GÜNISI İHRACATI ZİRVEYE OYNUYOR

Lider Haber’de konuşan Yenilenebilir Enerji Tüketiciler Derneği Başkanı Tamer Ateş, “Güneş enerjisi ve halk arasında gün ısı olarak bilinen su ısıtma sistemlerinin ihracatında dünya ikincisiyiz. 140 ülkeye bu alanlarda ihracat yapıyoruz” dedi.

Zehra TEKECİ/Bayram OKUDAN 

Lider Haber’de İsmail Akkaya’nın sunumuyla ekranlara gelen “Antalya Konuşuyor” programının bu haftaki konukları Yenilenebilir Enerji Tüketiciler Derneği Başkanı Tamer Ateş ve Elektrik ve Elektronik Mühendisi Kadir Atçı oldu. Programda yenilenebilir enerji kaynakları ve Türkiye’de enerji üretimi masaya yatırıldı.

“TÜRKİYE GELECEK VADEDİYOR”

Programda konuşan Yenilenebilir Enerji Tüketiciler Derneği Başkanı Tamer Ateş, Türkiye’nin güneş enerjisi ve su ısıtma ihracatında önemli bir noktada olduğunu belirterek, ”Güneş enerjisi ve halk arasında gün ısı olarak bilinen su ısıtma sistemlerinin ihracatında dünya ikincisiyiz. 140 ülkeye bu alanlarda ihracat yapıyoruz. Ülkemizi konumu ve kaynakları açısından büyük bir zenginliğimiz var. Elbette aksaklıklar ve sorunlar oluyor ama sorunlara çözerek ilerlersek yenilenebilir enerjide dünyanın önemli oyuncuları arasında yer alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“TESİS KURULUMLARI ARTTI”

Ateş, son dönemde Türkiye içerisinde yenilenebilir enerji kullanımına ilginin arttığını ifade ederek, “Türkiye’de artık sadece enerji tüketimine gelen zamlardan değil vatandaşlarımızın bu konuyu ve alanı kavraması nedeniyle de ilgi arttı. Artık sektörler ve paydaşları yenilenebilir enerji üretimi tesisleri için yatırım yapmaya başladılar” dedi.

Elektrik ve Elektronik Mühendisi Kadir Atçı ise, 2012’den itibaren açık arazilerde yenilenebilir enerji tesisi kurulumunda da çok sayıda başvuru almaya başladıklarını ifade etti. Atçı, yenilenebilir enerji tesislerinin ilk süreçte sadece ticari gelir amaçlı kullanıldığını hatırlatarak, “Son dönemde bu ticari gelir amaçlı kullanımın çok daha ötesinde bir noktaya geldik. Devletimizin özellikle güneş enerjisine teşvik amaçlı yaptığı fiyat düzenlemesi ile kurumlarımız arttı. 2019’dan sonra özellikle çatı odaklı enerji üretim projelerinin uygulanması ve satışlarının Türk Lirası üzerinden yapılması ile hem çatı hem de arazi bazlı proje taleplerinde ciddi artış gözlemledik.” ifadelerini kullandı. En çok sebze ve meyve üzerine çalışmalar yapan sektörlerin talepte bulunduğunu vurgulayan Atçı, bu noktada devletin kırsal kalkınma hibe desteği uygulamasının önemli bir rol oynadığını aktardı.

“ARAZİ İZİNLERİNİN AÇILMASI SEKTÖRLERİ HAREKETLENDİRDİ”

Atçı 10 ay önce arazide enerji sistemlerinin kurulumuna yönelik yeni bir uygulamanın ortaya konulması ile enerji santrallerinin daha da ilgi gördüğünü dile getirdi. Geçmiş yıllarda arazilerde bu işlemlerin belli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilebildiğini ileten Atçı, “Daha önceki süreçte arazilerde bir ev ya da bir işletmenin elektrik faturasını ya da sözleşme gücünü göstererek büyük tesisler kurulabiliyordu. Şimdi ise bir otel ya da kurum trafo gücü ne ise bulunduğu şehrin dağıtım şirketi iş birliğinde arazi alıp burada güneş enerji santrali kurabiliyor” şeklinde konuştu.

Atçı bu imkanın verilmesi ile bazı sektörlerden yoğun talep aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

 “Özellikle otelciler ve özel hastaneler aşırı ilgi gösteriyor. Çünkü satın aldıkları arazide ürettikleri enerjiyi kendi iş yerlerinde tüketebilir hale geldiler. Örneğin Antalya, Burdur ve Isparta’da ilçeleri de dahil ederek trafo merkezlerinin dolmaya başladığını söyleyebiliriz.”