GİDİŞİN OLSUN, DÖNÜŞÜN OLMASIN 2020

Tüm dünyayı etkisi altına alarak milyonlarca kişinin ölümüne neden olan koronavirüs ile birlikte düşen uçaklar ve doğal afetler gibi nedenlerden dolayı 2020 yılı hemen hemen herkes için hayal kırıklığı oldu. Peşi sıra gelen kötü haberler ülkemizi yasa boğarken, son olarak koronavirüsün geçirdiği mutasyon tüm dünyayı tedirgin etti. 2020 yılının bitmesine sayılı günler kala herkesin hayali 2021 yılının sorunsuz geçmesi oldu.

İşte neredeyse her ay farklı bir felaketin yaşandığı 2020’nin kabus gibi geçen 12 ayı…

ELAZIĞ DEPREMİ

24 Ocak Elazığ açıklarında Richter Ölçeğine göre 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 41 kişi hayatını kaybetti.Türkiye, 24 Ocak akşamı bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşti. Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Derinliği 6,75 kilometre olan depremde 37’si Elazığ’da, dördü Malatya’da olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti, bin 607 kişi de yaralandı. Arama, kurtarma çalışmaları sonucunda 45 kişi enkazdan sağ çıkarıldı. Depremden izleyen günler içerisinde binden fazla artçı deprem yaşandı. Sarsıntıların ardından binlerce kişi eksi 15 derecelere düşen kış soğuğunda çadırlarda yaşam mücadelesini sürdürmek zorunda kaldı.

VAN ÇIĞ FACİASI

4-5 Şubat’ta Van'da gerçekleşen 2 çığ faciasında toplam 41 kişi hayatını kaybetti.Türkiye’nin yüreğini yakan başka bir afet haberi ise Van’dan geldi. Van Bahçesaray karayolunda 5 Şubat’ta üzerine çığ düşen minibüsteki 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürerken, can kurtarmaya gidenler bölgeye düşen ikinci çığda canlarından oldu. 11 asker, 9 korucu, 2 itfaiye erinin aralarında bulunduğu 41 kişi hayatını kaybetti.

KORKUNÇ UÇAK KAZASI

Pegasus Havayolları’nın İzmir-İstanbul seferini yapan uçağı, 5 Şubat akşamı Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişi sırasında pistten çıktı. İçinde ikisi bebek 177 yolcu ve altı mürettebat bulunan uçak savrularak parçalara bölündü. Kazada 3 kişi öldü, 180 kişi yaralandı.

VAN DEPREMİ

İran'ın Türkiye'ye sınır Hoy kentinde 23 Şubat’ta 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssüne 4,75 kilometre uzaklıkta olan Van ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde deprem, yoğun olarak hissedildi. Deprem'de Van'da 4'ü çocuk 9 kişi yaşamını yitirirken, 2'si yoğun bakımda 50 kişi de yaralandı.

 TÜRKİYE’Yİ YASA BOĞAN İDLİB ŞEHİTLERİ

 

Suriye'de askerlerimize karşı yapılan alçak saldırı sonucunda 34 askerimiz şehit oldu.

27 Şubat'ta Suriye'nin İdlib kentinde Esad rejiminin hava saldırısı sonrası 34 askerimiz şehit oldu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı açıklamada İdlib'e Bahar Kalkanı Harekatı düzenlendiğini duyurdu. 27 Şubat’ta Esad rejimi güçlerinin hava saldırısında şehit düşen Mehmetçik sayısı 34, mart ayında son bir ayda Suriye’nin İdlib bölgesindeki şehit düşen Mehmetçik sayısı da 59 olarak açıklandı.

2020’NİN EN BÜYÜK FELAKETİ İLK KORONAVİRÜS VAKASI

11 Mart Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de ilk kez Koronavirüs vakasına rastlanıldığını açıkladı

2020'nin en büyük felaketi olarak anılan, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve başta tanımlanamayan bir virüs olan Kovid-19 kısa sürede tüm dünyaya yayılmaya başladı. 11 Mart tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk kez Koronavirüs vakasına rastlandığını açıkladı. Ardından 17 Mart’ta Türkiye'de Koronavirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti. Vaka sayılarının artmasıyla birlikte Türkiye’de eğitimi ara verildi ve sokağa çıkma yasakları getirildi. Yasakların ardından, Türkiye’deki normalleşme süreci kapsamında 1 Haziran'dan itibaren seyahat yasakları kalktı, iç hat uçak seferleri başladı, kafe ve restoranlar yeniden açıldı. Son dönemlerde ise Koronavirüs vaka sayılarındaki artış, yeni kısıtlamaları beraberinde getirdi.

HAVAİ FİŞEK FABRİKASINDA PATLAMA

 

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da meydana gelen, yaklaşık 50 kilometre mesafeden duyulan patlama sonucu 7 kişi hayatını kaybederken, 126 kişi de yaralandı.

GİRESUN’U SEL ALDI  

Giresun ve yedi ilçesinde 23 Ağustos’ta sel ve heyelan felaketi meydana geldi. Giresun’u etkisi altına alan sağanak yağış şehrin birçok yerinde su baskınlarına ve tahribata yol açtı. Şiddetli yağış dolayısıyla sel ve heyelanların yaşandığı Giresun'da 8 kişi hayatını kaybetti.  AFAD'tan yapılan açıklamaya göre, Giresun'daki selin ardından 988 kişilik ekip ve 288 araç ile devam eden müdahale çalışmalarında 157 vatandaş kurtarıldı.

ANKARA’DA GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ

12 Eylül’de Ankara’da etkili olan kum fırtınası hayatı felç etti. Bir anda gökyüzünü kaplayan toz bulutu nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı, 6 kişi yaralandı. Ankara’nın Polatlı ve Haymana ilçelerinde kum fırtınası ortaya çıktı. Etkili olan fırtına nedeniyle ev ve araçların üzeri toz içinde kalırken, görüş mesafesi de büyük ölçüde azaldı. Fırtınanın etkisiyle bazı ev ve işyerlerinin çatıları uçtu, ağaçlar da devrildi.

İZMİR DEPREMİ

Türkiye, 30 Ekim’de İzmir’de yaşanan depremin ardından tek yürek oldu. Merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan ve 6,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, can ve mal kaybına neden oldu. Yaklaşık 16 saniye süren depremde 116 kişi hayatını kaybederken, bin 34 kişi yaralandı. Deprem sonrasında AFAD’dan yapılan açıklamaya göre 48’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere 3 bin 630 artçı sarsıntı kaydedildi. Üzücü yıkımın ardından yaşanan mucizelere ise tüm Türkiye gözyaşlarıyla şahit oldu. 65'nci saatte enkaz altından mucizevi bir şekilde yaralı olarak kurtulan 3 yaşındaki Elif Perinçek ile depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı enkazından 91 saat sonra kurtarılan 3 yaşındaki Ayda Gezgin depremin simgeleri oldu.  

TARIM ARAZİLERİNİ SEL BASTI

Antalya’da 11 Aralık’ta başlayan ve etkisini 3 gün sürdüren şiddetli yağmurun neden olduğu selde, 787 çiftçinin yaklaşık 15 bin dönüm tarım arazisi zarar gördü. Yağış nedeniyle tarım alanları ve seralar, sular altında kaldı. Antalya Valiliği sosyal medya hesabından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine dayanılarak yapılan açıklamada, şiddetli yağışların Alanya, Manavgat, Serik, Aksu ve Gazipaşa ilçelerinde kapalı üretim alanlarında 3 bin dekar, açık üretim alanlarında ise 6 bin 530 dekar alanda zarara neden olduğu bildirildi.

FELAKETİN SON HALİ!

Son olarak ise Avrupa Kontrol Merkezi'nce yayımlanan raporda, dünyayı sarsan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) İngiltere'de mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan bir tipine "SARS-CoV-2 VUI 202012/01” (Variant Under Investigation, year 2020, month 12, variant 01) isminin verildiği ve etkilerinin araştırıldığı bildirildi. İngiltere'de mutasyona uğrayan yeni virüsün tespit edilmesiyle tüm dünya endişeye kapıldı. Dünya genelinde kısıtlamalar artırılırken, Türkiye dahil birçok ülke İngiltere'den seyahatleri yasakladı. Değişime uğrayan yeni tür virüs ilk olarak Eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra'da tespit edilen vakaların dörtte birine yakını yeni tür virüsle bağlantılı. Bu oran, Aralık ortasında vakaların üçte ikisine yükseldi. Yetkililer yeni türün çok daha hızlı yayıldığı uyarısı yaptı. Bütün dünya İngiltere'de uygulanan aşı sonuçlarına odaklanmışken, yine İngiltere'den gelen 'Corona mutasyon' açıklamaları insanlarda paniklere neden oldu. İngiltere Başkanı Boris Johnson'ın "Corona virüs mutasyona uğradı. Şimdi yüzde 70 daha bulaşıcı" açıklamasının ardından İngiliz Sağlık Bakanı Matt Hancock'un yaptığı "Corona virüste kontrolü kaybettik" açıklaması gündem yarattı.

FATMA ARSLAN