BAKAN VARANK GÖKYÜZÜNDEKİ IŞIKLARIN SEBEBİNİ AÇIKLADI

Türkiye’nin çeşitli noktalarından, akşam saatlerinde gökyüzünde sıralı bir şekilde 100’ün üzerinde ışık görüntülendi. Görülen ışıklar merak konusu olurken Bakan Varank’tan açıklama geldi.

Akşam saatlerinden sonra gökyüzünde beliren sıralı ışıklar görenleri hayrete düşürdü. Gökyüzündeki ne olduğu belirlenemeyen ışıklar kısa sürede sosyal medyanın gündemine düşerken, ışıkları gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dün saat 22.05 civarında görülen gökyüzündeki parlamaların Starlink Leo Uyduları Güneş Panellerinden kaynaklandığını bildirdi.

"STARLİNK UYDULARI "

Bakan Varank, Antalya Bakırlıtepe TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nden görüntü paylaşarak, “Antalya Bakırlıtepe TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Tüm Gökyüzü Kamerası ile bulutlu havaya rağmen Kuzey-Batı ufkunda görüntülenen Starlink Leo Uyduları güneş paneli parlaması” diye duyurdu.

PARLAMALARIN SEBEBİ GÜNEŞ PANELLERİ

Öte yandan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nden yapılan açıklamaya göre, “Starlink Uydu Ağı Projesi kapsamında zaman içerisinde Yer çevresindeki LEO yörüngelere yapay uydular yerleştirilmektedir. Bu uyduların güneş panellerinden kaynaklanan parlamalar ise zaman zaman yer yüzeyinden de izlenebilmektedir” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ