7 GÜN, 8 GECE SÜREN AZAP

Daha önce de belirtildiği gibi, Ad Kavmi’nin yaşadığı yer Güney Arabistan’da, Yemen ve Umman arasında yer alan Ahkaf Bölgesi’dir. Ahkaf ‘kum tepeleri’ anlamına gelmektedir. Yani Ad Kavmi günümüzde kum tepeleriyle kaplı olan bir bölgede yaşamıştır.

Bunun için bir kum fırtınası ile gömülmüş olmasının tabi ki mantıklı bir zemini vardır. Bir zamanlar verimli topraklar üzerinde tarım yaparak yaşayan, barajlar ve su kanalları yapan Ad Kavmi’ne, ‘insanları içi boş hurma kütükleri gibi söküp atan’ kum fırtınası ile beraber gelen helak, tüm kavmi kısa sürede yok etmiş olmalıdır.

Kavmin tüm verimli ekili tarlaları, su kanalları, barajları kumlarla kaplanmış, tüm şehir ve içindekiler diri diri kuma gömülmüşlerdir. Kavim helak edildikten sonra da zamanla genişleyen çöl, burada yaşayan kavimden hiçbir iz bırakmayacak şekilde üzerlerini örtmüştür.

İnkârcı Nuh Kavmi tufan sonucu helak edilmişti. Ad Kavmi ise korkunç bir rüzgârla şirkin ve zulmün cezasını bu dünyada gördü. ‘Ad (Kavmi’nde) de de (ayetler vardır). “Hani onların üzerine köklerini kesen Akim bir rüzgâr gönderdik. Üzerinden geçtiği hiçbir şeyi bırakmıyor, mutlaka çürüyüp kül gibi dağıtıyordu.” Allah Hud’u ve O’na inananları kurtarmış gerisi helak olmuştu.

Bir rivayete göre, “azap emri gelmeden Hud (a.s.) imana gelen sahabeleri ile beraber Mekke’ye hicret ederek orada ahirete irtihal etmiştir). Hz. Peygamber (a.s.v.) Veda Haccı’nda, Ufsan Vadisi’ne vardığı zaman Hz. Ebubekir’e: Hud’un ve Salih’in de beline aba tutunmuş, belinden yukarısını alaca kumaşla bürümüş, genç ve kızıl, yuları hurma lifinden örülmüş dişi bir deve üzerinde olduğu halde, hac için buradan telbiye ederek geçmekte olduğunu haber vermiştir.

KIYAMET ÖNCESİ SESSİZLİK

Güney Arabistan’da araştırmalar yapan bilim insanı Doe, bir kum fırtınasını şöyle tarif etmektedir: Bir kum fırtınasının ilk işareti, kuvvetli rüzgârla savrulan ve yükselmekte olan akımlarla, yüzlerce metre yükseğe çıkan kumla dolu bir buluttur. Nitekim Ad Kavmi’nin kalıntısı olduğu düşünülen ‘Kumların Atlantisi Ubar’ da, metrelerce kalınlıktaki bir kum tabakasının altından çıkarılmıştır.

ÂD KAVMİ’NİN HELÂK OLUŞU

Kuran’ın ifadesiyle ‘yedi gün ve sekiz gece’ süren kasırga, şehrin üzerine tonlarca kum yığmış ve kavmin insanlarını diri diri toprağa gömmüştür. Ubar’da yapılan kazılar da aynı gerçeği gösterir.  Fransa’da yayınlanan İnteresse Dergisi’ndeki arkeolojik araştırmanın neticesinde Ubar’ın, ortaya çıkan bir fırtına neticesinde 12 metre kalınlığında bir kum tabakasının altında kaldığı ortaya çıkarılmıştır.