GÜNDEM BAŞIBOŞ SOKAK HAYVANLARI

Son günlerde Türkiye yine başıboş sokak hayvanlarının saçtığı korkuyla çalkalanıyor.

Ankara'nın Keçiören ilçesinde boş arazide köpeklerin saldırısına uğrayan 4’üncü sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz, ağır yaralandı.

10 yaşındaki Yılmaz’ın tedavisi Hacettepe İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi çocuk yoğun bakım bölümünde devam ederken yaşanan bu içler acısı durum yine başıboş sokak hayvanları tartışmasını gündeme getirdi.

***

Hepimizi derinden etkileyen bu olay sonrasında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın tüm yönleriyle araştırılması için soruşturma açıldığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ankara İli, Keçiören İlçesi, Kafkas Mahallesi’nde dün sabah saat 08.45 sıralarında okuluna gitmek için evinden çıkan ilkokul 4. sınıf öğrencisi T.Y. adlı çocuğumuzun, başıboş köpeklerce saldırıya uğraması ve ağır yaralanması üzerine; Olayın, Mülkiye Müfettişlerince tüm yönleri ile araştırılması için soruşturma açılmıştır. Saldırı sonrası ağır yaralanan çocuğumuza acil şifalar diliyor, ailesine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”

***

Küçük Yılmaz’ın babası Halil Yılmaz ise yetkililere seslenerek, "Bir insanın canı bu kadar ucuz olmamalı. Evlat acısı bu. Benim çocuğum gitti, çocuğumun yaşama şansı yok. Ben gözlerimle gördüm. Bir hayvanın canı, insan canından daha mı önemli" dedi.

Sahipsiz köpeklere yönelik önlem alınmasını isteyen Yılmaz, çocuğunun makineye bağlı yaşadığını, bu saldırıların herkesin başına gelebileceğini belirtti. Yılmaz, “Bugün benim evladımın yarın sizin evladınızın başına gelir. Bu durmaz. Geçenlerde sabah işe gidiyordum. Sabah 3 tane çocuğa saldırdılar. Sabah o saatte okula mı gidilir? Bana bile saldırdılar. Ürperdim. Doktorlar durumunun kritik olduğunu söylüyorlar. Benim çocuğumun yaşaması Allah'ın bir mucizesi olur. Benim çocuğumu ısırmamışlar, resmen yemişler” diyerek acı olayı gözler önüne serdi.

***

Tunahan Yılmaz’ın yaşadığı bu vahim olay sonrasında akıllara yine hepimizi derinden etkileyen Mahra Melin Pınar’ın acı ölümü geldi.

Serik ilçesinde kendisini kovalayan sokak köpeğinden kaçan Mahra, yoldan geçen bir hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. 

Mahra’nın yaşadığı bu sarsıcı ölüm sonrasında son gelişme olarak acılı aileye açılan dava neticesinde 3,9 milyon lira maddi ve manevi tazminat verilmesi kararlaştırıldı. Tazminattan ziyade biz buna kan parası diyebiliriz…

***

Mahra’nın kahreden ölümü ve Tunahan’ın başına gelen bu vahim hadise sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medyadan bir açıklama yaptı.

Erdoğan yaptığı açıklamada, “Başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikâyetlerin farkındayız. Önceki gün Ankara'da bir evladımızın ağır yaralandığı elim hadise yüreğimizi dağladı… Bu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız” ifadelerini kullandı.


***

Devletimiz bu konuda belli ki gerekli tedbirleri alacak ama ne zaman?

Bir başka Mahra’nın bir başka Tunahan’ın daha canı yandıktan sonra mı?

İvedi bir şekilde bu konunun üzerine düşülmesi gerekiyor. Peki, bu konuyla alakalı vatandaş ve mağdurlar ne istiyor?

Alt alta sıralamak gerekirse başıboş sokak hayvanları ile ilgili olarak mağdurlar;

• Yasa değişikliği.

• Köpeklerin toplanması.

• Güvenli sokaklar.

• Çocukların köpekler tarafından parçalanmadığı bir ülke istiyorlar.

***

Başıboş sokak köpekleri ile alakalı gündem yine hareketlenmişken geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan paylaşılan bir şikayetten bahsetmek istiyorum.

Konyaaltı ilçesi Uncalı Mahallesi Kavaklar Parkı yanındaki boş arazide 100’e yakın sokak köpeği olduğu bölge sakinleri tarafından paylaşıldı.

Bölge sakinlerinin iddiasına göre defalarca şikayette bulunulmasına rağmen bu konuyla ilgili bir türlü çözüm üretilmedi.


Mahalleli korkudan dışarı dahi çıkamadığını söylüyor ki haklılar. Hele ki yaşanan bu olay sonrasında haklı olmamaları için bir sebep yok.

Çocuklarını parka dahi götüremediğini bildiren mahalle sakinleri işin artık çığırından çıktığından yakınıyor.

Antalya’daki yerel yöneticilere buradan seslenmek istiyorum. İlgili Konyaaltı Belediyesi de bu konuyla ilgili harekete geçti mi bilmiyorum ama eğer harekete geçilmediyse bir an önce bu sokak köpekleri oradan toplatılmalı.

Kentin göbeğindeki bu durum felaketin habercisi demedi demeyin…

Bir an önce bu konuyla ilgilenilmesi önem arz ediyor.