GOLF TURİZMİNİN EKONOMİYE KATKISI

Türkiye, son yıllarda art arda hizmete giren uluslararası nitelikteki golf tesisleriyle, gerçekleştirilen turnuvalarla dünya golf severlerini bir araya getirerek benzerleri arasında niteliklerinin yüksekliğiyle göze çarpan bir golf merkezi konumuna dönüşmüştür.

***

Türkiye’de Antalya İli başta olmak üzere, Muğla Ankara ve İstanbul illerinde golf sahaları bulunmakta olup özellikle Antalya'nın 30 km doğusunda yer alan Belek Beldesi gerek kültürel, tarihsel ve doğal yapısıyla gerekse nitelikli golf sahaları ve tesisleri ile eşsiz bir golf turizmi potansiyelini oluşturmakta olup uluslararası turnuvalarda ev sahipliği yapmaktadır.

***

Belek bölgesi Türkiye’nin en önemli golf alanı olup toplamda 15 adet golf sahası, yaklaşık 50.000 yatak kapasitesi ve 2.000.000 milyon ziyaretçi sayısı ile ülkemizin güzide turizm merkezleri arasında yer almaktadır. Bundan dolayı, Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği (IAGTO) tarafından 2008 yılında Belek Beldesi Avrupa’da Yılın En İyi Golf Bölgesi ödülüne layık görülmüştür.

***

Ülkemizde golf tesisleri çoğunlukla sahile yakın yüksek kapasiteli, yeme-içme, alışveriş, eğlence olanaklarının sunulduğu konaklama tesislerinin yakınındadır. Bu tesisler doğa ile iç içe düzenlenen golf sahaları ile ziyaretçilerine doğaya dönük bir ortamda tatil geçirebilmek için fırsatlar sunmaktadır.  Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belgelendirilen 10 adet yatırım belgeli tesis, 15 adet işletme belgeli tesis bulunmaktadır.

***

Kültür ve Turizm Bakanlığı golf turizmine yönelik olmak üzere Antalya, Aydın, Muğla, Mersin ve Nevşehir İllerinde Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Turizm Merkezi ve Turizm Alanı içerisinde yer alan 29 adet golf alanı planlanmış olup yaklaşık 25.000 yatak kapasitesi hedeflenmektedir. Bu golf alanlarının bir kısmı işletme faaliyetine geçirilmiş, diğer bir kısmı ise halen yatırım aşamasındadır.

***

BOTANİK TURİZMİ

Eşine ender rastlanan bitkilerin varlığı turistik seyahatlerin sebeplerinden birisidir. Çeşitli coğrafi özellikleri, coğrafi farklılığın getirdiği iklim çeşitliliği, üç kıta arasında doğal bir köprü olması, Anadolu Yarımadası'nı dünyada benzerine az rastlanan bir bitki çeşitliliğine sahip kılmıştır. Avrupa'nın tamamında var olan bitki sayısı toplam 12.000 adet iken bu sayı ülkemizde 9.000 adettir. Ülkemiz bitki çeşitliliği açısından ise Avrupa'dan üstündür.

***

Zira dünyada sadece belli bir bölgede yetişen veya anavatanı belli bir bölge olan (endemik) bitkiler açısından ülkemiz Avrupa'dan üstün olmanın da ötesinde dünyanın birkaç bölgesinden biridir. Avrupa'nın endemik bitki sayısı toplam 2.750 adet iken bu sayı ülkemizde 3.000 adettir.

***

ÇİFTLİK TURİZMİ

İnsanların doğal ortamlarda bulunma istekleri alternatif turizm türlerinden biri olan çiftlik turizminin ortaya çıkmasını sağlamıştır. 1960’lı yıllardan sonra başlayan kırsal alanlara dönüş isteği, rekreasyon amaçlı olması nedeniyle, çiftlik turizmi tercih edilir bir boyut kazanmıştır. Çiftlik turizmi 7 türde toplanmaktadır. Tarımsal büyük çiftlikler, Özel çiftlikler, Tarihi Yöre Çiftlikleri, Çalışma Çiftlikleri, Sportif ve Rekreasyonel Çiftlikler ve Çiftlik Ormanı İşletmeleri.

HAVA SPORLARI TURİZMİ

Türkiye, Yamaç paraşütü, yelken kanat, planör, paraşüt, balon, planör, model uçak gibi hava sporları meraklıları için zengin olanaklara sahip bir ülkedir. Özellikle yamaç paraşütü sporu Fethiye-Babadağ’da, balon etkinlikleri Kapadokya’da zirve yapmıştır.