GİDEN CANLAR GERİ GELMİYOR

Önceki gece Antalya korkunç bir olaya sahne oldu. Kızılırmak Caddesindeki 30 yaşındaki Çağrı Aktaş isimli bir kişi, iki ayrı araçtan inen bir grubun saldırısına uğruyor. Genç adam aldığı darbelerle yol ortasında yığılıp kalıyor. Başını da betona çarpıyor. 

***

Olayın failleri ise bu kişiyi yolun ortasında tekmelemeye devam ediyorlar. Sonra da caddenin ortasında bırakıp kayıplara karışıyorlar. Saat gecenin üçü,  zifiri karanlık... Aldığı darbelerle caddenin ortasında kalan şahısın üzerinden bir de ticari taksi geçiyor. Taksici şahsa çarptığını fark bile edemiyor.

***

Arkadan gelen bir motosiklet sürücüsünün korna çalması üzerine aracı durdurup arkasına baktığında olayın farkına varıyor.  Bir hayvana çarptığını düşünüyor. Gidip bakınca yerde yatanın bir insan olduğunu fark ediyor. Hemen 112’yi arıyorlar.  

***

Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk ediliyor. Şahsın hayatını kaybetmiş olduğu anlaşılıyor. Taksici gözaltına alınıyor. Çevredeki görgü tanıklarının bilgisine başvuruluyor. Yerde yatan şahsın kaza olmadan önce iki araçtan inen kızlı erkekli 5 kadar kişi tarafından dövüldüğünde yere düşüp öylece kaldığı anlaşılınca polis  saldırganların peşine de düşüyor. 

***

Bu kişilerden ikisi gözaltına alınıyor. Emniyetteki işlemlerinin ardından da sevk edildikleri mahkemede tutuklanıyorlar. Olaydan sonra gözaltına alınan ticari taksi sürücüsü ise Avukatı Mustafa Alper Oral ile birlikte ifadesini veriyor. Taksi sürücüsü, ifadesinde yerde yatan şahsı üzerindeki kıyafetin renginin koyu olduğu için gece karanlığında fark edemediğini söylüyor. Avukatı Mustafa Alper Oral ise, şahsın kaza meydana gelmeden önce uğradığı saldır sonucu hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.

***

Nitekim taksi sürücüsü sevk edildiği Antalya 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrolle serbest bırakılıyor. Peki böyle bir durumda kim neyle suçlanır? Bu suçların cezası nedir? Adliye muhabirliği deneyimlerimden yola çıkarak bir tahminde bulundum. Bugün sizlerle onu paylaşmak istedim.

***

Böyle bir kaza durumunda muhtemelen ticari taksi sürücüsü hakkında taksirle ölüme sebebiyet vermekten iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacaktır. Saldırdıkları şahsı yol ortasında bırakıp gidenlerin durumuna gelince.  Şayet Çağrı Aktaş’ın araç çarpmadan önce hayatını kaybettiği tespit edilirse, saldırganlar hakkında kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle dava açılabilir.

***

Ama aldığı darpla şuurunu kaybeden kişinin araç çarpması sonucu hayatını kaybettiği tespit edilirse saldırganlar hakkında  “olası kasıttan ölüme sebebiyet vermekten” dolayı 20 ile 25 yıl hapis istemiyle de dava açılabilir. Ağır cezalık bir olay.

***

Bu saldırının nedeni hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak trafikte yaşanan bu tür kavgalar genellikle yol verme tartışmalarından kaynaklanıyor. Durup dururken insanlar hiç tanımadıkları insanlarla trafikte kavga edip kan akıtıyor. Öfkemizi kontrol edemiyoruz.

***

Oysaki öfkemizi en çok kontrol etmemiz gereken yerler yollar. Kızılırmak Caddesinde yaşanan bu acı olay 2015 yılı aralık ayında Alanya’dan Antalya’ya gezmeye gelen bir grup gencin hava limanının karşısındaki caddede yere yatıp selfi çekerken üzerlerinden kamyonet geçmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajediyi hatırlattı. 

***

O olayda asfalta uzanan 5 gençten 2'si hayatını kaybetmişti.  'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan yargılanan kamyonet sürücüsü 3 yıl hapse mahkum edilmişti. Ölen gençlerin yakınları adliyeden gözyaşları içinde ayrılmışlardı. Sonuçta giden canlar geri gelmiyor.