GÖZLER BU TOPLANTIYA ÇEVRİLDİ! ASGARİ ÜCRET BELLİ OLUYOR

Herkesin merakla beklediği, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısı yarın yapılacak. Şu ana kadar ise en net rakamı TÜİK üçüncü toplantıda, 2 bin 792 lira olarak sunmuştu

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere son toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yarın gerçekleştirecek. Bakanlıkta yapılacak olan toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlık edecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 4 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yaparken, ikinci toplantısını 15 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK), üçüncü toplantısını da 22 Aralık’ta Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) ev sahipliğinde çevrimiçi olarak gerçekleştirmişti.

TÜİK 2 BİN 792 LİRA HESAPLADI

Herkesin merakla beklediği asgari ücret rakamı hakkında son gelişmelere bakıldığında ise TÜİK, asgari ücret için yapılan üçüncü toplantıda asgari ücretin 2 bin 792 lira olması gerektiğini hesaplamıştı. Asgari ücret için orta nitelikte işlerde çalışanlara ise 2 bin 507 lira, hafif işte çalışanlar için de 2 bin 339 lira ücret hesaplanmıştı.

3 SENDİKADAN ORTAK AÇIKLAMA

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak açıklama yaparak asgari ücret tutarı hakkındaki düşüncelerini aktarmıştı. Yapılan ortak açıklamada, "Üç işçi konfederasyonu, 4 Aralık 2020 günü ortaklaştırdıkları 'insan onuruna yaraşır bir asgari ücret' belirlenmesi talebinin arkasında durmaktadır" denilmişti.

TÜRK –İŞ: 3 BİN LİRA ALTI MUTLU ETMEZ

Son yapılan açıklamalarda ise Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na getirilecek 3 bin liranın altındaki teklifin çalışanları mutlu etmeyeceğini bildirirken, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise 2021 yılı asgari ücretin net 3 bin 800 lira olması gerektiğini açıklamıştı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Biz DİSK olarak 3 farklı hesaplamayla asgari ücrete ilişkin belirlemelerimiz yaptık. Hem milli gelir artışını hem yoksulluk sınırını, hem de TÜİK'in belirlediği asgari tutarlar üzerinden hesaplama yaptık. Ve bu 3 hesaplamanın ortalaması olarak diyoruz ki; 2021 yılı asgari ücreti net 3 bin 800 lira olmalıdır" demişti.

HABER MERKEZİ