GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN 9 ÖNEMLİ BESİN ÖNERİSİ

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN 9 ÖNEMLİ BESİN ÖNERİSİ

Çocukluk çağında genellikle tekrarlayan ve kronik enfeksiyonlar görülüyor. Bu yaşlarda normal kabul edilen sayıdan daha fazla enfeksiyon geçiren veya üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında ciddi komplikasyonların görüldüğü çocuklar “sık hastalanan çocuk’ olarak tanımlanıyor. Sık enfeksiyonu olan çocukların %50’sinde belirgin bir neden bulunamıyor.

Ancak %30’unda atopi, %10’unda kronik hastalıklar, %10’unda ise birincil immün yetmezlikler saptanabiliyor. Hastalıklarla mücadelede bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek büyük önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Eser Akkuş çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için önerilerde bulundu.

İçtiğiniz sigara çocuğunuzu hasta ediyor

Yaşamın ilk 5 yılında, normal bir immün sisteme sahip olan çocuklar, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde yılda 6-8 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Sigara dumanına maruz kalmak, üst - alt solunum yolları ve orta kulak enfeksiyonları sıklığında ciddi artışa neden olmaktadır. Özellikle kreşe ve okula giden çocuklarda yılda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu ya da 1-2 kez basit gastroenterit görülebilmektedir. Bu durum çoğu zaman ebeveynlerin endişe ile doktora başvurmalarına ve çocukların gereksiz tetkik edilmesine yol açmaktadır. Kreşte bulunmak ve sigara dumanına maruz kalmak yaygın risk faktörleri olup solunum yolu enfeksiyonlarının sayısını yılda 10-12 atağa kadar artırabilir.

Çocuğunuzun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için bunlara dikkat edin;

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren besinler bunlardır;

  1. Sebzelerden; brokoli, lahana, kereviz, pazı, turp, ıspanak, soğan, sarımsak bağışıklığı güçlendirir.
  2. Balık, içerdiği Omega 3 yağları ile bağışıklığı destekler.
  3. Meyvelerden özellikle portakal, mandalina, limon, elma ve kivi içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  4. Yoğurt ve kefir gibi mayalı besinler içerdikleri probiyotikler ve prebiyotikler ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  5. Karides, mantar, dana - kuzu ciğeri, somon ve ton balığın Selenyum içerdiğinden, bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalardır.
  6. A vitamini bağışıklığı kuvvetlendiren yağda eriyen bir vitamindir. Greyfurt, havuç, kuru kayısı, Trabzon hurması, kırmızılahana, pancar, kırmızıturp, yaban mersini ve böğürtlende bol miktarda bulunan A vitamini öncüsü Karoten içerir.
  7. E vitamini bağışıklığı kuvvetlendiren yağda eriyen bir vitamindir. Kuruyemiş, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzeler E vitamininden zengindir.
  8. Çinko bağışıklığı kuvvetlendiren bir mineraldir. Kırmızı et, yumurta, süt ve bakliyatlar Çinkodan zengindir.
  9. Kara mürver, kuşburnu, ıhlamur ve ekinezya bağışıklık sistemini güçlendirir, doğrudan antiviral aktivite gerçekleştirirken bakterilerin yayılmasını önler ve soğuk algınlığını engeller.