GÖNÜLDEN KAĞIDA DÖKÜLEN 'İNCİLER'

Duygu ve düşünce, Rabbimizin biz kullarına bir lütf-u keremidir. Nasıl ki imbikten geçen gül yağı tüm dünyada fayda ve değer olarak altın gibi kıymetlidir. Alimlerin, şairlerin kalbinden beyninden geçip kalemin ucundan imbik misali kağıda dökülen bilgilerin kıymetine de paha biçilmez.

Çünkü; öyle şiirler sözler vardır ki, iki satırlık cümle iki cilt kitaba bedeldir. Köpek karnını doyurmak için sahibine ve başkalarına sempatiklik yapabilir. Fakat şuurlu insan menfaati için hiç bir kimse karşısında eğilmez.

Haysiyetsiz kimseler kısa vadede kazansalar da uzun vadede kaybederler. Haysiyetsiz insanlar gelip gelseler bile şahsiyetlerini koruyamaz. İzzet ve şeref insana rastgele verilmez. (Prof. Dr. Aiz el-Karni)

Birisi ile konuşurken her ne kadar yüzde yüz haklı olsan bile söze eleştiri ile başlarsan hem kavga çıkar hem de seni dinleyen, ciddiye alan olmaz. Öfkeli adama soru sorulmaz, açık yaraya tuz biber ekilmez.

Şuurlu Müslüman yatıp kalkmasına, konuşmasına ve susmasına dikkat eder. Kıbleye karşı ayaklarını uzatmaz, o yöne tükürmez ve tuvalet yapmaz.

Şuurlu Müslüman mübarek Ezan-ı Muhammedî okunurken işini tehir eder, konuşmaz ve başka bir şeyle meşgul olmaz. Hürmetle onu dinler ve saygıda kusur etmez.

Şuurlu Müslüman hutbe okunurken konuşmaz, elbiseleri ile oynamaz. Her hangi bir şeyle meşgul olmaz, cep telefonu ile oynamaz. Zaten hutbeyi dinlemek farzdır ama bunu çoğumuz bilmiyoruz maalesef.

Büyüklerin yanında yüksek ses ile konuşulmaz. Akıbeti kimse bilmez, kader hakkında kimse bilmişlik yapamaz.

İnsan birisi ile ortak olur, anlaşamazsa en fazla ayrılır. Fakat insan Hz Allah’ın (cc) sana verdiği annelikten, babalıktan, dedelikten, ninelikten, kardeşlikten, dayılıktan, amcalıktan, halalıktan, teyzelikten, evlatlıktan vazgeçemez.

Aç insan ekmeği düşünmekle doymaz, hasta ilaç kullanmadan iyileşmez. Çilesi çekilmeden de ahlakî olgunluğa ulaşılmaz. (Ahmet Ulukaya)

Bazı insanları 40 yılda belki çözebilirsiniz. Yani dost dediğiniz insan ya cılk yumurta gibi perişandır ya da altın gibi kıymetli bir kimsedir.

Bazı insan kör kuyu gibidir tuzağına düşersin, bazı insan da Bursa’nın kestane dağı gibi cömertliği ve nimeti bol insanı Cennete yönlendiren hayırlı bir kimsedir. Özet olarak her insan kısa zamanda keşfedilemez.

SÖZÜN ÖZÜ

Rüzgarsız veya elektriksiz pervane dönmez. Hayal kurmanın belirli bir zamanı olmaz, hayallere sınır konmaz. Hayaller tıraş edilip budanamaz, bir kalıba sokulamaz. Oruçlu bir kimseyi doyuran, yemek yediren kimseye o oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun sevabı da eksilmez. Özü olmayan tohum yeşermez (Hz. Mevlana)