Gül yağında rota uzak doğu pazarı
Son zamanlarda gül yağı ihracatının en fazla Çin'e yapılması üzerine değerlendirmede bulunan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Isparta’dan çıkan gül yağının dünya pazarında daha büyük bir yer edinme yolunda ilerlediğini bölgenin adını daha fazla duyurmak ve Türk gül yağını global ölçekte hak ettiği yere taşımak istediklerini kaydetti.
Fiyatı altınla yarışan, birçok şifası olduğunu bilenen kozmetik ve parfüm sektörünün vazgeçilmezi gül yağının katma değerinin artması ve ihracattaki yeri artırılarak fiyat bakımından da istenilen noktaya gelmesi için çalışılıyor. Gül yağı ihracatının bir süredir yapıldığını ancak daha fazla ihracatta yer alması gerektiğini savunan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, dünyada en yüksek frekans değerine sahip olduğu bilinen Isparta gülünün işlenmesiyle elde edilen gül yağının, Uzak Doğu'da özellikle Kore'ye kozmetik sektörünün yaygın olması nedeniyle ticari heyet düzenlediklerini söyledi. Batı Akdeniz'de gül üretiminin çok fazla olması ve özellikle Isparta'da gülü değerlendirmek amacıyla gül yağı ihraç edilmeye başladığını kaydeden Ümit Mirza Çavuşoğlu, "Gül yağı birçok ülkeye de ihraç ediliyor. Fakat özellikle gül yağında beklenen rakamlara ulaştığımıza inanmıyoruz. Özellikle miktar olarak fiyatlarının, ortalama fiyatlarının çok düşük kaldığını inanıyoruz. Bu anlamda özellikle Kore'ye bir ticari heyet düzenledik" dedi.
AVUSTRALYA’YA HEYET GÖNDERİLECEK
Kore'ye düzenlenen ticari heyet gezisinin ardından Kore'den gelen alıcıları geçen yıl düzenlenen gül hasadında Isparta'da ağırladıklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Isparta gül hasadından sonra ihracatta artışlarımız gerçekleşti ve pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedefimiz biraz daha uzak doğu ülkelerinde gelişmek ve bu anlamda da şu anda Avustralya için hazırlıklarımız devam ediyor. Eğer orada da yeterli çoğunluğu sağlayabilirsek Avustralya'ya bir heyet düzenleyeceğiz" diye konuştu.
HEDEF İHRACAT PAZARI UZAK DOĞU
Çünkü gül yağında hem parfümde hem diğer sektörlerde de kullanıldığı çok fazla kullanım alanı olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "En fazla parfüm üretiminde ve özellikle altyapısında Kore çok ön planda. Onun için Kore'yi hedefledik ve devamında da Japonya ile devam ediyoruz. Görüşmeler olumlu neticelenirse oralarla da heyetler düzenleyeceğiz. Yani hedef aslında baktığımızda Uzakdoğu olarak gözüküyor"
1 MİLYON LİRALIK UÇUCU YAĞ İHRACATI
Çin'e gül yağı ihracatının arttığını ifade eden Çavuşoğlu, beklenen düzeyde olmadığını ancak uçucu yağlar bakımından yüzde 50 oranında artış söz konusu olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, "2023'den 2024'e geçtikten sonra. Hemen hemen tabi bölgemiz anlamında da uçucu yağ deyince de özellikle çoğunu gül yağı oluşturuyor. Şu anda da 1 milyon dolar gibi bir rakam gerçekleştirdik ama bunun çok daha üstüne çıkacağımızı diğer uçucu yağların da destekleyerek çok daha üstüne çıkacağımızı biliyoruz" dedi.
“GÜL YAĞININ HEP İHRACATI SÖZ KONUSUYDU”
Gül yağı ihracatının yeni başlamadığını ancak ihracat yapılan ülkeleri artıra bilmek ve pazarda gül yağı ihracatında ilk sıralarda yer almak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Gül yağının hep ihracatı söz konusuydu. Ama bizler daha fazla yapabilmek, daha fazla cirolar ve daha fazla ihracat yapabilmek için farklı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Hedefimiz ülkemizi ve bölgemizi en iyi şekilde temsil etmek. Onun için heyetler ve fuarlara katılımlar sağlıyoruz. Neticeleri çok kısa sürede elde edilen şeyler değil. Burada biraz daha zaman gerekiyor" ifadelerini kullandı.
GÜL HASADI FESTİVALİ'NDE AĞIRLAYACAKLAR
Rekabet edebilecek ülkeleri arttırabilir ve özellikle Japonya ile Avustralya pazarına girilebilirse yüzde 30'un üzerinde bir artış sağlayacakları öngörüsünde bulunan Çavuşoğlu, özellikle 2025 yılı içinde farklı ülkelerden heyetleri özellikle Gül Hasadı Festivali'nde, Isparta'da misafir edeceklerini belirtti. Hasat zamanı sosyal medyayı ve o ülkelerin ileri gelenlerini ağırlayacaklarını kaydeden ve 2025 yılında gül yağında da hedeflerinin ihracat oranlarını çok daha yükseltmek olduğunu ifadelerinde yer veren Çavuşoğlu, "Gül yağı üretimimizin neredeyse büyük çoğunluğunu ihraç ediyoruz ama ilk başta söylediğim gibi rakamsal anlamda problemlerimiz var. Yani satış rakamlarımızı üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.