GÖZ ALTI TORBALARI NEDEN OLUŞUR? TEDAVİSİNDE HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIR?

Göz Altı Torbaları Nasıl Oluşur? Göz Altı Torbaları Tedavisinde Hangi Yöntemlerden Yararlanılır? Göz Altı Torbaları Hakkında Her Şey…

Göz altı torbaları, göz altında oluşan şişlikler olarak da tanımlanabilir. Çok yaygın karşılaşılan bir cilt rahatsızlığıdır. Gözlerin altında konumlanan küçük keseciklere benzeyen göz altı torbaları daha şişkin olarak görünürler. Göz altı torbaları zaman içerisinde göz altını daha karanlık göstererek mor görünür ve kişinin solgun ve bitkin görünmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple de ciddi bir görüntü rahatsızlığına dönüşür.

Göz çevresinde yer alan deri dokusu hassas yapıda bulunur. Bu sebeple göz altı torbaları, morlukları ve halkalanmaları gibi çok çeşitli göz çevresi deformiteleri görülmektedir.

Göz altı torbaları oluşum nedenleri nelerdir?

Göz altı torbaları ortaya çıkma sebepleri arasında en önemli faktör yaşlılık faktörüdür. Yaşlanma evresinde ortaya çıkan ilk değişimler genellikle göz çevresinde olmaktadır. Yaş geçtikçe göz kapakları sarkar ve göz altı torbaları meydana gelmeye başlar. Zaman içerisinde göz çevresinde konumlanan dokular zayıf bir yapıya bürünerek gevşerler. Bu gevşemeye bağlı olarak da göz üstlerinde ve altlarında sarkıklıklar oluşur. Sarkıklıkların içindeki sıvı birikimi de minik kesecik görüntüsü vererek göz altı torbaları oluştururlar.

Göz altı torbaları oluşumunu harekete geçiren birden fazla faktör olduğunu söyleyebiliriz. Kişiyi oldukça mutsuz ve yorgun gösteren göz altı torbaları aşırı stresli yaşam, yorgunluk, kalıtsal özellikler, bazı ilaçların kullanımı ve yoğun tuz kullanımına bağlı olarak gelişim gösterebilirler. Ek olarak egzama, hormonal dengesizlikler, ısı değişiklik, solunum yolları sıkıntısı, kötü beslenme düzeni ve uykusuzluk da göz altı torbaları oluşum hızını etkileyen nedenler arasındadır.

Nadir de olsa bazı durumlar göz önüne alındığında göz altı torbaları oluşumu arkasında yatan önemli bir rahatsızlık da bulunabilir. Bilhassa şişliğe ek olarak yoğun olarak görülen kızarıklık, kaşınma ve ağrı ve acı gibi durumlar da görünüyorsa mutlaka en yakın zamanda bir doktora görünmek gerekmektedir.

Göz altı torbaları oluşumunu etkileyen en önemli nedenlerden biri de kötü beslenme alışkanlığıdır. Daha önce de değinildiği gibi, yoğun tuz tüketimi vücutta fazla tuz birikmesine neden olur. Bu biriken tuzlar böbrekleri kötü etkileyerek bazı hastalıkların oluşmasına sebep olurlar. Bu sebeple göz altı torbaları oluşumunu engellemek için mutlaka sağlıklı bir beslenme düzeni takip edilmelidir.

Demir yönünden eksiklik, cildin eski elastikiyet seviyesini giderek kaybetmesi, bazı enfeksiyon ve alerjik hastalıklar da göz altı torbaları oluşum nedenleri arasında sayılabilir. Aynı zamanda yoğun kafein tüketen kişilerde de göz altı torbaları oluşma riski çok yüksektir.

Göz altı torbaları oluşumu nasıl engellenir?

Göz altı torbaları insanların oldukça dert yakındığı bir cilt rahatsızlığıdır. Göz altı torbaları oluşumunun arkasında ciddi bir problem görünmüyorsa tedaviye çok ihtiyaç duyulduğunu söyleyemeyiz. Fakat tedavi dışında bazı yöntemler takip edilerek göz altı torbaları oluşumunun önüne geçilebilir.

Göz altı torbaları oluşumunu engellemeden önce torbaların oluşumu nedenlerini çok iyi bilmek gerekmektedir. Örneğin uyku problemi yaşayan ve bu nedenle göz altı torbaları görülen kişilerin uyku düzenini bir an önce normal düzene sokması gerekmektedir. Uyku düzeni yerinde olan kişilerde göz altı torbaları görülmesi riski daha azdır. Düzenli ve yeterli düzeyde alınan uyku göz altı torbaları oluşumunu engelleyecektir.

Göz altı torbaları üzerine soğuk kompres uygulaması yapılması önerilir. Bu uygulamanın en az 15 dakika boyunca göz altı bölgesine uygulanması gerekir. Soğuk uygulaması sayesinde göz altı bölgesinde bulunan kaslar sıkılaşarak torbaların azalması amaçlanır.

Göz altı torbaları ortaya çıkmasının bir diğer önüne geçme yolu da doğru ve sağlıklı bir beslenme düzeni tutturmaktır. Çok aşırı tuz kullanmamak bu işin anahtarıdır. Mutlaka düzenli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamak gerekir.

Göz altı torbaları tedavisinde uygulanan yöntemler nelerdir?

Göz altı torbaları kişinin daha yorgun ve solgun görünmesine sebep olur. Bu durumda kişi daha yaşlı görünür. Bu da kişiyi ruhsal ve psikolojik sıkıntılara dahi sürüklemektedir. Fakat korkulmamalıdır ki göz altı torbaları tedavisi medikal estetik işlemler yardımı ile kolayca yapılabilmektedir. Cerrahi operasyonlara gerek kalmadan daha kısa süren iyileşme dönemleri içeren çeşitli ameliyatsız teknikler bulunmaktadır. Göz altı torbaları tedavi çeşitleri cerrahi estetik yöntemi ile ameliyatsız estetik yöntemini içermek üzere ikiye ayrılır.

Cerrahi estetik yöntemi ile uygulanan göz altı torbaları tedavisi: Göz altı torbaları tedavisi için en etkili tedavi çeşidi olarak kabul gören ve kalıcılık süresi uzun olan yöntem ameliyattır. Uygulama esnasında göz çevresi kenarlarından kesiler uygulanır. Sonrasında bu bölgede bulunan kas dokuları ve yağ dokuları sıkılaştırılarak göz altı torbalarının ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu teknik lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu sebeple çok uzun süren bir uygulama değildir. İşlem sırasında göz çevresinde bulunan yağ dokularının vücuttan atılması gerçekleşmemektedir. Bilakis bu dokular sıkı hale getirilerek gevşeyen dokuların oluşturduğu göz altı torbalarının yok edilmesi sağlanır. Operasyon sonrası göz çevresinde hafif dikiş izleri kalabilir. Ancak bu izler çok ince yapıda olduğundan pek belli olmamaktadır.

Göz altı torbaları için uygulanan cerrahi teknik yaklaşık olarak 60-90 dakika arasında sürer. Hastanede yatış süresi ise genellikle 4 ila 6 saat arasında değişir. Kişi gündelik yaşamına operasyondan 3 gün sonra rahatlıkla geri dönebilir.

Ameliyatsız gerçekleştirilen göz altı torbaları tedavisi: Göz altı torbaları tedavisi için uygulanan, son zamanlarda da adı sıkça duyulan ve çoğu kişinin başvurduğu bir yöntem olan göz altı ışık dolgusu tedavisi ile göz altı torbalarına cerrahi tekniklere gerek kalmadan veda etmek mümkün. En yaygın göz altı torbaları tedavisi olan göz altı ışık dolgusunda başta hyalüranik asit olmak üzere birçok antioksidan, vitamin ve protein bulunur. Hyalüranik asit insan vücudunda da halihazırda doğal olarak bulunduğu için herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmaz. Yan etkisiz bir işlemdir. 

Bir diğer göz altı gençleştirmesi için yapılan ameliyatsız yöntem de Nucleofil denilen cildin üst yüzeyine enjekte edilen, içerisinde saf DNA bulunan uygulamadır.

Göz altı torbaları tedavisi için herhangi bir yaş sınırı var mı?

Ergenlik döneminde bulunan genç nüfus haricinde göz altı torbaları olan ve bunlardan ciddi anlamda şikayeti bulunan kimselerin göz altı torbası tedavisi yaptırması uygundur.

Göz altı torbaları için kesin çözüm tam olarak nedir?

Göz altı torbaları oluşumunu kesin olarak engellemek için ışık dolgusu ve diğer tedavi yöntemlerinin yanında mutlaka sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek gerekmektedir. Ayrıca stresten uzak durmak, kaliteli uyku düzeni sağlamak da dikkat edilmesi gereken diğer noktalardır.

Göz altı bakımı için ne yapılmalı?

Kesintisiz bir biçimde göz altı kremleri uygulanmalı, yüz aşırı güneş ışığından korunmalı, sağlıklı beslenilmeli ve bol su içilmelidir.

Göz altı torbaları tedavisi fiyatları ne kadar?

Göz altı torbaları tedavisinde fiyatlandırma uygulama esnasında yararlanılacak dolgu tipine ve miktarına bağlı olarak farklılık gösterir. Göz altı torbaları tedavisi mutlaka tecrübeli bir doktor eşliğinde uygulanmalıdır. Bu noktada doktorun tecrübesi de fiyatları etkiler. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu nedenle 0212 241 46 24 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak göz altı torbaları tedavisi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Op. Dr. Leyla Arvas

Web Site: https://www.drleylaarvas.com

Facebook  :@drleylaarvas

Instagram :@drleylaarvas

YouTube: LeylaArvas