GÖNÜL DÜNYASI

Gönül dünyası sınır tanımaz, gönül dünyasının coğrafya sınırları yoktur. Bazen olumsuz hava uzun sürmez, zira sıkıntısız hayat olmaz.

Bazıları ısırgan gibidir, dokununca karakterini gösterir. Bazıları da aradan 40 yıl geçse de renk ve sır vermez ama fırsatını bulunca öyle bir darbe vurur ki artık bir daha kendini toparlama şansın olmaz.

Dünya bir kararda kalmaz. Haram malda fayda olmaz. Herkes ettiğini bulur, perişan etmeyen perişan olmaz. Müslüman durup dururken isyan çıkarmaz. Kıyıyı gözden çıkarmayan yeni ülke keşfedemez.

Riske girmeyen ahım şahım yaşayamaz. Hayali olmayanın gerçeği (hedefi) olamaz.

Devamlı negatif enerji üreten eşle, dostla, arkadaşla ömür geçirmek zindan hayatından beterdir. Çünkü zindan hayatında ümit vardır. Fakat bu iki beraberlikte ölümü beklemekten başka çare yoktur.

Bir insan alim olabilir, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır gibi tefsir sahibi olabilir. Mehmet Akif gibi vatan şairi olabilir. Fakat 1909’da Sultan Hamit Hazretleri’nin yıkılması için şuursuz olanlar imza atabilir.

Fakat Süleyman Hilmi Tunahan efendi hazretleri bu oyuna gelmemiş imza atmamıştır. Çünkü Allah dostları bile bile hata yapmaz. Ticaret yapmak isteyenler gıda maddesi satsın. Çünkü insanın boğazı durmaz.

Rakamlar yalan söylemez. Jeeple sırat köprüsü geçilmez. Serçeden korkan arpa ekmez. Demirden korkan trene binmez. Değirmende doğan fare gök gürültüsünden korkmaz.

Aynı toprak her sene aynı kalitede meyve vermez. Güneşe yüzünü dönenler asla gölgesini göremez. Deve kuşunun bulunduğu yerde örümcek olmaz.

Hiçbir mutluluk sonu iyi biten acı kadar lezzetli olmaz.  Hem kuyuya girip hem kuyruğunu ıslatmamak olmaz. Çürük tahta çivi tutmaz. Çok bilenler konuşmaz, çok konuşanlar bilmez. Lokmasına başlarken ‘Bismillah’ diyene kıyamet günü hesap sorulmaz.

Delik taş yerde kalmaz. Kuzusuna kıyamayan pirzola yiyemez. Hiçbir kurum ve kuruluş anne ve babanın evdeki verdiği huzuru, şefkati ve merhameti veremez.

Acı suya kurtlar kuşlar bile gelmez. Acı konuşanın etrafında evlatlar ve en yakın dostları bile durmaz. Doğru sallanabilir ama asla yıkılmaz.  Başkalarının gıybetini yapmaktansa uyumak daha güzeldir. Zira uykuda olana günah yazılmaz.

SÜKUT İKRARDAN GELİR

Hocanın, üstadın, ustanın ve komutanın hakkı ödenmez. Bin kilo şarap tartsan içmeyince sarhoş olunmaz. Allah dostları bazen konuşarak bazen sükut ederek insanlara ders verirler. Nitekim Seyyid Sıbgatullah hazretleri şöyle buyurmuşlardır; sükutumuzdan istifade edemeyen konuşmamızdan istifade edemez.