GEREKSİZ ARAYANA 392 TL CEZA
Antalya Valisi Ersin Yazıcı imzasıyla yayınlanan genelgeye göre, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni asılsız ve gereksiz yere meşgul eden kişilere Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince 392 TL idari para cezası uygulanacak. Genelgede, geçen yıl 112'ye gelen 3 milyon 165 bin 891 çağrının yüzde 61'inin asılsız ihbar ve gereksiz çağrılar olduğu vurgulandı.
Türkiye'de ilk olarak Antalya'da uygulamaya geçen tüm acil numaraların tek çatı altında toplandığı 112 Acil Çağrı Merkezi'nin en önemli sorunlarının başında gereksiz aramalar geliyor. Çağrıların ciddi bölümünü oluşturan gereksiz çağrılarla ilgili olarak Antalya Valisi Ersin Yazıcı, bir genelge yayınlandı ve bundan sonra gereksiz arayan kişilere para cezası uygulanacağı duyuruldu. İl Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyelerindeki farklı acil yardım numaraları '112' tek acil çağrı numarası altında birleştirildi. Vatandaşlara tüm acil çağrılara birden fazla numara yerine tek numara ile ulaşabilme kolaylığı sağlandı.
YÜZDE 61'İ ASILSIZ VE GEREKSİZ
Genelgede, Antalya 112 Acil Çağrı Merkezi tarafından 2019 yılında 3 milyon 165 bin 891 çağrı karşılandığına dikkat çekilerek, bu çağrıların yaklaşık yüzde 39'unun acil çağrı olarak değerlendirildiği, ancak toplam çağrıların yaklaşık yüzde 61'inin asılsız ihbar ve gereksiz çağrı olduğunun sistem kayıtlarından anlaşıldığı vurgulandı.
SÖZLÜ TACİZ VE KÜFÜR
Genelgede, asılsız ihbarın, olay yerine ekiplerin intikal ettiğinde, olayın gerçek olmadığı anlaşılan çağrılar olduğu belirtildi. Gereksiz çağrının ise çağrı merkezinin aranarak herhangi bir ihbarda bulunmaksızın çağrı alıcı ya da çağrı yönlendirici personelin sözlü taciz, küfür içerikli konuşma, müzik dinletme, sürekli sessiz çağrı bırakma gibi şekillerde meşgul edilmesi, görevini yapmasının engellenmesi, çalışma veriminin düşürülmesi ve acil yardım hizmetlerinin sunulmasında zaman ve kaynak kaybına neden olan aramalar olduğu kaydedildi.
KİMLERE CEZA UYGULANACAK?
Genelgede, 112'yi kasıtlı olarak asılsız ve gereksiz arayanlarla ilgili ceza uygulanacaklar şöyle sıralandı: "Çocuklar tarafından oyun amaçlı yapılan ve tekrarlanan çağrılarda ailelerine ulaşılarak bilgi verilecek, tekrarı halinde ceza uygulanacak. Acil yardım hizmetleri dışında kalan konulara ilişkin soru sorma, bilgi alma, ihbar verme gibi nedenlerle arayanlar, çağrı alıcılar tarafından 112 hattının sadece acil yardım hattı olduğu konusunda bilgilendirilecek, arayanın bu tür aramalar konusunda ısrarcı olması halinde ceza uygulanacak. Kötü niyetli ve hakaret içeren konuşmalarla personelin aynı numaradan gelen aramalarla rahatsız edilmesi halinde ceza uygulanacak.
Söz konusu davranışlar, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32'nci maddesinde düzenlenen 'emre aykırı davranış' kapsamında olduğunun değerlendirildiği de belirtildi. Bu kapsamda uygulanacak ceza miktarı ise 392 TL, tekrarlanması halinde ise bu ceza tutarı her seferinde iki kat artırılacak."
DHA