GÜNDÜZ: ŞARTLAR NORMAL DEĞİL
TÜİK tarafından yayımlanan eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, ekonomik şartların normal olmamasından dolayı, artış ve azalışların herhangi bir ekonomik karşılığı olmadığını söyledi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklandı. Buna göre; TÜFE’de 2020 yılı eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,97, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8,33, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,75 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,47 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı eylül ayında azalış gösteren diğer ana grup ise yüzde 0,03 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Eylül ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 3,02 ile ev eşyası, yüzde 1,84 ile ulaştırma ve yüzde 0,93 ile konut oldu.
HALKA YANSIMASI FARKLI
Konuyu tüketici açısından ele alarak değerlendiren ve yaşanan artışların sebeplerini paylaşan Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksini (TÜFE) gördük, buna göre; açıklanan rakamlar ile sahada insanların karşılaştığı yansıma arasından fark olduğu anlaşılıyor. Bankalardan alınan tüketici kredileri, geri ödeme planları ve geri ödemeler bunlarla ilgili endekslerde bizim için çok önemli. Fakat gerçekten ciddi anlamda sıkıntılar yaşanmaktadır. Dünyanın içerisinde bulunduğu ve mücadele devam ettiğimiz koronavirüs (kovid-19) pandemisinden dolayı ve bununla beraber Türkiye’nin sosyo-politik durumundan dolayı sıkıntılar olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.
“SORUNLAR TÜKETİCİYE YANSIYOR”
TÜİK’in verileri ışığında sağlıkta yaşanan yüzde 15,09’luk artışı değerlendiren Başkan Neşet Gündüz, bunu ikiye ayırılması gerekerek değerlendirilebileceğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Özel hastaneler ve devlet hastaneleri var. Bu özel hastanelere rağbet biraz daha fazla oldu. Sağlık harcamalarındaki artışın sebebi devletin müdahalelerinden kaynaklı artışlardır. Ekonomik şartlarımız normalde dönmediği sürece, bu girdiler ve çıktılar bizim için sunidir. Çünkü harcanmayan ve piyasaya çıkmayan paralarda var. Kıymetli evrakalar da var. Dolasıyla evler kiralanamıyor ve alım-satım yapılamıyor. Şu an için bu rakamlar benim gözümde pek geçerli değil. Ancak normal bir ekonomiye döndüğümüzde bunları tekrardan oturup konuşuruz. Deriz ki; ‘O zaman şuradaki artış endişe verici. Şuradaki artışlar da gayet güzel.’ İniş ve çıkışlar daima olabilir. Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı yaşadığı bölgesel sorunlarda var. Bunların da tüketiciye yansıyan çok büyük etkileri söz konusudur. Ekonomi rayına oturmadan bir değerlendirme yapmak sakıncalı olabilir. Tüketicilerin mutlaka harcamamalarına dikkat etmesi gerekmektedir”
AHMET ARĞILLI