15 GÜN PAYDOS

İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu (İMKON) bugün itibarıyla 15 gün inşaatları durdurarak grev yapma kararı aldı. İnşaat malzeme fiyatlarındaki ciddi maliyet artışı inşaatçıların canından bezdirdi. Alınan grev kararı sektör temsilcileri tarafından desteklendi.

Mahsum ALTAŞ, Ahmet ARĞILLI

İnşaat sektörünün son aylarda yaşadığı fahiş fiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Koronavirüs salgını ve sektörler arasında yaşanan çeteleşme fiyatlara yansıdı. Başta çimento ve demir olmak üzere inşaat malzemelerindeki fiyat artışları sebebiyle inşaat müteahhitleri 15 gün iş bırakma kararı aldı. İnşaat sektörünün daha çok yurt dışı ihracatına yöneldiği için iç piyasadaki fiyatların fahiş oranda arttığı bildirildi. 2020 yılında tonu 3 bin 240 TL olan demir, 2021 yılında tonu 6 bin 600 TL’ye yükseldiği ve metreküpü hazır betonun fiyatı 165 TL iken, 2021 yılında 350 TL yükseldi. Bu artışların direkt olarak vatandaşa ve maliyete yansıdığı açıklandı.

“KABUL EDİLEMEZ BİR ARTIŞTIR”

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Mustafa Balcı da inşaatların durdurulma kararını desteklediğini ve artan fiyatların fahiş olduğunu açıkladı. Başkan Balcı, “İnşaat malzemelerinde bu artış yüksek bir artıştır, kabul edilemez bir artıştır. Dolayısıyla inşaat sektöründeki, inşaat sektörünün paydaşlarından olan imalatçılarının aldığı 15 gün durdurma kararını destekliyoruz. Fiyat artışlarından dolayı kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı yapılan bir eylemdir. Devreye Rekabet Kurulu mu girer ilgili bakanlık mı girer bilemiyorum. Bu nokta devreye birilerinin girip fahiş fiyat artışlarının önüne geçmesi gerekir. Yurt dışına yapılan ihracatları da her zaman desteklememiz gerekiyor, ama önemli olan iç piyasadır. Önemli olan bizim insanımızdır, önemli olan bizim yapılarımızın maliyetidir” ifadelerini kullandı.

“MALİYETLERDE CİDDİ ARTIŞ VAR”

İnşaat malzemelerinin yurt dışına ihracatı yapıldığından dolayı yurt içinde inşaat sektörünün çok etkilendiğini açıklayan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMUTDER )Yönetim Kurulu Başkanı ve İMKON Yönetim Kurulu üyesi Atılgan Sert, “ Ben İMKON Yönetim Kurulu üyesiyim. Son 8 aydır inşaat malzemelerinde ciddi bir maliyet artışımız var. Bunların bir kısmı salgını bahane ediyor. Ama bunun piyasaya yansıması doğru olmadı, çünkü vatandaşlarımızın alım güçlerinde bir artış yoktu. Biz müteahhitler olarak fiyat artışlarının yüzde 200, yüzde 300 fiyat farklarını kabul edebiliriz, karşılayabiliriz ama daire sattığımız son tüketicinin bunu kabul edecek gücü yok. İnsanların alım gücü ortada. Bugün 800 bin liraya satılan bir dairenin 2 milyon liraya satılmasını kim kabul edebilir?  Alt gelir seviyesiyle üst gelir seviyesindeki makasın açılması bizim işimize gelmez” şeklinde konuştu.

 “BİZ DE SİZİNLE BERABERİZ”

Başkan Sert, işçilerle müteahhitlerin bu zor günlerde birlik olduğunu belirterek, “Çalışanlarımızı işinden ayırmıyoruz, çalışanları kendimizden de ayırmıyoruz. Bizim için çalışanlarımız çok kıymetli. Ama maalesef sektörde bazı sorunların sıkıntısını bizim çalışanlarımız çekiyor. Çalışanlarımızda bizimle hareket ediyor. Biz inşaatları durduracağız dediğimizde ‘Başkanım biz de sizinle beraberiz’ dediler. 9 Eylül’de işçilerimizi yanımızda göreceksiniz. Çünkü biz onlarla birlikte aynı ekmeği bölüşen insanlarız” dedi.

OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER BEKLENİYOR

Üretilen malzemelerin yurt içine ve yurt dışına eşit düzeylerde gönderilirse fiyatların düşeceğini bildiren ATSO İnşaat faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Hasan Tunç, “İMKON’un aldığı karar doğrultusunda 9 Eylül’den itibaren 15 gün inşaat durdurma kararı alındı. Bu karar, iki aylık görüşmelerin sonrasında alındı. Çimento firmalarının haksız yere yaptığı zamlar sonrasında bu karar verildi. Geçen sene bir ton çimentonun fiyatı 150 TL iken, şuan 440-450 TL arası. Ülkemizde işçiliğe, enerjiye zam geldi ama bu kadar büyük miktarda zam gelmedi. Ticaret Bakanı ile birkaç kez görüşüldü, halen de görüşmelerimiz devam ediyor. Ama halen çimento fiyatlarındaki artış aşağı çekilemedi. Resmi iş yapanlara durdurma talebinde bulunmadık. Ama özel sektördeki arkadaşlarımız 15 günlük eylemimize uyarlarsa bu sürecin işlemesine katkı sağlarlar. Zam sorunlarının çözümü ise, ülkemizde üretilen malzemelerimizin yüzde 90’ı yurt dışına, yüzde 10’u ise yurt içine veriliyor. Üretilen malzemelerin yüzde 50’sini yurt içine, yüzde 50’sini yurt dışına ihracata verilebilse bu sorunlar aşılabilir” dedi.

“KARARDA BENİM DE İMZAM VAR”

İMKON’un aldığı inşaatları durdurma kararını desteklediğini belirten inşaat sektöründe faaliyet gösteren İsmail İltemir ise, “İnşaatları 15 gün durdurma kararı alanların arasında benim de imzam var. Bu kararı doğru buluyorum, destekliyorum. İnşaat malzemelerinin fiyatlarını üçe dörde katlayanlar var. Yüzde 50, yüzde 100 artan fiyatlar söz konusu. Bunu devletin denetlemesi lazım. Enflasyon yüzde 20 artıyorsa bizim gelen varlıklarımızın yüzde 100’e, yüzde 200’e çıktığı oluyor. Makul zamlar yapılmış olsa bunlara bir şey deme hakkımız yok, ama malzemelerin fiyatlarının iki kat, üç kat artması şişirilmiş bir şeyler olduğunu gösteriyor. Bu konuda da devletimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.