GÖKBEL'İN FATİHİ CENGİZHAN ŞİMŞEK

Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin rövanşı olarak anılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan Gökbel Yağlı Güreşleri büyük heyecanla başladı. 45’i başpehlivan olan 800’ü aşkın sporcunun kol bağladığı güreşlerde Cengizhan Şimşek, rakiplerini yenerek başpehlivan oldu.

Alanya Belediyesi tarafından Gökbel Yaylası’nda düzenlenen 16. Geleneksel Gökbel Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri Selami Şahin ve Yudum konserleriyle başladı. 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Envanteri’ne giren Gökbel Yağlı Pehlivan Güreşleri binlerce vatandaşın katılımıyla başladı. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in, meydanı dolduran binlerce vatandaşa hitaben yaptığı konuşmanın ardından sahneye çıkan Türk Sanat Müziğinin duayen isimleri Selami Şahin ve Yudum, binlerce kalabalığa Gökbel'de unutulmaz bir gece yaşattı.

GÖKBEL FESTİVALİNE YOĞUN İLGİ

Pandemi nedeniyle 2 yıldır düzenlenemeyen 16. Geleneksel Gökbel Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin açılış organizasyonuna Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti ve STK temsilcileri, Alanya protokolü ve binlerce vatandaş katıldı. Halk konserlerinden önce Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Gökbel Meydanı'nı dolduran kalabalığa seslendi. Başkan Yücel alanı dolduran binlerce vatandaşa hitaben Gökbel Festivali’nin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

“GÖBEL’İ ÇOK BÜYÜK HASRETLE BEKLEMİŞİZ”

Pandemi dolayısıyla 2 yıldır festivale ara vermek zorunda kaldıklarını belirten Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel; “Rabbime hamdolsun ki, tekrar sizlerle eski günlerdeki gibi yan yana bir aradayız. Gökbel Güreşleri bölgemizle yöremizle o kadar çok özdeşleşmiş ki; yokluğunu çok derinden hissettik. Bu kalabalık, bu coşku, bu heyecan gösteriyor ki, Gökbel Güreş Festivalini çok büyük hasretle beklemişiz. İnşallah 2 gün boyunca geride kalan 2 yılı telafi edecek şekilde sizlerin keyifli bir hafta sonu geçirmesi için her şeyi düşündük. Sizlere birçok etkinlik ve programlarla unutulmaz bir hafta sonu yaşatacağız” dedi.

800 GÜREŞÇİ KOL BAĞLADI

Kırkpınar’ın altın kemerli başpehlivanı Cengizhan Şimşek başta olmak üzere İsmail Balaban, Orhan Okulu, Mehmet Yeşil Yeşil, Recep Kara, Osman Aynur, İsmail Koç, Faruk Akkoyun, Ekrem Yavuz, Fatih Çakıroğlu ve Kırkpınar’ın derece yapan bütün başpehlivanları, yaylaların yaylası Gökbel’de güreş tuttu. 45’i başpehlivan olan 800’ü aşkın sporcunun kol bağladığı güreşlerde Cengizhan Şimşek, rakiplerini yenerek başpehlivan oldu.

KIRAN KIRANA BİR MÜCADELE

2005 yılından itibaren düzenlenen festivallerin pandemi nedeniyle 2 yıldır düzenlenemediğini dile getiren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ata sporunun yaşatılması ve vatandaşların güzel vakit geçirmesini amaçladıklarını söyledi. Gökbel Yağlı Güreşlerinin Kırkpınar’ın rövanşı olduğunu vurgulayan Başkan Yücel, “Biliyorsunuz ki burada kıran kırana bir mücadele olacak. Neredeyse Kırkpınar’ın rövanşı anlamında. Gökbel Yağlı Güreşlerimiz artık UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirasları Listesine girdi. Kırkpınar’dan sonra Gökbel Yağlı Güreşleri oldu. Bununda haklı gururunu yaşayarak ata sporuna ne kadar önem verdiğimizin altını bir kez daha çizmek istiyorum” dedi.

 HABER MERKEZİ