Genç girişimci, talepleri yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor

Antalya’da yaşayan 33 yaşındaki genç girişimci Pelin Barlas, besici olan babasını örnek alarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine merak sardı. Boş ahırlarını, manda çiftliğine dönüştüren Barlas, kısa sürede manda sayısını 1'den 70'e çıkararak, talepleri yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor.

Antalya'nın Topçular Mahallesi’nde yaşayan İstanbul Yeditepe Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema mezunu Pelin Barlas, besici olan ailesini örnek alarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine merak sardı. Hikayesini paylaşırken, bu işin nasıl tutkuya dönüştüğünü anlatan Barlas, başlangıçta sadece bir manda ile yola çıktığını, çevreden gelen yoğun taleplerle bu sayıyı hızla artırdıklarını ifade etti. Manda sayısının Türkiye'de az olması ile manda sütü üreticiliğine adım atan Barlas, açık öğretimden laborant ve veteriner sağlık bölümü okuyarak kendini bu olanda geliştirmeye karar verdiğini söyledi.


1 MANDAYLA BAŞLADI 70’E YÜKSELDİ

Yaklaşık 5 yıldır manda sütü üreticiliği yapan 33 yaşındaki genç üretici Barlas, manda sütü üreticiliğine başladığı süreci anlatarak, “Babam 80'lerde besi yapmış burada. Ahırımız boş olarak duruyordu. Değerlendirmek istedik. Biz de burada başta solucan gübresi üretimini denemiştik. Hem burada vakit geçiriyoruz, bir tane de inek olsun yanında diye düşünerek başladık” diye konuştu. Babası Gülent Barlas’ın “İnek düşünüyorsun neden mandayı da düşünmedin?’ sorusu üzerine manda sütü üreticiliğine yönelen Pelin Barlas, “Manda Türkiye'de hem sayısı çok azalan bir hayvan. Antalya'da da yok denecek kadar az. Öyle olunca 1 manda ile başlayalım dedik. Sonra sayısını artırdık. Şimdilerde sayısı 70’i buldu” diye konuştu.


“TANITIMA TADIMLIK İKRAMLARLA BAŞLADIK”

Manda sayısı az iken mandaların sağım işini kendisinin yaptığını anlatan Barlas, “Sayı azken ben yapıyordum. Şimdi çoğalınca yardımcımız var. İşleri onunla birlikte yapıyoruz. Yavrulara süt veriyoruz. Annelerinden ayırıyoruz yavrularımızı besliyoruz” dedi. İlk başta tanıtımın yapmak için müşterilere ve tanıdıklarını tadımlar yaptırdıklarını paylaşan Barlas, “Manda sütünü üretimine geçtiğimizde tanıtımını yapmak için müşterilerimize tadımlık ikramlarımız oldu. Ondan sonra zaten tadını alan devamını istedi ve peşimizi bırakmadı” diye konuştu. 


“GÜNLÜK 70 LT’E KADAR SÜT ALINIYOR”

Mandadan daha az ama kaliteli süt alındığını anlatan Barlas, “Günlük 70 litre civarında süt aldığımız oluyor. Dönem dönem değişiyor tabi bunların gebelik durumuna göre. Taleplere açıkçası zor yetişiyoruz. Türkiye genelinde yetersiz olduğu için manda sütü az bulunuyor. Müşteriler de hem sağlık için tüketiyorlar, hem lezzeti ve kaymağından dolayı tüketiyorlar. Dolayısıyla talep çok” diye konuştu.