Gençlerin şeker gibi farkındalığı

Özgecan Aslan adını Antalya’da Gençlik Merkezi ile yaşatan gençler yaptıkları farkındalıklar ile dikkat çekiyor. Merkezin Gönüllü Gençler Grubu, 2021 yılında başlattıkları ve büyük beğeni kazanan ‘Turunçu Keşfet’ projesi başarıyla sürdürüyor.

Antalya Özgecan Aslan Gençlik Merkezi’nin gönüllü gençleri gönüllere taht kuruyor. Gençler, sokaklardaki ağaç altlarından topladıkları turunçları reçele dönüştürüyor. Kavanozlara koyulan reçeller ihtiyaç sahibi ailelerin evlerine kadar servis yapılıyor. 2021 yılında başlayan farkındalık projesi ile binlerce aileye reçel ulaştırıldı. Turunç kabukları ise gübre yapılarak meyve toplanan ağaçlarda kullanıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençleri kötü alışkanlıktan korumak ve daha sosyal olmalarını sağlamak için kurulan Gençlik Merkezleri gönüllerde taht kuruyor. Gençleri bir araya getiren merkezler, değişik farkındalıklar ile vatandaşa dokunuyor, faydalı gençlik olmanın formüllerini ortaya koyuyor. Antalya’daki Özgecan Aslan Gençlik Merkezi de bu merkezlerden biri oldu. Kerkez’de 2021 yılında hayata geçirilen sosyal farkındalık kapsamındaki ‘Turunç Reçeli’ yapımı büyük beğeni kazandı. Gençler tarafından şehrin sokakları ve ara caddelerdeki refüjlerde yer alan turunç ağaçlarından dökülen meyvelerle tek tek toplanıyor. Meyveler daha sonra merkeze getirilerek işlemden geçiriliyor ve yine Gönüllü Gençlik Grubu üyeleri tarafından kaynatılarak reçel yapılıyor. Kavanozlara koyulan reçeller bu kez daha önceden belirlenen ve maddi durumu iyi olmayan ailelerin evlerine servis yapılıyor.


“FARKINDALIĞIMIZI ARTIRDIK”

Gönüllere taht kuran Özgecan Aslan Gençlik Merkezi’nin Gönüllü Gençler Grubu Lideri Oğuz Duman, ‘Turunçu Keşfet’ projesiyle başladıklarını anlatarak “Bu sırada turunç hakkında çok şey öğrendik. Reçeli yaptık, kabuklarından biyogübre yapılıyormuş ve topladığımız reçelden çıkan kabukları ağaçların köklerine yayıyoruz. Suyundan da nar ekşisi gibi turunç ekşisi kaynatılıp onlardan yapılıyor. Bir sonraki yıl dağıtımından bir sonraki yıl tekrardan o insanları dolaştığımız zaman evleri dolaştığımız zaman yüzde 80’e varan bir oranda tekrardan bu reçellerin yapıldığını öğrendik. Bu da bizi mutlu etti. Farkındalığımızı arttırdı” dedi.


Duman,  “Turunç reçeli yapmayan kişiler, yapmayı unutan kişiler bu projeyle tekrardan sabah kahvaltılarında işte bu reçeli kullanmaya başladılar. Geri dönüşüm bu şekilde oldu. İnşallah yararlı güzel bir proje olur. Gönüllü gençlerimizi ailelerimize çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.


Özgecan Aslan Gençlik Merkezi Müdürü Remzi Polat ise,  “Antalya Gençlik Spor ilgi Özgecan Aslan Gençlik Merkezi olarak bugün gönüllü gençlerimiz ile birlikte turunçu yaşat projesi kapsamında toplamış olduğumuz turunçları burada çeşitli işlemlerden geçirerek reçel yapıyoruz. Turunç meyvesinin hem kabuğunu hem içini bir şekilde israf etmeden tekrardan doğaya ve insanlığa kavuşturmuş oluyoruz” dedi. Polat, “Projenin içinde turunç kabuğu, su, şeker ve gönüllülük ve sevgi var. Bu yaptığım reçel kavanozlarında bizim Özgecan Aslan Gençlik Merkezi’mizin amblemini koyuyoruz bizim içinde iyi bir tanıtım aracı oluyor” diye kaydetti.


Gönüllü Gamze İrtem ise Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi olarak merkezde projelere katıldığını söyledi. İrtem, ‘Turunçu Keşfet’ projesiyle ilgili olarak “Yaklaşık 3 senedir Özgecan Aslan Gençlik Merkezinde gönüllü olarak görev almaktayım. Dediğim gibi yaşlılardan hayvanlara, ihtiyaç sahiplerinden aklınıza gelmeyecek projelere imza atıyoruz. Hem eğleniyoruz hem kendimizi gerçekleştirme aşamasında ilerleme kat ediyoruz. ‘Turunçu Keşfet Projesi’ de içinde yer aldığım projelerden bir tanesi. Sizlerin de görmüş olduğu gibi burada baştan aşağı her şeyiyle kendimiz uğraşıyoruz ve daha sonra ihtiyaç sahiplerine. Bu tadı hiç tatmayan bireylere bu imkanı sunuyoruz. Bizler topluyoruz, bizler rendeliyoruz, bizler işleminden geçiriyoruz ve bizler konserve haline getiriyoruz. Dediğim gibi başlanan aşağı bütün hepsi bizim elimizden geçiyor. En sonda da görmüş olduğunuz gibi gübreleme işlemini bitirerek çalışmamızın sonlandırıyoruz” diyerek projeyi anlattı.