende onlara kötülükle cevap vereceğim diyemezsin.

***

Sen kötülüklere iyilikle cevap vermekle görevlisin. Mahşer günü yüzünü kızartacak işlerden yılan ve akrebin seni sokmasından kaçtığın gibi kaçmalısın. Bu hastalığından kurtulmak için ise insanların hizmetlerini görüp takdir etmelisin herkesi kendinden daha iyi yapabileceğini kabul etmelisin kendini onlardan aşağı görmelisin. Bilmediğin meseleler hakkında söz sahibi olmamalısın.

***

Bildiğin meseleler hakkında da yanılabileceğini bilmelisin. Çünkü ön yargı ile peşin hüküm ile birilerinin hakkında kötü düşünmek hem sosyal hayatını hem şahsi hayatını ve hayatları mahveder.  İnsanlar hayır yapacağım diye yarışmak yerine gördükleri ayıpların üstünü örtseler kusur araştırmak yerine kusurları örtme yarışı içine girseler yapmak istedikleri hayırlardan daha güzel hayırlar yapmış olacaklardır.

***

Zira bir kimsenin ayıbını araştırıp gün yüzüne çıkarırsan o kişi o ayıbı işlemekte artık utanmaz olur ve bir insanın daha ayağının kaymasına şeytanın ordusuna gitmesine hizmet etmiş olursun. Kusurunu örtsen ona İslam’ın kardeşlik ve dostluk yüzünü yardımını yansıtsan onu kazanırsın ve o ayıbı bir daha yapmamasını sağlarsın.

***

Bir gün kötü muameleler ile karşı karşıya kalırsan ısrarla iyi olmaya iyilikle cevap vermeye devam edebilmelisin. Onun için şimdiden o günkü imtihanına kendini bugünden hazırla. Öyle ki artık seni görenler demeli bir Müslüman ki elinden dilinden ve belinden eminim o mümin ki her şeyi ile iyi bir insan.

***

Fakat bu sözün muhatabı olduğunda ben nefis itibari ile çok yaramaz biriyim fiil cihetiyle bir hiçim her şey tüm güzellikler Rabbimden. Üzüm tanesindeki lezzet onun kuru ve acı sapında aranmaz içte ben o kuru ve acı sapım demelisin.

SON SÖZ

Gururdan kendini beğenmişlikten ümitsizlikten ve kötü düşünce ön yargı gibi şeytani özelliklerden kendini Rahmani vasıflara yönlendirmeli Allah Resulünü kendine örnek yapmalısın.