Geleceğe aktarılacak tarihi kent: Aspendos

Aspendos Geleceğe Miras Projesi Basın Lansmanı’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Aspendos'ta 4 yıl sonra antik kentin yüzde 30'unda kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Bakan Ersoy “Hedefimize ulaşmak için 1 milyar lira başlangıç ödeneği ayırıyoruz” dedi.

Aspendos Geleceğe Miras Projesi Basın Lansmanı yapıldı. Dünyanın en önemli kültürel mirasları arasında yer alan Aspendos Antik Kenti’nde, gerçekleştiren toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Hulusi Şahin, Antalya Milletvekilleri Kemal Çelik, Mustafa Köse, Serik Kaymakamı Cemal Şahin ve Cumhur İttifakı Serik Belediye Başkanı adayı Veli Vural katıldı.

 

ASPENDOS'TA HEYECANLI ÇALIŞMALAR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aspendos antik kentinde düzenlenen projenin lansmanında katılımcılara, Aspendos'un Türk arkeolojisinde yeni sayfalar açtığını ve ülkenin kültür ve turizm hayatına önemli katkılar sağladığını belirtti. Aspendos'un Pamfilya'nın önemli bir noktası olduğunu vurgulayan Ersoy, antik kentin geçmişinin Geç Kalkolitik Dönem'e kadar uzandığını ifade etti. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin başkanlığını yürüttüğü kazı çalışmalarıyla antik kentin yüzde 2'sinin kazıldığını açıkladı.

 

Ersoy, Aspendos'un uluslararası çapta tanınan su kemerleri ve antik tiyatro gibi yapılarıyla ön plana çıktığını belirterek, bu yapıların Roma İmparatorluğu dönemindeki mimari ve mühendislik pratiğini yansıttığını dile getirdi. Geleceğe Miras projesi kapsamında Aspendos'ta yapılacak çalışmalara değinen Ersoy, agora, iki katlı dükkânlar, antik tiyatro ve diğer yapıların kazı, restorasyon ve koruma çalışmalarını anlattı.

 

Türkiye'deki ören yerlerinin önemli bir çekim noktası olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aspendos'ta 2013'te başlayan kazı çalışmalarının sadece yüzde 2'sinin kazılmış durumda olduğunu kaydetti. Su kemerleri ve antik tiyatronun 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kaydedildiğini belirtti. Bakan Ersoy, “Bu yapılar Roma İmparatorluğu çatısı altında mimarlık ve mühendislik pratiğini somutlaştıran, günümüz insanını bile hayrete düşüren özellikleriyle öne çıkan yapıtlardır" dedi.


1 MİLYAR ÖDENEK AYRILACAK

Projenin tamamlanmasıyla Aspendos'un yüzde 30'unun kazılarının tamamlanacağını ve toplamda 1 milyar lira ödenek ayrılacağını belirten Ersoy,  “Aspendos Antik Kenti’nin kuşkusuz en bilinen yapısı, günümüze kadar gelen eşsiz korunma durumuyla emsallerinden ayrılan Roma tiyatrosudur. Ziyaretçilerin uğrak noktası olan ve modern anlamda çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan tiyatro adeta bizlere nefes aldıran bir değerdir. Tiyatronun girişinden itibaren anıtsal kapıya, oradan da kente girişi sağlayan güzergâha uzanan caddeyi kazılar yaparak ortaya çıkaracağız” dedi.

En fazla ziyaretçi çeken ören yerleri arasında bulunan Aspendos Antik Kenti’nin Ören Yeri Ziyaretçi Karşılama ve Çevre Düzenleme Projesi’nin hayata geçirileceğini anlatan Ersoy, “Bu kapsamda hazırlanan ve ziyaretçilerin bütün ihtiyaçlarını karşılaması planlanan proje tamamlanma aşamasındadır. Tasarlanan bu projeyi tüm ayrıntılarıyla ve hızlıca hayata geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Bakan Ersoy,  ‘Geleceğe Miras’ çalışmaları neticesinde Aspendos’u ciddi oranda ihya edileceğini kaydederek, “4 yıl sonunda antik kentin yüzde 30’unda kazıları, yine yüzde 30’luk bir alanda restorasyon, onarım ve koruma çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için toplam 1 milyar lira ödenek ayıracağız” diye ifade etti.


AKSU ESNAFLA BULUŞTU

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vali Hulusi Şahin, beraberindeki heyet ile kazı alanını gezerek yetkililerden devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Ersoy Aspendos Antik Kenti incelemelerinin ardından Aksu’da esnaf ile buluştu.

Ersoy’un esnaf ile buluşmasındaki konuşmada, “Önümüzde çok önemli bir seçim var biliyorsunuz. Antalya'nızın da birçok sorunu var. Her konuşmanda da söylüyorum. Çok fazla sorunumuz var ama çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yok. Yeter ki ehil ellere ilimizi, ilçemizi teslim edelim. Doğru, planlı, programlı bir şekilde sorunlarımızın üzerine gidelim. Çözümlerimizi hızlı bir şekilde oluşturalım ve gerçekleştirelim.  Zaten Hakan Başkan'a baktığımız zaman Kepez İlçesi'nde neler yaptığı ortada. Kepez ilçesini gezdim gördüm. Çok ciddi çalışmalar gerçekleştirmiş. Şimdi bu çalışmaları bütün Antalya'nın geneline Hakan Başkanla birlikte başaracağız. Hem Bakanınız olarak hem hemşerimiz olarak hem de çalışma arkadaşlarımla birlikte başta Antalya'mız olmak üzere bütün büyükşehir olmak üzere bütün ilçelerimizi yakına takip edip sorunlarınızı dinleyip hızlı bir şekilde çözüm üretmek istiyoruz” dedi.


Bakan Ersoy’un Aksu’daki esnaf buluşmasına Lider Medya CEO’su Ender Alkoçlar ve Lider Medya Genel Yayın Yönetmeni Sabri Çağlar da katılım gösterdi.