GENÇLERİN İDOLÜ FEVZİ TUNCAY GERİ DÖNDÜ

Uzun yıllar süren başarılı bir futbol hayatının ardından antrenörlüğe adım atan milli eski kaleci Fevzi Tuncay, futbolda edindiği bilgi ve birikimi gelecek nesillere aktarıyor. Hayali olan projeyi hayata geçirdiğini aktaran Tuncay, kurduğu akademiyi futbol takımına dönüştürmeyi palanlıyor.

Başarılı bir futbol hayatı geçiren ve bir dönem dört büyüklerden Beşiktaş’ın ve ardından da Gaziantepspor, Samsunspor ve Malatyaspor gibi takımların formasını terleten eski milli kaleci Fevzi Tuncay, futbolda olduğu gibi antrenörlük kariyerini de başarıyla sürdürüyor.

EFSANE KALECİ GENÇLERİN PEŞİNDE

En son Muğlaspor’da kaleci antrenörlüğü yapan Tuncay, antrenörlük kariyerinde yeni bir adım atarak Antalya’da Fevzi Tuncay Futbol Akademi’yi hayata geçirdi. Amatör ve profesyonel kalecilere bireysel antrenmanlar vererek onlara başarıya giden yolu aşılayan Tuncay, bu yolda genç futbolcuların başarısı için bilgi ve deneyimini aktarıyor. Çalıştırdığı her bir futbolcuyu özenle takip eden ve ilgilenen Tuncay, bununla birlikte sıkı bir antrenman sistemiyle genç futbolcuları geleceğe hazırlıyor.

“HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM”

Futbol hayatından sonra uzun yıllardan beri antrenörlük yaptığını aktaran Tuncay, Altınordu gibi altyapıya önem veren birkaç takımı çalıştırdıktan sonra bir süre boyunca da profesyonel takımlara hizmet ettiğini belirtti. Bu takımlarda çalıştıktan sonra hayali olan Fevzi Tuncay Akademi için adım attığına vurgu yapan Tuncay, “Geçtiğimiz ocak ayında Antalya’ya geldim ve bu projeyi hayata geçirmeye karar verdim. Akabinde de Fevzi Tuncay Futbol Akademi’yi kurduk ve bireysel olarak kaleci eğitimleri vermeye başladım. Aynı zamanda futbol eğitimleri de veriyorum. Eğitimler sadece kaleci özelinde sınırlı değil. Bireysel antrenmanların her türlüsünü bu akemide uyguluyoruz. Şu anda haftanın belirli günleri düzenli olarak gelen öğrencilerimiz var. Antrenmanlarımıza düzenli periyodlar içerisinde devam ediyoruz” dedi.

“PROFESYONEL FUTBOLCULAR DA VAR”

Fevzi Tuncay Futbol Akademi’de verilen bireysel antrenmanların yaş kategorilerinden bahseden Tuncay, 7 yaşından başlayarak profesyonel futbolculara kadar eğitim verdiklerini belirtti. Tuncay, “Bireysel antrenmanlara katılan 2009’lu bir öğrencim var. 2 tane 2008’li öğrencim, 2 tane 2004’lü ve bir tane de 2006 doğumlu öğrencim var. Şu anda 7-8 alt yaş grubundan öğrencimiz yok ama 7 yaşından itibaren bireysel antrenmanlar vermeye başlıyoruz. Bununla beraber profesyonel oyuncularla çalışmalar yapıyoruz. Takımsız kalan ve boşta olan ya da sezon başı antrenmanlarını yapamamış ve antrenman eksikleri olan kalecilerden de zaman zaman talepler geliyor. Bu talepler doğrultusunda onlarla da çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

BİREYSEL ANTRENMANLARDA YOĞUNLUK

Fevzi Tuncay Futbol Akademi’de son dönemlerde bir yoğunluk olduğunu söyleyen Tuncay, kendisinin grup antrenmanları yapmadığını, bireysel olarak çalışmalar sürdürdüklerini ve böyle olduğu zamanlarda ise haftada 4 güne kadar antrenmanların olduğunu ifade etti. Kimi öğrencisinin haftada 4 gün, kimisinin 3, kimisinin de 2 antrenman aldığını belirten Tuncay, şu anda toplamda 6 öğrencisinin olduğunu fakat haftalık periyodlarda yoğunluklar yaşandığına değindi. “Mesela bazı günler peş peşe antrenmanlar yapıyoruz.  Çalıştırdığım 6 öğrenciyle birlikte her günümüzde çalışmalar oluyor. Öğrenciler genellikle hafta içi çalışmalar yaptıkları için bunları hafta içindeki günlere bölüp, saatlerini ayarlıyoruz. Tabi ki mevsim şartları da önemli. Havalar çok sıcak olduğu için genellikle sabah saatlerini tercih ediyoruz ya da akşam 18.00’dan sonraki saatleri tercih ediyoruz” ifadelerini kullandı.

GERİ DÖNÜŞLER OLUMLU

Futbolcu ve özellikle kaleci olarak geleceğin yıldızlarını yetiştirmek için yola koyulan Fevzi Tuncay, kurduğu bu akademi için geri dönüşlerin olumlu olduğundan bahsetti. Profesyonel takımların alt yapısında oynayan 2 öğrencisinin olduğunu ve bunların bireysel çalışmalara katıldığını söyleyen Tuncay, pandemi döneminde bir durgunluk olmasına rağmen uzun süredir bu işi yaptığı için oyuncuların bireysel gelişimlerine yönelik ve yaptıkları antrenmanlara dair her şeyin kendisinde mevcut olduğunu vurguladı. Tuncay sözlerine şöyle devam etti: “Oyuncular zaten kendi gelişimlerinin farkındalar. Görsellerle ve gelişim aşamasındaki, ilk başladıkları ve sonrasındaki görünümleri ile onlara da bu doneleri veriyoruz. Futbolcularımızda bunun farkındalar. Zaten biz bu bilgileri onlara vermesek de hem aileler hem de çocuklar kendi gelişimlerini oldukça farkındalar.”

İSTATİSTİKLERLE DESTEKLENİYOR

Uygulamalı antrenmanlar dışında öğrencilerin tüm gelişim verilerinin ve antrenman istatistiklerinin tutulduğunu söyleyen Fevzi Tuncay, yeni sezonun eylül ayı içerisinde başlayacağını ve bu süreçte tüm öğrencilerin testlerinin yapılacağının altını çizdi. Sıçrama testi, sürat ve çabukluk testi gibi testlerinin sezonun başlangıcında yapılacağına değinen Tuncay, “Bunların dışında öğrenci günde kaç antrenman yaptı, senede kaç antrenman yapacakları gibi bilgilerin hepsi çıkartıldı. Sezon içerisindeki antrenman planlamaları da hazır durumda ve sezon sonunda öğrencilere; bir sezon boyunca ne yaptıklarını, gelişim süreçlerini ve bunun gibi bütün istatistiki verilerin hepsini öğrencilerime sunuyorum. Şu anda herhangi bir kulüpte olmadığımız için maç oynama şansları yok ama bize gelen çocukların hepsi bir kulüpte forma giydiği için oradaki maçları da izleme şansım oluyor. Maçlardaki performansların değerlendirmeleri ve maç istatistikleri gibi bilgileri de öğrencilerimize veriyoruz” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ FUTBOLCU YETİŞTİRMEK”

Fevzi Tuncay Futbol Akademi ile birlikte ileriye dönük hedeflerinden bahseden Tuncay, en büyük hedefinin şu an için bu akademiyi bir futbol kulübü haline getirmek olduğunu söyledi. Bununla ilgili bir takım çalışmalar içerisinde olduğunu kaydeden Tuncay, “11-13-15 ve 17 yaş gruplarında altyapıda öğrenci yetiştirmek, U-19 diye tabir edilen yaş grubunda profesyonel olarak onları oynatma hedefimiz var. Kısacası oyuncu yetiştirmek asıl hedefimiz diyebiliriz. Onları yetiştirip yukarılara göndererek, Türk Mili Takımı’na ve Türk futboluna fayda sağlayacak hem kaleciler hem de futbolcu anlamında bu hedefleri tutturmak istiyoruz” diyerek sözlerine ekleme yaptı.

ÖĞRENCİLERİNİN İDOLÜ 

Yetiştirdiği öğrenciler içerisinde kendisini idol olarak gören futbolcuların olup olmadığı sorusuna cevap veren Fevzi Tuncay, sözlerini şöyle noktaladı: “Tabi ki idol olarak görenler oluyor. Çoğu öğrencimiz şöyle diyor; ‘Hocam dün sizin eski maçlarınızdan birini izledim’ diyor.  Gelip bunu bana anlatıyor. Onlarda idol olarak birisini görmek istiyorlar. Ben zaman zaman onlarda şunu söylüyorum; tabi ki bizi idol olarak göreceksiniz ama bir taraftan da görsel eğitimlerin çok önemli olduğunu ve sürekli maç izlemelerini tavsiye ediyorum. İngiltere, Almanya, İspanya ve tabi ki Türkiye liglerinde oynanan maçları takip etmelerini söylüyorum. Öğrencilerde futbolu ve kaleciliği çok sevdiği için sürekli ligleri takip ediyorlar. Neticesinde benim eski maçlarımı izledikleri zaman gelip anlatıyorlar. Spora ve futbola gönül vermiş çocuklarımızın doğru eğitim almak adına gelebilecekleri bir akademi bizim akademimiz. Bütün gençlerimizi ve çocuklarımızı bekliyoruz.”

AHMET ARĞILLI, FOTOĞRAF: SADIK ÇETİN SADAK